De inzet van slimme technologie in je woning maakt je zelfstandiger en zelfredzamer. Er zijn veel handige apparaten en apps op de markt. Sommige zijn zelfs speciaal ontwikkeld voor mensen met hersenletsel of lichamelijke beperkingen.

Of je nu zelf hulp nodig hebt of iemand kent die hulp nodig heeft, op deze pagina staan een aantal technologische producten die mensen helpen bij dagelijkse taken zoals eten, douchen, het huishouden doen en meer.

Google Home

Google Home is een slimme luidspreker die je met je stem bedient. Je kunt hem om informatie vragen, zoals het weer, nieuws en verkeer. Daarnaast kun je met Google Home bepaalde slimme apparaten in huis aansturen.

Door middel van simpele spraakopdrachten doe je dingen helemaal zelf, zonder hulp. Bijvoorbeeld de lichten aan- en uitdoen, gordijnen open en dicht doen, de verwarming lager zetten, afspraken plannen in je agenda en herinneringen instellen.

Air body dryer / doucheföhn / lichaamsdroger

De air body dryer is een zuil met gaatjes waaruit warme lucht komt. Het wordt ook wel een doucheföhn of lichaamsdroger genoemd. Hiermee droog je je lichaam na het douchen of baden. Het is een beetje hetzelfde idee als dat van een handdroger, maar dan veel groter.

Cliënten van InteraktContour hebben goede ervaringen met de air body dryer: "Hiermee kan ik zelfstandig douchen, en gewoon weer zelf bepalen wanneer en hoe lang ik douch. Douchen doe ik zittend. Als ik klaar ben, dep ik me kort af met een handdoek en gebruik dan de doucheföhn om mijn lichaam aan alle kanten helemaal te drogen. Het werkt super!"

Voor mijn begeleiders scheelt het ook tijd. Als ik douch en me droog laat blazen, helpen zij andere mensen.
Eetrobot.JPG
Eetrobot

Een eetrobot werkt als een geautomatiseerde arm. Zo kun je zelfstandig eten. Aan de arm is een lepel bevestigd. De eetrobot schept daarmee het voedsel op en brengt het naar je mond. De arm komt automatisch precies op de juiste plek. Eetrobots zijn geschikt voor zowel vast voedsel als vloeistoffen. Je kunt ze bedienen met een fysieke knop of zelfs via je telefoon.

BproCare

BproCare is een systeem voor communicatie en alarmering in de zorg. Het werkt via een tablet. Op de tablet staan pictogrammen voor activiteiten die op de cliënt zijn afgestemd. Voorbeelden van activiteiten zijn bijvoorbeeld: alarm slaan, een hulpvraag stellen via beeldbellen en hulp vragen bij een activiteit, bijvoorbeeld naar het toilet gaan. Medewerkers weten zo beter welke hulp een cliënt nodig heeft.

Robotstofzuiger

Robotstofzuigers maken schoon zonder dat je ze zelf hoeft te besturen. Ze hebben sensoren waarmee ze in huis obstakels kunnen ontwijken. Met borstels en zuigkracht halen ze stof en vuil van de vloer en stoppen het in een bakje binnenin. Als de batterij bijna leeg is, gaan ze automatisch terug naar hun oplaadstation. Jij hoeft er alleen voor te zorgen dat het stofbakje eens in de zoveel tijd leeg wordt gemaakt. En ook handig: je kunt robotstofzuigers programmeren om op bepaalde tijden schoon te maken. Er zijn veel verschillende modellen, merken en prijsklassen om uit te kiezen. Sommige robotstofzuigers kun je ook met een app op je telefoon bedienen.

Robotstofzuiger.jpg
Meer weten?

Slimme technologie maakt mensen met hersenletsel zelfredzamer, zeker in de zorg of als er begeleiding nodig is. Een optimale mix tussen digitale hulpmiddelen en medewerkers zorgt voor een zelfstandiger, veiliger en leuker leven voor mensen met hersenletsel.

Op de website van InteraktContour vind je meer informatie over hulpmiddelen voor mensen met hersenletsel.