Ga naar content
Open de hoofdnavigatie

Zwolse studenten geven mensen met hersenletsel sportles

Fit en vitaal blijven. Werken aan je conditie, motoriek en balans om in het dagelijkse leven zoveel mogelijk zelfredzaam te blijven. Cliënten van InteraktContour gaan wekelijks naar de sporthal van ROC Landstede en ROC Deltion college in Zwolle om met dit doel te bewegen en te sporten.

Martijn de Jong, cliënt InteraktContour

"Het is fijn om te laten zien dat er echt wel heel veel mogelijk is op het gebied van sporten en bewegen voor mensen met een beperking."

Martijn de Jong, cliënt InteraktContour

Samenwerking ongelooflijk waardevol

Met beide mbo-opleidingen heeft InteraktContour in Zwolle een nauwe samenwerking op het gebied van sport en bewegen. Docent Marinka Schotman: ‘Bij Deltion College is iedere cliënt gedurende een aantal weken gekoppeld aan een derdejaars student Bewegingsagogie. Studenten leren zo om verantwoordelijkheid te nemen en om goed te luisteren naar wat iemand wil bereiken. Maar ook om te kijken wat de mogelijkheden van iemand zijn. Het is ongelooflijk waardevol dat studenten in de praktijk kennis kunnen maken met mensen die zij in hun latere beroep gaan ondersteunen.’ Bij ROC Landstede sporten mensen met hersenletsel onder begeleiding van 3e en 4e jaars studenten. Zij volgen de sportlessen in de sportzaal van Landstede, in de fitnesszaal en in het zwembad.

"Ik leer eigenlijk om me echt in te leven in de cliënt"
Andersom hebben cliënten ook veel baat bij deze samenwerking, vertelt senior begeleider Robin Kleinherenbrink: ‘Zij werken met jonge mensen in mooie sportaccommodaties die veel mogelijkheden bieden. Bovendien profiteren zij direct van de nieuwste ontwikkelingen die bekend zijn binnen de opleidingen sport en beweging.’ Het is een unieke samenwerking waar alle betrokkenen profijt van hebben. Jari Mooij, student Bewegingsagogie: "Ik leer eigenlijk om me echt in te leven in de persoon zelf". Bas Koelmans, docent Sport en Bewegen bij ROC Deltion zegt hierover: "Het feit dat ik op deze manier onderwijs mag geven inspireert mij enorm."

Kelsey Hagen, student Bewegingsagogie

"Ik kan wel in de schoolbanken blijven zitten en de theorie krijgen, maar écht bezig zijn met de cliënten is zo'n toevoegde waarde!"

Kelsey Hagen, student Bewegingsagogie

Aangepast sporten en bewegen met hersenletsel

De cliënten volgen allemaal de module Fit & Vitaal bij de dagbesteding van InteraktContour. Doel van de module is het versterken en onderhouden van motorische vaardigheden ter bevordering van de algehele vitaliteit, conditie en balans. Als ook het trainen van cognitieve vaardigheden (hersengym). De cliënt traint in groepsverband op basis van een individueel programma. Dit zorgt ook voor sociale interactie en integratie en participatie.

Met de module Fit en Vitaal iedere dag in beweging
Meer weten over het bereiken van je doelen via sporten en bewegen? Lees het ervaringsverhaal van Jacco: "Met Fit & Vitaal ben ik elke dag in beweging. Ik loop hard, fiets, zwem en doe krachttraining. Mijn conditie is enorm verbeterd, ik heb meer energie en ben ook een stuk rustiger in mijn hoofd." Jacco heeft hersenletsel door zuurstofgebrek.

Robin Kleinherenbrink, senior begeleider InteraktContour

"Deze cliënten hadden allemaal een vraag met betrekking tot sporten of bewegen om hun doelen te kunnen bereiken. We hebben de samenwerking gezocht met ROC Deltion. En dit heeft geresulteerd in een prachtig project met allemaal enthousiaste mensen."

Robin Kleinherenbrink, senior begeleider InteraktContour

Wil je weten wat jouw mogelijkheden zijn op het gebied van sporten en bewegen?

Sporten is gezond. Voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) is beweging zelfs noodzakelijk. Beweging zorgt voor verbetering van hersenfuncties en geeft positieve energie. Uit onderzoek blijkt dat mensen met hersenletsel veel minder sporten dan mensen zonder beperking. De grootste beperkende factor voor deelname is dat mensen niet goed raad weten met hun aandoening en/of reguliere sporters niet tot last willen zijn. Ook de mobiliteit en toegankelijkheid kunnen struikelblokken zijn. Werken aan je conditie, motoriek en balans zijn van groot belang om in het dagelijkse leven zoveel mogelijk zelfredzaam te blijven. Woon je in Gelderland, Utrecht, Flevoland of Overijssel? Neem dan contact op met InteraktContour. Woon je elders in Nederland? Neem contact op via Hersenz met een locatie bij jou in de buurt.

Ik wil contact met InteraktContour

Meer over:

Bewegen Dagbesteding

Reageren

Meer relevante artikelen

Stel hier je vraag