Het is belangrijk dat mensen met hersenletsel de kans krijgen om zoveel mogelijk mee te doen aan activiteiten, zoals een wintersportvakantie. Want soms vragen mensen met hersenletsel zich af of bepaalde activiteiten nog wel voor hen zijn weggelegd. Ze twijfelen aan hun skivaardigheden of durven niet goed. Samen op vakantie gaan maakt veel lastige dingen makkelijker.

Sneeuw

Daarom organiseren InteraktContour-medewerkers Ruth Ophoff en Ronald Satink al enkele jaren deze bijzondere wintersportreis met de passende naam ‘Snowfever’. Met een groep cliënten, medewerkers, studenten van scholengemeenschap Landstede én een flink aantal vrijwilligers verblijven ze in het Oostenrijkse plaatsje Au voor een week sneeuwpret.

Weer op de ski's

Hetty (55) was benieuwd of ze na haar herseninfarct in 2020 nog op de latten kon staan. Hetty heeft sinds haar herseninfarct forse afasie. Ook is ze bijna blind aan 1 oog. Maar tijdens de week overtrof ze al haar eigen verwachtingen. Ze heeft niet alleen heerlijk geskied; de laatste dag kwam ze zelfs op een snowboard de piste af! Daarnaast leerde ze veel nieuwe mensen kennen en maakte ze wandelingen in de prachtige natuur.

Begeleiding

De deelnemers aan de Snowfever-reis krijgen alle begeleiding en zorg die ze nodig hebben. Voor de begeleiders is het ook een mooie ervaring. Zo vertelt Willeke, begeleider in Epe, dat zij het leuk vond om cliënten van andere locaties te leren kennen: “Heel bijzonder om te zien hoe iedereen snel met elkaar vertrouwd raakte. Ook is het mooi om te ervaren dat iedereen zich inzet om de cliënten het ultieme vakantiegevoel te geven en daarvoor ook andere taken uitvoert dan normaal gesproken. En ik vierde mijn verjaardag met iedereen, hoe leuk!”

Activiteiten

Uiteraard waren er veel activiteiten in de sneeuw, zoals een pistegroep, een wandelgroep en een skigroep. Op een band, ski’s of snowboard gingen de deelnemers de berg af. En een ritje in de arrenslee mocht ook niet ontbreken. Maar ook ’s avonds zat de groep niet stil!

Kimberly, 20 jaar en vierdejaars student Sport en Bewegen, organiseerde samen met haar medestudenten de avondactiviteiten. Naast veel spelletjes en een pubquiz, was er een “Boer on tour” avond, kampvuur met muziek en een vossenjacht. Ook werden er mooie, ontroerende, grappige en open gesprekken gevoerd.

Wilfred

Inzet vrijwilligers

Een reis als deze is niet mogelijk zonder de inzet van vrijwilligers. Wilfried ging voor de vierde keer mee en beleeft het nog steeds als een bijzondere en unieke ervaring. Hij vindt het fantastisch hoe mensen elkaar aan het begin van de week nog niet zo goed kennen, maar in de loop van week naar elkaar toe groeien en een groep worden: “Het is prachtig om te zien hoe er grenzen worden verlegd!”

Thuisblijven

Voor naasten en mantelzorgers is de Snowfever-vakantie ook een bijzondere week. Zij worden even ontlast van hun taken en hebben tijd voor andere dingen. Willy, de vrouw van deelnemer Wilfred, bleef afgezien van 2 uitstapjes met haar dochters vooral lekker thuis. Ze kon echt even bijtanken, lezen, tv kijken en luieren. Heerlijk genieten. Ze ontdekte dat ze de zorg voor haar man best een poosje aan anderen kan overlaten. En ondanks haar altijd aanwezige angst dat Wilfred weer een infarct krijgt, maakte ze zich deze week dankzij de goede begeleiding niet echt zorgen. Ze kreeg regelmatig foto’s en appjes van begeleiders Dyon en Manon. “Ik betwijfel of hij mij echt gemist heeft, hij heeft zó genoten!”, geeft ze aan. Voor hun allebei is Snowfever dan ook zeker voor herhaling vatbaar!

Vervolg

Na de vakantie komt het hele reisgezelschap weer eens bij elkaar tijdens een reünie. Gezellig napraten en ervaringen uitwisselen. Jaarlijks bekijkt de organisatie of ze weer een Snowfever-reis organiseren. Wil je op de hoogte blijven? Hou dan de Facebookpagina in de gaten! Snowfever

Snowfever 3
In beweging met NAH.jpg
Bewegen met hersenletsel

Heb jij hersenletsel en wil je aan sport doen, maar weet je niet zeker of dat goed gaat? In de behandeling van InteraktContour is er veel aandacht voor bewegen met NAH. Zo raak je weer vertrouwd met je lichaam en leer je wat je allemaal nog kunt doen.

Ook bieden we op onze dagbesteding bewegingsactiviteiten, gericht op het behouden en verbeteren van je gezondheid en levenskracht. Samen met andere mensen met hersenletsel, werk je aan je vaardigheden en persoonlijke (beweeg)doelen.