Je kunt een WIA-uitkering aanvragen als je langdurig ziek of arbeidsongeschikt bent en daardoor niet meer kunt werken. Bijvoorbeeld door hersenletsel . Je moet dan wel voldoen aan een aantal voorwaarden, zoals langer dan 2 jaar ziekgemeld zijn en meewerken aan mogelijke re-integratie. En je moet een gesprek hebben met een verzekeringsarts, die beoordeelt of je in aanmerking komt voor de uitkering. Dit is het WIA-gesprek.

Dit bezoek aan de verzekeringsarts is voor veel mensen best spannend. Wat gaat de arts beoordelen? En welke gevolgen heeft dat? Meestal blijft het bij 1 gesprek. Als de verzekeringsarts vaststelt dat je volledig of gedeeltelijk arbeidsongeschikt bent, maar gelooft dat er ruimte is voor verbetering, kan het zijn dat je vaker wordt opgeroepen. Ook kun je zelf een gesprek aanvragen.

Bereid je WIA-gesprek goed voor

Het is belangrijk dat je je goed voorbereidt op het WIA-gesprek. Zo zorg je dat je de juiste informatie en details bij je hebt. Ook voel je je lekkerder als je goed voorbereid bent. Hieronder vind je 7 tips om je te helpen bij je voorbereiding op het WIA-gesprek.

1. Verzamel medische documenten en maak een lijst van medicijnen

Denk aan rapporten van artsen, specialisten en therapeuten, die jouw gezondheidstoestand en beperkingen onderbouwen. Hier horen ook re-integratie-pogingen, conclusies van coaches en arbeidsdeskundige rapporten bij. Maak ook een lijst van medicijnen. Noteer alle medicijnen die je momenteel gebruikt, met hun doseringen en eventuele bijwerkingen. Deze informatie is heel belangrijk in de beoordeling van je arbeidsongeschiktheid.

2. Schrijf je dagindeling op

Beschrijf een gemiddelde dag of week uit je leven. Noteer hoe laat je opstaat, wat je vervolgens doet, wanneer je rust op een dag, welke activiteiten je hoe lang kunt doen. Hoe laat ga je slapen, hoe slaap je? Goed, slecht? Gebruik je veel pijnstillers of medicijnen voor hoofpijn? Geef zo duidelijk mogelijk aan wat je doet per uur en denk na over hoe je gezondheidsproblemen van invloed zijn op je dagelijkse leven en je vermogen om te werken. Beschrijf hoe erg je beperkt bent bij bijvoorbeeld lopen, staan, zitten, tillen, buigen, en andere activiteiten.

Aan de buitenkant kan de arts niet zien dat jij hersenletsel hebt, of een andere ziekte of beperking waardoor je niet kunt werken. Dit laat je zo goed mogelijk zien door degene die tegenover je precies zit te vertellen hoe je dag eruitziet.

3. Vertel over overprikkeling

Overprikkeling is nog steeds een grijs gebied, ook bij het UWV. Als je hier (veel) last van hebt, maak dit dan zo helder mogelijk. Heel veel mensen met hersenletsel hebben last van overprikkeling, maar dit kun je aan de buitenkant niet goed zien. Vertel wat er gebeurt bij overprikkeling. Vertel ook wat je eraan doet of nodig hebt om weer tot rust te komen.

4. Wat besteed je uit?

Wat vraag je aan anderen om voor jou te doen, om je dagen draaglijker te maken? Welke taken heb je uitbesteed? Denk bijvoorbeeld aan hulp voor schoonmaken, boodschappen doen, oppassen, sporten regelen.

5. Noteer jouw eigen vragen

Misschien komen er in aanloop naar het gesprek vragen bij je op. Noteer deze, zodat je ze niet vergeet. Neem ze mee naar het gesprek.

6. Denk na over werkgerelateerde dingen

Bedenk hoe je gezondheidsproblemen van invloed zijn op je werk. Kun je bepaalde taken niet meer uitvoeren vanwege je gezondheid? Zijn er aanpassingen op een werkplek nodig? En wat kun je nog wel? Als je de hele dag in touw bent thuis, kun je dat ook op een werklocatie. Als je een hond hebt en dus 3 keer per dag een rondje moet lopen, kun je ook de post rondbrengen.

7. Neem iemand mee

Neem je partner, een familielid of een vriend mee naar het gesprek voor steun en om te helpen de besproken informatie te onthouden of op te schrijven. Ook kan die persoon wat jij zegt ondersteunen, door bijvoorbeeld toe te lichten wat jouw situatie met het gezinsleven doet.

Terug naar werk met hersenletsel

Mensen met hersenletsel moeten hun leven vaak opnieuw inrichten. Het kan moeilijk zijn om terug te keren naar werk. Of het werk wat iemand deed kan niet meer op dezelfde manier gedaan worden. Dit vraagt aanpassingen van de werknemer, de werkgever en de collega’s. Maar ook aanpassingen van de werklast en de werkplek. Arbeidsre-integratie na hersenletsel kan een uitdaging zijn, maar het kan wel.

werken-07251
Arbeidsre-integratie

Arbeidsre-integratie van InteraktContour is gespecialiseerd in het terug naar werk begeleiden van mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Bijvoorbeeld het werk dat je voorheen deed, maar dan op een andere manier. Of misschien iets heel anders, dat nu beter bij je past.

Meer weten? Lees over arbeidsre-integratie bij InteraktContour.