Koken kan lastig zijn wanneer je door hersenletsel bijvoorbeeld een arm of hand niet goed kunt gebruiken. Hoe snijd je met één hand een komkommer, een stuk vlees of een ui? En hoe schil je een aardappel of een appel?

Er zijn handige snijplanken voor mensen die slechts één hand kunnen gebruiken, maar die kunnen behoorlijk prijzig zijn. Hieronder staan tips om je eigen eenhandige snijplank te maken. Dat kookt een stuk makkelijker !

Snijplank
Dit heb je nodig
  • Een snijplank
  • Spijkers (1-1,5 mm dik)
  • Boor (dikte van de spijkers of net iets dunner)
  • Optioneel: Vaatwasmachinebestendige (super)lijm
Zo maak je het
  1. Boor een of meerdere gaatjes in de snijplank op de plek waar je de spijkers wilt hebben.
  2. Steek de spijkers er van onderaf doorheen.
  3. Lijm ze eventueel vast met (super)lijm voor extra stevigheid.

Tip: rond de scherpe punten van de spijkers af.

Verschillende varianten

Je kunt de snijplank aanpassen aan je behoeften:

  • Gebruik één spijker voor het schillen van aardappelen of het smeren van beschuit.
  • Gebruik drie spijkers voor het snijden van fruit of uien.
  • Plaats spijkers in een rij voor het snijden en schillen van komkommers en andere lange groenten, of voor het snijden van vlees.
Kookboek
Kookboek voor mensen met hersenletsel

Met dit kookboek, speciaal gemaakt voor mensen met hersenletsel, bereid jij stap voor stap een lekkere maaltijd. Kook samen met iemand anders of alleen en maak een van de 40 recepten voor heerlijke (vegetarische) soepen, salades, hoofdgerechten en bijgerechten.

Een gedrukt exemplaar is te koop voor €19,95, exclusief verzendkosten. Je kunt het kookboek ook gratis downloaden als e-book.