Ga naar content
Open de hoofdnavigatie

Hersenletsel en zelfstandig leven met een beetje hulp

Luuk Rozendom (37) kreeg een hersenvliesontsteking toen hij zeven jaar oud was. Op zijn 17e kreeg hij een herseninfarct en vlak daarna ook nog een ongeluk op de fiets: “Ik reed door rood”. Op het eerste gezicht merk je niet direct iets aan Luuk. “Ik krijg weleens de vraag of ik een leverancier ben ofzo. Maar vanwege mijn hersenletsel woon ik bij InteraktContour en werk ik op een manege met behoud van mijn Wajong-uitkering.”

Luuk.jpg

Wonen en werken onder begeleiding


Luuk zelf merkt wel degelijk iets van zijn hersenletsel: hij is vergeetachtig, heeft een kortetermijngeheugen en heeft moeite met de financiële administratie. “Ook heb ik last van een minderwaardigheidscomplex. Ik leg de lat heel hoog voor mezelf. Ook al zeggen anderen dat ik mijn werk heel goed doe, zelf twijfel ik daaraan. Het werken bij de dagbesteding van InteraktContour ging zelfs zo goed dat de eigenaar van de manege mij rechtstreeks een contract heeft aangeboden." In feite is Lukk dus doorgestroomd van dagbesteding naar een (onbetaalde) baan. Hij woont wel onder begeleiding van InteraktContour.

Relevante links

 

"Ik ben eigenlijk heel blij met hoe mijn leven er nu uitziet.”

Zelfstandig leven

Luuk heeft een keer in de week een afspraak met zijn persoonlijk begeleider om door te nemen hoe het gaat. Hij krijgt hulp bij de administratie en op de dagen dat hij werkt, schuift hij aan op de woonlocatie voor het avondeten. Verder leeft hij zijn leven vrij zelfstandig. “Meestal kook ik zelf en ik houd mijn eigen huis schoon. Ik ga met de trein naar mijn werk. Op de manege doe ik allerlei klussen op het terrein. Ik heb geen speciale interesse in paarden maar ik vind het heerlijk om buiten te werken. Ik ben hier helemaal op mijn plek. In mijn vrije tijd spreek iets af met mijn familie of vrienden.”

liefde klik.jpg

Het klikte gewoon


Sinds vier jaar heeft Luuk een vriendin. “Ze wil nog niet samenwonen maar we hebben een fijne LAT-relatie. Het is een Indische vrouw, daar val ik op. Ik leerde haar moeder kennen op een Indische markt. Zij vertelde over haar dochter en liet me een foto zien. Ze zei: ‘Volgens mij passen jullie wel bij elkaar, mag ik mijn dochter jouw telefoonnummer geven? Diezelfde avond belde haar dochter al. Ik heb haar meteen alles verteld over mijn hersenletsel. Dat was geen probleem voor haar. Het klikte gewoon”.

Alles op zijn plek

Het is niet allemaal gemakkelijk geweest. Luuk komt uit een groot gezin met negen kinderen. Omdat dat veel te druk was voor Luuk, heeft hij ook een tijd op een internaat gewoond. Daarna woonde hij een periode samen totdat deze relatie werd verbroken. Hij heeft ook periodes van depressies gekend. Nu lijkt alles in Luuks leven op zijn plek te zijn gevallen. Hij woont lekker, heeft leuke collega’s, een fijne relatie en een hechte band met zijn familie. Wat wil je nog meer? Luuk: ”Eigenlijk heb ik niet zoveel dromen voor de toekomst. Ik heb als doel gesteld dat ik zelfstandig de administratie wil kunnen doen, dat leren ze me nu bij InteraktContour. In de toekomst wil ik wel graag samenwonen met mijn vriendin. Verder zou ik een keer een reis willen maken naar Canada. En oh ja, mijn grootste wens ik dat ik ooit een keer van mijn hoofdpijn af kom. Die heb ik omdat ik in coma heb gelegen en daar is weinig aan te doen. Binnenkort ga ik wel in een praatgroep met lotgenoten, om elkaar te steunen en tips te geven hoe we er het beste mee om kunnen gaan. Maar verder…ik ben eigenlijk heel blij met hoe mijn leven er nu uitziet.”

Te maken met hersenletsel en op zoek naar een leuke invulling van je dag?

Op zoek naar geschikte dagbesteding bij InteraktContour? Kijk waar je terecht kunt. We ontvangen je graag voor een kennismaking en rondleiding. InteraktContour biedt in Gelderland, Overijssel, Flevoland en Utrecht dienstverlening op het gebied van wonen, dagbesteding, begeleiding en Hersenz behandeling voor mensen met niet aangeboren hersenletsel.Woon je buiten deze provincies kijk dan op de site van Hersenz voor een locatie, gespecialiseerd in hersenletsel, bij jou in de buurt. Voer dan hier je postcode in.

Ik wil graag meer weten over dagbesteding

Meer over:

Dagbesteding Wonen Begeleiding Gevolgen NAH

Reageren

Meer relevante artikelen

Stel hier je vraag