Wat is overprikkeling door hersenletsel?
Een prikkel is alle bewuste en onbewuste informatie die binnenkomt. Externe prikkels komen binnen via de zintuigen. Interne prikkels zijn gevoelens, gedachten en emoties. Gezonde hersenen filteren prikkels. Iets dat onbelangrijk is neem je dan niet bewust waar. Als er sprake is van hersenletsel kan dit filter kapot zijn. De hersenen krijgen teveel te verwerken en het zenuwsteltsel slaat op tilt. Voor Monica is dit de dagelijkse praktijk. Zij was een actieve vrouw, werkte parttime bij een callcenter en in de thuiszorg. Ook het sociale leven van Monica en haar man was rijkelijk gevuld. Na haar hersenbloeding heeft zij veel last van overprikkeling, één van de kenmerken van niet-aangeboren hersenletsel.
"Het lijkt wel alsof ik de controle kwijtraak. Het is chaos in mijn hoofd."

Monica heeft hersenletsel en last van overprikkeling
Bij Hersenz leerde Monica de signalen te herkennen die voorafgaan aan overprikkeling. Bij haar begint dat meestal met diep zuchten, praten met een dikke tong, pijn aan de ledematen en daarna trillende en schokkende ledematen. “Ik word zonder dat ik het wil nog drukker en impulsiever. Het is alsof ik de controle over mijn lichaam en geest kwijtraak, mijn bewegingen zijn ongecontroleerd, ik kan geen keuzes meer maken. Chaos in mijn hoofd, druk vanuit mijn hoofd, achter mijn ogen en neus. Alsof mijn hoofd ieder moment uit elkaar kan knallen. Uiteindelijk ben ik total loss. Lees het hele verhaal Monica.
Overprikkeling
Hersenz heeft een uitgave ontwikkeld die allerlei facetten van overprikkeling aan de orde stelt. De pdf is hier te downloaden

Kenmerken niet aangeboren hersenletsel
Je hebt een beroerte gehad, een hersenoperatie of een ongeluk. Je hebt hersenletsel. De gevolgen hiervan zetten je leven op zijn kop. En dat geldt vaak ook voor de mensen om je heen. Thuis is alles anders en terug naar werk of opleiding lukt vaak niet. Herken je één of meer van de volgende gedragingen, na een beroerte, ongeluk of hersenoperatie?
- vaak somber
- snel moe
- neemt geen initiatief meer
- problemen met plannen
- er zit geen rem meer op
- snel boos
- oriëntatieproblemen
- vergeetachtigheid (tijdelijk geheugenverlies)
- concentratieproblemen
- afasie (moeite met praten of begrijpen van taal)
Lees hier meer over de kenmerken van niet aangeboren hersenletsel
Ben je ook snel overprikkeld?
InteraktContour biedt samen met nog 11 zorgorganisaties in Nederland Hersenz Behandeling. Alle zorgorganisaties zijn gespecialiseerd in het begeleiden en behandelen van mensen met hersenletsel. De opzet van de behandeling is overal in Nederland hetzelfde. Met de behandeling van Hersenz leren jij en je naasten om te gaan met de ingrijpende veranderingen in je leven. Je leert je energie goed te verdelen en handig om te gaan met bijvoorbeeld vergeetachtigheid, concentratieverlies of moeite met organiseren. Ook werken we aan je fysieke conditie, zodat je weer vertrouwd raakt met je lichaam. Neem contact op met Hersenz voor een locatie bij jou in de buurt. Woon je in Gelderland, Overijssel, Flevoland of Utrecht dan kun je terecht bij InteraktContour.
Reageren