Je financiën op orde hebben is belangrijk om stress te verminderen en je toekomst veilig te stellen. Het geeft een fijn gevoel als alles goed geregeld is. Maar financiële zaken kunnen ingewikkeld zijn. En als je vanwege hersenletsel problemen hebt met cognitie en concentratie, loop je misschien tegen extra uitdagingen aan.

Een paar voorbeelden:
  • Moeite met financiële informatie begrijpen en verwerken, bijvoorbeeld een budget maken of belastingformulieren invullen.
  • Belangrijke data onthouden, zoals het op tijd betalen van rekeningen.
  • Moeite met concentreren op financiële taken, zoals bankafschriften controleren of financiële documenten lezen.
  • Impulsief geld uitgeven om je beter te voelen.

Dit zijn lastige uitdagingen. Toch is het mogelijk om je financiën zelf te doen als je hersenletsel hebt. Hieronder vind je 5 tips om je financiën op orde te krijgen én te houden.

1. Zorg voor inzicht

Het op orde krijgen van je financiën begint met inzicht. Maak daarom een duidelijk financieel overzicht. Dat is een lijst met daarop al je inkomsten, uitgaven, schulden en spaargeld. Zo weet je precies waar je geld vandaan komt en waar het naartoe gaat. Dit kan gewoon met pen en papier. Als je handig bent met computers kun je ook een programma als Excel gebruiken.

2. Maak een budget

Een budget geeft aan hoeveel geld er beschikbaar is voor een bepaalde periode. Op basis daarvan maak je een plan: hoeveel geld gaat waarnaartoe? Het bedrag dat je nodig hebt om rond te komen, hangt af van je persoonlijke situatie en levensstijl. Maak een realistisch budget dat past bij jouw behoeften en financiële situatie.

Bepaal hoeveel je elke maand wilt uitgeven aan bijvoorbeeld huur, eten, vervoer, sparen en leuke dingen. Probeer je aan je budget te houden en geef niet meer uit dan er binnenkomt. Noteer al je uitgaven, zelfs kleine aankopen. Zo zie je waar je geld naartoe gaat en kun je aanpassingen maken als dat nodig is.

3. Spaar

Begin met sparen, zelfs als het een klein bedrag is. Het wordt vanzelf meer. Het is altijd goed om geld achter de hand te hebben voor onverwachte kosten, bijvoorbeeld omdat iets kapotgaat of vervangen moet worden. Of voor bijvoorbeeld leuke dingen, zoals een vakantie. Spaar niet alleen als je iets overhoudt, maar zet het bedrag dat je wilt sparen meteen aan het begin van elke maand automatisch apart. Zo gaat het makkelijker.

4. Controleer

Om je persoonlijke financiën bij te houden, is het belangrijk dat je alles regelmatig controleert. Bekijk bijvoorbeeld eens per maand de bij- en afschrijvingen op je rekening(en) om te zien of alles klopt.

5. Vraag hulp

Kom je er zelf niet uit? Als je hulp nodig hebt, zijn er verschillende opties:

  • Familieleden, vrienden of zorgverleners kunnen je ondersteunen met bijvoorbeeld financiële planning, belastingen en budgettering.
  • Er zijn eenvoudige financiële tools om je te helpen bij financiële taken en budgetteren, zoals de app Financieel of Spendo.
  • Een financieel adviseur, boekhouder of budgetcoach kan je tips en advies geven.
  • Er zijn ook organisaties met websites met nuttige informatie over financiële planning en budgetteren, bijvoorbeeld het Nibud.

Je financiën op orde krijgen kan wat tijd en moeite kosten, maar het is zeker de moeite waard. Het geeft je controle over je geld en helpt je om doelen te bereiken. Maar niet alleen financiële zaken kunnen extra moeite kosten als je hersenletsel hebt. Vaak zijn de gewone dagelijkse dingen ook lastiger. Of je hebt er hulp bij nodig.

Wil jij grip hebben op je leven en zoveel mogelijk zelfstandig doen?

InteraktContour biedt individuele begeleiding thuis. Hierbij maak je samen met je begeleider en je netwerk een plan. Daarin staat waar jij aan wilt werken en hoe je daarbij ondersteund wordt.