Ga naar content
Open de hoofdnavigatie

Veelgestelde vragen over technologie

Het is logisch als je vragen hebt over technologie. Hierin ben je zeker niet de enige! We hebben de meestgestelde  vragen  en  de  bijbehorende antwoorden voor je op een rijtje gezet.

1. Wat houdt technologie in?


Technologie in de zorg is erop gericht om de zorgverlening te ondersteunen. De meeste technologische hulpmiddelen zijn elektronisch en werken via internet.  Er zijn verschillende soorten.  Denk aan digitale hulpmiddelen, zoals robots en slimme sensoren,  maar ook handige apps of software,  zoals beeldbellen.  Bij technologie in je huis spreken we ook wel van domotica.  Een andere term die je vaak tegenkomt is zorgtechnologie of e-health.  

2. Ik ben niet digivaardig. Is technologie dan wel geschikt voor mij?


De meeste toepassingen zijn heel simpel en gebruiksvriendelijk.  Ons advies is: probeer het eens en ervaar zelf hoe het is.  Vaak werkt het makkelijker dan je denkt.  In Nederland zijn verschillende uitleenservices waar je vrijblijvend technologie kunt uitproberen. Ook bij InteraktContour. Verder zijn er steeds meer mensen die ervaring hebben met technologie die je op weg kunnen helpen. Bespreek het eens met mensen in jouw omgeving of maak gebruik van een digicoach. 

3. Gaat technologie persoonlijke zorg en aandacht op den duur vervangen?


Persoonlijke zorg en aandacht blijft altijd. Technologie is ondersteunend en aanvullend in de zorg. Ook biedt het nieuwe mogelijkheden, denk aan beeldbellen met een zorgmedewerker of arts. Of het op afstand monitoren van je gezondheid zodat je niet altijd de deur uit hoeft en zelf inzicht hebt in jouw gezondheid.

4. Is technologie niet heel ingewikkeld?


Technologie is niet meer weg te denken uit ons leven.  Denk aan online boodschappen, je auto op afstand op slot doen,  automatische verlichting en muziek streamen. Alles wat nieuw is, is vaak even wennen. We zien gelukkig dat heel veel mensen het snel oppakken en dat technologie vaak heel gebruiksvriendelijk is.  

5. Hoeveel kost het?


De kosten verschillen per product. Er zijn producten die je zelf aanschaft voor een paar tientjes.  Er zijn ook duurdere hulpmiddelen. Soms vergoedt de Wmo of de zorgverzekeraar dit. Ook bestaan er speciale regelingen voor het aanschaffen van technologische hulpmiddelen. Het is de moeite waard om dit uit te zoeken. Vraag hier gerust hulp bij van een zorgprofessional in jouw netwerk.  

Meer over:

E-health Hulpmiddelen

Reageren

Meer relevante artikelen

Stel hier je vraag