Wanneer je als gevolg van niet-aangeboren hersenletsel (NAH) nog maar één arm of hand kunt gebruiken, is het soms lastig om gewone dagelijkse handelingen te doen. Denk bijvoorbeeld aan handen wassen, koken of het verplaatsen van voorwerpen.

Er zijn veel hulpmiddelen te koop, maar deze zijn vaak erg kostbaar. Hier lees je tips om makkelijk en goedkoop zelf een hulpmiddel te maken.

Bankschroeven
Onmisbaar: bankschroeven

Bankschroeven zijn in verschillende formaten met klem of zuignap te koop. Kleinere formaten zijn goed te bedienen met één hand en kunnen in elke richting draaien. Je klemt of zuigt een bankschroef vast op een tafel en kunt hier vervolgens voorwerpen in vastklemmen. Een handige vervanging voor een hand!

Voorwerpen verplaatsen

Het is lastig om wat grotere of zwaardere voorwerpen met één hand te verplaatsen. Als je van spanbanden een soort harnas naait die je om het voorwerp heen kunt doen, lukt het wel.

Haken

Als je een haaknaald met plakband of tape vastmaakt aan een tablethouder zodat hij aan één van de zijkanten uitsteekt, kun je toch haken met één hand. Je beweegt nu alleen het haakwerk om de naald heen in plaats van dat je de naald om het haakwerk heen beweegt. Gebruik een bankschroef om de tablethouder met de haaknaald aan de tafel vast te klemmen. Als je genoeg kracht hebt, kun je de tablethouder ook tussen je benen of knieën klemmen.

Koken

Bij het koken is het lastig om met één hand te snijden, je brood te smeren of het eten in de pan om te scheppen zonder dat de pan wegschuift. Op deze pagina vind je meer tips om makkelijker te koken met één hand.

Handen wassen

Je nagels borstelen of je handen wassen kan lastig zijn wanneer je één arm of hand niet goed kunt gebruiken. Het handenwasplankje is hiervoor dé oplossing. Je kunt dit makkelijk zelf maken.

Handborstel
Dit heb je nodig
  • Een snijplank die precies past in je wasbak (dan schuift hij niet heen en weer)
  • Spijkers (1-1,5 mm dik)
  • Boor (dikte van de spijker of net iets dunner)
  • Een hand- en/of nagelborsteltje
  • Optioneel: vaatwasmachinebestendige (super)lijm
Zo maak je het
  1. Boor een of meerdere gaatjes in de snijplank op de plek waar je de spijkers wilt hebben.
  2. Steek de spijkers er van onderaf doorheen.
  3. Lijm ze eventueel vast met (super)lijm voor extra stevigheid.
  4. Bevestig het hand- en/of nagelborsteltje op de spijkers.

Tip: rond de scherpe punten van de spijkers af.