Ga naar content
Open de hoofdnavigatie

Wat Wil wel wil na zijn CVA

Wil Kok (78) loopt in 2014 een hersenbloeding (CVA) op. Vanaf 2016 volgen hij en zijn vrouw Ria een behandeltraject van Hersenz bij InteraktContour. “Herstellen na een CVA is elke dag hard werken, maar ik kijk en handel graag met het oog op de toekomst!”, zegt Wil.

Dat je bij Wil niet alleen terecht kan voor adviezen rondom zijn taalstoornis afasie, wordt snel duidelijk. Hij is nieuwsgierig en buiten het onderwerp hersenletsel, ook graag sparringpartner over horeca, marketing en management. Wanneer hij mogelijkheden ziet, gaat hij daar voor de volle 100% voor. Dat doorzettingsvermogen gebruikt hij om na zijn CVA de draad weer op te pakken.

NOV19 - Wil Kok - 5.jpg

Diagnose: Afasie door een CVA
Na het overlijden van zijn schoonmoeder op 30 december 2014 helpt Wil bij het verhuizen van haar spullen in Rotterdam. Hij voelt zich onwel worden en zakt in elkaar. Zijn vrouw, Ria, belt de ambulance en een halfuur later wordt hij opgenomen in het ziekenhuis van Capelle a/d IJssel. Daarna wordt de opname nog voor een week vervolgd in het ziekenhuis van Deventer. De diagnose: Een CVA in de linker hersenhelft, het spraakcentrum. Wanneer Wil bij bewustzijn komt, merkt hij dat hij niet meer kan praten. Hij probeert direct via schrijven zichzelf uit te drukken. Toch merkt hij dat dit niet vanzelf gaat. Hij schrijft soms andere dingen dan die hij bedoelt. Zelf wijt hij zijn CVA aan een ongezonde levensstijl met veel zittend werk en overgewicht.

Ondersteunende trajecten voor Wil en Ria
Na zijn revalidatie krijgt Wil 1,5 jaar lang drie maal per week een uur logopedie en merkt hierdoor vooruitgang in zijn spraak. In 2016 komt hij in aanraking met InteraktContour. Ria volgt de “Partner” module van Hersenz en hij volgt de modules “Afasie” en “Grip op je energie” van Hersenz. Wil zegt dat deze modules ervoor hebben gezorgd dat hij geduldiger is geworden, minder vloekt en zichzelf meer in beeldtaal kan uitdrukken. Zo noemt hij de gebeurtenis van zijn CVA een “leven-sloop” en zijn herstel “terugslopen”. Op de vraag of zijn taalstoornis in de weg staat in het contact maken met mensen, antwoordt hij:

“Ik ben niet bang om te bellen en mensen aan te spreken op straat om bijvoorbeeld de weg te vragen. Ik laat wel meteen weten dat ik moeilijk kan praten door een beroerte.”

Heftige perioden met financiële consequenties
In 2012 overlijdt de jongste dochter na een ziekbed van drie jaar. Om zijn dochter -die in Noorwegen woont- vaker te bezoeken wordt hij taxichauffeur. Al het spaargeld en inkomsten gaan op om de reizen naar Noorwegen te betalen. Voordat zijn jongste dochter overleed, heeft Wil 50 jaar in de horeca gewerkt als manager. Samen met Ria gaf Wil leiding aan diverse hotels. Grote projecten werden door hen in gang gezet om deze hotels weer ‘gezond te maken’. Het introduceren van nieuwe bedrijfsconcepten en automatiseringsprojecten zijn hier voorbeelden van. Twee jaar na het overlijden van hun dochter breekt er weer een heftige periode aan op het moment dat Ria’s moeder overlijdt en Wil gelijktijdig een CVA oploopt.  

Ria is mijn steun en toeverlaat, maar begrijpt mij niet meer.”

Als gevolg van de CVA wil Wil niet meer rijden en kan hij geen taxichauffeur meer zijn. Ria regelt alle zaken omtrent financiën en administratie. Drie jaar lang leven ze beiden van 50 euro per week en maken gebruik van de voedings-en kledingbank en veel steun van de gemeente Rijssen-Holten.

Veranderingen in levensstijl en -invulling
Wil vindt het vervelend dat Ria niet meer lekker in haar vel zit, maar probeert de toekomst positief tegemoet te treden. Hij gaat twee keer per week boodschappen doen en zorgt voor een gezondere levensstijl met meer beweging. Dankzij zijn afasietherapeut Anke doet Wil mee aan wetenschappelijk onderzoek bij de Radboud Universiteit in Nijmegen. Hierbij wordt onderzocht in hoeverre de rechter hersenhelft taalfuncties overneemt wanneer er een beroerte in de linker hersenhelft heeft plaats gevonden. Ook verdiept hij zich in hersenletsel door het bezoeken van conferenties en lezingen. Zo is Wil groot fan van de colleges van Erik Scherder. Als ervaringswerker ondersteunt Wil cliënten met afasie op verschillende vlakken zoals articulatie en adembeheersing, maar ook omgaan met slapeloosheid, boosheid en vloeken. Dit doet hij zowel op individuele basis als groepsbasis.

“Kennis overdragen is mijn tweede natuur. Ik help anderen graag met wat ik weet over afasie en hoe ik ermee omga.”

Onder begeleiding van zijn afasietherapeuten heeft Wil een tijdlijn gemaakt met afbeeldingen als metafoor, getiteld: “Wat Wil wel wil”. Deze tijdlijn schetst wat er gebeurd is en waar hij naar streeft. Wat Wil wel wil? Ervaringswerker worden. Én dat doel heeft hij al bereikt!

Behandelmodules van Hersenz

Wil heeft de modules ‘Afasie’ en ‘Grip op je energie’ van Hersenz gevolgd. Deze modules bestaan uit cognitieve groepsbijeenkomsten en beweeggroepen. Ria heeft de partnermodule bijgewoond. Psycho-educatie en ervaringen uitwisselen zijn de rode draad binnen deze module. Het is een vorm van behandeling waarbij psychologen en begeleiders informatie geven over wat niet aangeboren hersenletsel is, hoe dit zich uit en hoe je ermee om kunt gaan. Kortom, uitleg op begrijpelijk niveau aan de hand van concrete voorbeelden, informatie- en beeldmateriaal en video's over wat hersenletsel betekent en wat de gevolgen zijn. De thuisbehandelaar maakt een verdieping van de inhoud van de modules en een vertaling naar de thuissituatie. Kijk voor meer info op Hersenz. In Midden- en Oost-Nederland kan Hersenz behandeling gevolgd worden bij InteraktContour. Bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via 0341 255 777 of mail ons!

Meer over:

Afasie Behandeling Gevolgen van CVA Begeleiding Dag van de Beroerte

Reageren

Meer relevante artikelen

Stel hier je vraag