Als je niet-aangeboren hersenletsel (NAH) hebt, is het fijn om te kunnen praten met iemand die jouw ervaringen herkent en begrijpt. Om deze reden werkt de organisatie InteraktContour met ervaringsdeskundigen. Dit zijn mensen die zelf hersenletsel hebben en hun ervaringen delen met (toekomstige) cliënten, zorgprofessionals en interne en externe partners. Zij worden door InteraktContour intern opgeleid en ingezet.

Wat doe je als ervaringsdeskundige?

Als ervaringsdeskundige word je onder andere ingezet bij:

  • Dagbesteding en individuele begeleiding
  • Trainingen
  • Stakeholders, zoals gemeenten, ziekenhuizen en andere zorgpartners
  • Het geven van voorlichting
  • Intervisie en teamoverleggen
  • Het inwerken van nieuwe collega’s en stagiaires

Waardevol werk

Het is heel dankbaar werk en leuk om te doen. Als ervaringsdeskundige vergroot je de kennis over NAH. Voor cliënten is het prettig om de herkenning bij de ervaringsdeskundige te zien.

Als ervaringsdeskundige heb je een voorbeeldrol. Je laat zien dat er nog mogelijkheden zijn na het oplopen van hersenletsel. Bij gemeenten, ziekenhuizen en zorgpartners komen onderwerpen gewoon beter binnen als een ervaringsdeskundige het vertelt. Ook zijn sommige dingen direct zichtbaar. Hierdoor gaat het meer leven en blijft de informatie beter hangen. Waardevol werk dus!

Ervaringsdeskundigen_2
Hoe word je ervaringsdeskundige bij InteraktContour?

Het begint met een screeningsgesprek. Als blijkt dat de rol bij je past, start je met de training ‘Mijn ervaringsverhaal NAH’. Na het succesvol afronden van de training ontvang je het certificaat ‘NAH Ervaringsdeskundige’ en kun je aan de slag.

Vergoeding

Ervaringsdeskundigen werken als vrijwilliger. Wanneer je wordt ingezet, ontvang je een onkostenvergoeding van € 10,- per keer. Daarnaast vergoedt InteraktContour je reiskosten op basis van de maximale belastingvrije kilometervergoeding of de kosten voor openbaar vervoer.

Training

De training ‘Mijn ervaringsverhaal NAH‘ wordt gegeven door trainers van InteraktContour en bestaat uit 10 dagdelen. Elke 14 dagen heb je 1 ochtend les van 09:00 – 12:00 uur met aansluitend een lunch. Dit leer je (onder andere):

  • Jouw ervaringsverhaal delen met verschillende doelgroepen
  • Algemene kennis over hersenletsel, oorzaken en gevolg
  • Hoe je als gesprekspartner in één-op-één-situaties een effectief en helder gesprek voert
  • Omgaan met je eigen grenzen, kwetsbaarheid en weerbaarheid

Wil jij ervaringsdeskundige worden?

Ben jij cliënt van InteraktContour en wil je aan de slag als ervaringsdeskundige? Neem dan contact op!