Koken kan lastig zijn wanneer je door hersenletsel bijvoorbeeld een arm of hand niet goed kunt gebruiken. Hoe snijd je met één hand een komkommer, een stuk vlees of een ui? Hoe schil je een aardappel of een appel? En hoe smeer je je brood?

Er zijn handige snijplanken voor mensen die slechts één hand kunnen gebruiken, maar die kunnen behoorlijk prijzig zijn. Hieronder staan tips om je eigen eenhandige snijplank te maken. Dat kookt een stuk makkelijker!

Snijplank
Dit heb je nodig
  • Een snijplank
  • Spijkers (1-1,5 mm dik)
  • Boor (dikte van de spijkers of net iets dunner)
  • Optioneel: Vaatwasmachinebestendige (super)lijm
Zo maak je het
  1. Boor een of meerdere gaatjes in de snijplank op de plek waar je de spijkers wilt hebben.
  2. Steek de spijkers er van onderaf doorheen.
  3. Lijm ze eventueel vast met (super)lijm voor extra stevigheid.

Tip: rond de scherpe punten van de spijkers af.

Noppenbord
Verschillende varianten

Je kunt de snijplank aanpassen aan je behoeften:

  • Gebruik één spijker voor het schillen van aardappelen of het smeren van beschuit.
  • Gebruik drie spijkers voor het snijden van fruit of uien.
  • Plaats spijkers in een rij voor het snijden en schillen van komkommers en andere lange groenten, of voor het snijden van vlees.
  • Gebruik in plaats van spijkers legplankdragers. Hiermee maak je een noppenbord waarop je makkelijk je brood kunt smeren.

Bakmat als antislipmat

Het kan lastig zijn om eten in een pan om te scheppen zonder dat de pan wegschuift. Of om te roeren. Vooral als je slechts één bruikbare arm of hand hebt! Gelukkig is er een handige oplossing voor dit probleem: gebruik een simpele bakmat als antislipmat. Hiermee heb je makkelijk en snel meer stabiliteit (en veiligheid) in de keuken.

Bakmat
Dit heb je nodig
  • Een oven- of bakmat
Zo maak je het
  1. Gebruik de bakmat zoals hij is of knip hem in de gewenste vorm.
  2. Plaats de mat onder de pan tijdens het koken. LET OP: dit werkt alleen met een inductiekookplaat.
  3. Roer veilig in de pan zonder dat deze verschuift.

Behalve onder een pan, zijn de matjes ook handig onder snijplanken. Zo schuift de plank niet weg wanneer je iets schilt, snijdt of smeert!

Kookboek
Kookboek voor mensen met hersenletsel

Met dit kookboek, speciaal gemaakt voor mensen met hersenletsel, bereid jij stap voor stap een lekkere maaltijd. Kook samen met iemand anders of alleen en maak een van de 40 recepten voor heerlijke (vegetarische) soepen, salades, hoofdgerechten en bijgerechten.

Een gedrukt exemplaar is te koop voor €19,95, exclusief verzendkosten. Je kunt het kookboek ook gratis downloaden als e-book.