Ga naar content
Open de hoofdnavigatie

Gastblog Astrid: overprikkeling

Astrid van ’t Hof (51) zat in 2017 op de fiets toen ze werd aangereden door een auto. Sindsdien heeft ze niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Vier jaar later verhuisde ze vanwege haar hersenletsel van het drukke Schiedam naar een rustig dorp in het oosten van het land. In haar blogs schrijft ze over haar leven met hersenletsel.

Hoe komt het toch dat je met hersenletsel ineens zo’n last hebt van overprikkeling, terwijl dat voorheen nooit zo was? Muziek kon mij niet hard genoeg staan en hoe meer mensen in huis, hoe gezelliger het was. Van de drukte op straat had ik totaal geen last. Sterker nog: daar was ik me helemaal niet bewust van.

Kapot filter

Nu is het zo anders! Mijn ergotherapeut in het revalidatiecentrum Rijndam legde mij destijds goed uit waarom dit veranderd is.  Zij vertelde dat iedereen een filter heeft die geluiden voor je filtert als je bewust ergens naar luistert. Dat zorgt ervoor dat je bijvoorbeeld op straat met iemand kan praten. Je filter zorgt ervoor dat de geluiden om je heen gedempt worden. Als je hersenletsel hebt, is dat filter vaak kapot. Hierdoor kun je een gesprek niet goed volgen als er ook andere omgevingsgeluiden zijn. Alle geluiden komen namelijk even hard bij je binnen. En je kunt de geluiden niet meer van elkaar scheiden.

Astrid van het hof.jpg

Noise cancelling koptelefoon


Gelukkig vond ik een oplossing, namelijk de noise cancelling koptelefoon. Deze koptelefoon doet eigenlijk wat je filter niet meer kan: geluiden dempen. Wist ik dat maar eerder! Als ik die koptelefoon opzet, is het echt even helemaal stil en wordt mijn hoofd weer rustig. Ik luister ’s avonds vaak naar een meditatie. Dit geeft rust in mijn hoofd waardoor ik beter in slaap val. De koptelefoon is ook fijn als je in een drukke omgeving bent. Het filtert dan alle geluiden om je heen, maar je verstaat je gesprekspartner wel. Het zorgt ervoor dat we af en toe eens gezellig ergens wat kunnen drinken of eten. 

De koptelefoon maakt mijn hoofd weer rustig

Houd er wel rekening mee dat je soms vervelende opmerkingen krijgt van onbekende mensen. Toen we in de zomer op een terrasje zaten vroeg iemand of ik koude oren had. Mensen zeggen dingen vaak erg ondoordacht en dat komt best hard aan. Inmiddels zijn er ook in-ears te krijgen met noisecancelling. Die zie je niet of nauwelijks. Dat scheelt weer vervelende opmerkingen.

Al met al is het echt een aanrader als je NAH hebt. Maar gebruik hem alleen als het echt nodig is. Als je jezelf te veel afsluit van allerlei prikkels, raak je prikkels zo ontwent, dat je er eigenlijk alleen maar meer last van krijgt. Maar bij goed doseren, kan het een heel fijn hulpmiddel zijn,.

Benieuwd naar deze koptelefoon?

Cliënten van InteraktContour kunnen via de Uitleenservice de noise cancelling koptelefoon 8 weken vrijblijvend uitproberen. De koptelefoon is ook te koop bij verschillende winkels of webshops.

Meer over:

Gevolgen NAH Overprikkeling

Reageren

Meer relevante artikelen

Stel hier je vraag