Ga naar content
Open de hoofdnavigatie

Succesvol terug naar werk na hersenletsel

Als je werk opeens wegvalt door hersenletsel heeft dat een enorme impact. Dat overkwam ook Felice. Zij was net een kersvers nieuw bedrijf gestart, toen zij traumatisch hersenletsel opliep. Haar ‘nieuwe' hoofd zorgde voor tal van onzichtbare problemen die niet aan de buitenkant te zien zijn, waardoor zij niet meer het werk kon doen wat zij deed. In haar zoektocht naar een nieuwe baan merkte zij dat het belangrijk is dat er ruim aandacht is voor de onzichtbare gevolgen van hersenletsel in de werksituatie.

Een nieuw hoofd

Een voet van een mede-cursist landde boven op mijn hoofd. Deze onfortuinlijke dansles resulteerde voor mij in een hersenschudding, een whiplash en een Post Traumatische Stress Stoornis. Doordat ik als kersverse eigenaar van een uitgeverij nog geen arbeidsongeschiktheidsverzekering had afgesloten, had ik geen recht op een uitkering en ook niet op re-integratiebegeleiding. Al snel bleek het runnen van een eigen bedrijf behoorlijk complex te zijn voor mijn ‘nieuwe' hoofd. Een eenvoudige, parttime baan met een vast inkomen, een stevig dagritme en een paar fijne collega's leek me beter. Helaas kon en kan niemand aan de buitenkant zien wat de handicaps zijn die ik aan het letsel heb overgehouden, waardoor degenen die ik over een mogelijke carrièreswitch raadpleegden (goedbedoeld) adviseerden om vooral door te gaan met mijn uitgeverij.

Tragere informatieverwerking

Tragere informatieverwerkingIk zette door, tot ik twee jaar geleden (ruim zeven jaar na het ongeluk) besloot om het roer om te gooien. Ik kocht een reintegratietraject in. Uit een eerder afgenomen NPO (neuropsychologisch onderzoek) wist ik dat mijn informatieverwerking trager verliep dan bij mijn leeftijd en opleiding paste en dat het plannen me bovenmatig veel energie kostte. Maar hoe was het met mijn IQ? En wat had ik een baas eigenlijk wel te bieden? In de vroege ochtenduren ben ik helder en functioneer ik goed, maar na anderhalf uur werken wordt het mistig in mijn hoofd. In mijn brein vallen dan een voor een alle deuren in het slot; de sleutels krijg ik na twee uur slapen of pas de volgende ochtend terug. Tot mijn opluchting wezen de nieuwe testen uit dat ik niet minder slim was geworden, maar dat na één à twee uur mijn capaciteit ‘gewoon' dramatisch snel afneemt.


Als ervaringsdeskundige ben ik blij dat er aandacht is voor de onzichtbare gevolgen van hersenletsel.

Felice Ghering

Werken met hersenletsel

Via Boogh Arbeidsreintegratie werk ik nu als vrijwilliger bij de redactie van Boogh Magazine. En samen met Ilse, mijn arbeidsreintegratietherapeut, heb ik het afgelopen jaar als eindredacteur mijn bijdrage geleverd, in samenwerking met de Hersenstichting, aan de vernieuwing en invulling van de website werkenmethersenletsel. Deze website geeft antwoord op vragen als: Wat is de rol van de bedrijfsarts? Wat is een NPO? en Zijn spoor 1 en 2 tegelijk in te zetten? Als ervaringsdeskundige ben ik erg blij dat er ook ruim aandacht is voor de onzichtbare gevolgen van hersenletsel: Waarom gaat het niet als voorheen? Hoe leg ik mijn collega's uit wat er veranderd is? Wordt alles weer zoals het was? Omdat hersenletsel voor iedereen een andere mix aan beperkingen en mogelijkheden met zich meebrengt, wijzen we op de website op het belang van maatwerk door een in hersenletsel gespecialiseerde coach. Ook is het belangrijk dat de bedrijfsarts, de werkgever en de collega's goed geïnformeerd zijn en actief betrokken worden bij de reintegratie. Goed teamwerk zorgt ervoor dat het traject zo prettig en efficiënt mogelijk kan verlopen. En dat vergroot de kans op een succesvolle re-integratie, hetgeen uiteindelijk zowel de werkgever als de werknemer ten goede komt.


Duurzaam plekje op de arbeidsmarkt
Ik ben er trots op dat ik mijn kennis en ervaring heb in kunnen zetten om meer duidelijkheid te verschaffen over ‘werken met hersenletsel'. Ik hoop van harte dat www.werkenmethersenletsel.nl voor velen bijdraagt aan het behoud van de eigen werkplek of de succesvolle verovering van een nieuw, duurzaam plekje op de arbeidsmarkt.

Werken met hersenletsel: Tips en informatie in de werksituatie

Download PDF

Meer over:

Gevolgen van CVA Werken

Reageren

Meer relevante artikelen

Stel hier je vraag