Tips voor het WIA gesprek bij het UVW
Een bezoek aan de verzekeringsarts is voor veel mensen best spannend. Wat gaat de arts beoordelen? En welke gevolgen heeft dat? Op de website van het UWV lees je hierover alles dat je moet weten. Als je twee jaar arbeidsongeschikt bent kun je een WIA uitkering aanvragen. Meestal blijft het bij één gesprek. Als de verzekeringsarts vindt dat je geheel of voor een deel arbeidsongeschikt bent, maar dat je situatie kan verbeteren kan het zijn dat je vaker wordt opgeroepen. Ook kun je zelf een gesprek aanvragen. Kesty heeft niet-aangeboren hersenletsel na een herseninfarct in 2015 en deelt haar tips voor het WIA gesprek bij het UWV op haar blog Love

Kesty"Ik heb goede tips gekregen van mijn reïntegratiecoach om me voor te bereiden op dit gesprek. Ik deel ze graag met je."

Kesty: "Na twee jaar ziektewet uitkering, kun je bij het UWV een WIA uitkering aanvragen. Dit is in het kort gezegd een uitkering voor mensen die tijdelijk of duurzaam gedeeltelijk of volledig niet meer kunnen werken. Het voert te ver om hier alle ins en outs te vermelden, dus hiervoor verwijs ik je graag naar de site van het UWV. Daar staat het vrij duidelijk en compleet uitgelegd. Over dit WIA gesprek hoorde ik de wildste verhalen. Ik heb goede tips gekregen van mijn reïntegratiecoach om me voor te bereiden op dit gesprek. Ik deel ze graag met je.
Let op: dit zijn tips gebaseerd op mijn eigen ervaringen. Ik wil hiermee absoluut niet zeggen dat ik de wijsheid in pacht heb en dat als je dit volgt het wel goed komt. Ik geef alleen aan wat voor mij heeft gewerkt en hoe ik me heb voorbereid. Kijk of je er iets mee kunt en vertaal het naar je eigen situatie."
Dit vind je misschien ook interessant?
Mijn coach gaf aan dat ik de volgende dingen goed moest kunnen verwoorden:
1. Je dagindeling
Met andere woorden hoe ziet je dag er gemiddeld uit. Vertel hoe laat je opstaat, wat je vervolgens doet, wanneer je rust op een dag, welke activiteiten je hoe lang kunt doen. Hoe laat ga je slapen, hoe slaap je? Gebruik je veel paracetamol voor de hoofdpijn? Geef heel concreet aan per uur, wat je doet. Zeker als aan jou niet te zien is dat je hersenletsel hebt, of een andere ziekte/beperking, waardoor je niet kunt werken. Maak het zo tastbaar mogelijk voor degene die tegenover je zit, hoe je dag eruit ziet. Wees eerlijk, doe je niet beter voor dan je bent. Daar heeft niemand wat aan, zeker jijzelf niet.

2. Voorbeelden van overprikkeling na hersenletsel
Overprikkeling is nog steeds een grijs gebied, ook bij het UWV. Het staat volgens mij niet op de lijst van ‘ziektes’ die bewezen zijn. Dus aan jouzelf, om ook dit zo helder mogelijk te maken. Ik ga er even vanuit dat jij ook last hebt van prikkels, maar bijna iedereen met hersenletsel, heeft dit helaas. Waar heb je last van? Welke prikkels? Kijk bij mijn eerdere blog voor een overzicht van mogelijke prikkels.
Dit vind je misschien ook nuttig?

3. Wat gebeurt er bij teveel prikkels?
Maak ook dit zo concreet mogelijk. Dit is wat er bij mij gebeurd als ik teveel prikkels heb ervaren.
- Kortaf, snel geïrriteerd.
- Watten gevoel in hoofd, hoofdpijn, duizelig.
- Pijn in nek, schouders, rug.
- In ergste geval misselijk en pijn bovenop hoofd, algehele beroerdheid.
- Slecht gevoel in linkerarm, hand en been/voet.
4. Wat doe je dan?
Als je er wat aan kunt doen, wat doe je dan om weer een beetje bij te komen. Ik doe de volgende dingen:
- Bijkomen met oordoppen en oogmasker op in donkere stille ruimte.
- Soms 10 min , soms 30 min, soms hele nacht.
- Alleen zijn.

5. Wat besteed je uit?
Om je dagen draaglijker te maken. Welke taken heb je uitbesteed? In mijn geval zijn dit de volgende.
- Schoonmaken door hulp, elke week.
- Boodschappen (online door partner).
- 2 x per week oppas voor dochter uit school.
- Zwemles en andere sporten doet partner.
6. Bereid je voor op de volgende vraag:
Wat heb jezelf er aan gedaan de afgelopen jaren om beter te functioneren? Wat heb je geprobeerd? Ik had een vrij goed opgebouwd dossier met reïntegratiepogingen en conclusies van verschillende coaches en arbeidsdeskundige rapporten, een NPO rapport, bedrijfsarts die achter me stond en mijn beperkingen wel goed begreep.
7. En last but not least: DENK LOGISCH NA
Als je de hele dag in touw bent thuis, kun je dat ook op een werklocatie. Als je een hond hebt en dus drie keer per dag een rondje moet lopen, kun je ook de post rondbrengen. Het is een belangrijk gesprek voor je toekomst. Dus bereid je goed voor door in ieder geval deze vragen goed te kunnen beantwoorden. En neem altijd iemand mee, je partner het liefst. Die kan wat je zegt ondersteunen, wat het met het gezinsleven doet. Mijn uitgangspunt is altijd geweest dat ik open en eerlijk ben geweest tijdens de gesprekken met de verzekeringsarts en arbeidsdeskundige van het UWV. Dat is denk ik ook het beste. Bij mij is het uiteindelijk ‘goed’ gekomen. Ik ben volledig en duurzaam afgekeurd en ontvang dus een IVA uitkering (een vorm van WIA). Natuurlijk had ik 100 x liever gewoon blijven werken. Maar nu dat niet meer gaat, hoef ik me in ieder geval in financieel opzicht geen zorgen te maken. Een pleister op de wonden…
Bron: Love your Life.blog
Werken en hersenletsel
Mensen met hersenletsel moeten vaak opnieuw hun leven leren inrichten. Het kan bijvoorbeeld moeilijk zijn om terug te keren naar het werk. Of het werk wat iemand deed kan niet meer op dezelfde manier gedaan worden. Dit vraagt de nodige aanpassingen van de werknemer, de werkgever en de collega’s. Maar ook aanpassingen van de werklast en de werkplek. Slechts 40% van de mensen met niet aangeboren hersenletsel (NAH), die al werkten voordat het letsel optrad, is na twee jaar weer aan het werk. Om goed in te kunnen schatten welke aanpassingen noodzakelijk zijn om het werk weer op te kunnen pakken, is het belangrijk meer te weten over hersenletsel.
Dit vind je misschien ook interessant?
Kijk op deze pagina voor een kort behandelprogramma of zinvolle dagbesteding bij specialisten op het gebied van hersenletsel bij InteraktContour.
Reageren