Ga naar content
Open de hoofdnavigatie

Technologie in een breinvriendelijke samenleving

Tijdens de brain awareness week wordt er nationaal en internationaal aandacht gevraagd voor de werking van hersenen. Dit jaar stelden wij onze online volgers de volgende vraag:

Hoe ziet een breinvriendelijke samenleving er volgens jou uit?

In de antwoorden komen onder andere de thema’s winkelen, communicatie en structuur op de dag terug. Dingen die als vanzelfsprekend lijken, maar voor mensen met hersenletsel niet (meer) zijn. Gelukkig zijn er steeds meer (technologische) hulpmiddelen die ondersteuning bieden. In dit artikel lees je meer!

Overprikkeling

Achtergrondmuziek in winkels, bij de tandarts, het wachtmuziekje tijdens een telefoongesprek of felle lampen wordt veel genoemd. Dit heeft te maken met overprikkeling, een van de gevolgen van hersenletsel. Je kunt prikkels, zoals geluid of licht, minder goed verwerken.

De oplossing? Een van de volgers heeft een goede tip voor ondernemers. “Het seniorenuurtje in de supermarkt tijdens corona was voor mij echt een verademing.”  Boodschappen bezorgen is ook een optie, maar is niet altijd even goedkoop.  

Wat je nog meer kunt doen tegen overprikkeling 

Er zijn verschillende hulpmiddelen die helpen bij overprikkeling. Bijvoorbeeld de noise cancelling koptelefoon of oordopjes, die geluid filtert en dempt. Hierdoor heb je minder last van geluiden in de omgeving. Deze zijn tegenwoordig overal verkrijgbaar. En voor cliënten van InteraktContour te leen bij de Uitleenservice.

Shokz

Een andere mogelijkheid is Shokz. Deze oordopjes zitten niet in je oor, maar op je jukbeenderen. Hierdoor ben je niet volledig afgesloten van omgevingsgeluid maar kun je wel muziek luisteren. Dit helpt alsnog bij het uitsluiten van te veel prikkels. 

Ontspanning

Er zijn ook diverse apps en hulpmiddelen die helpen bij ontspanning. Dus juist om even te ‘ontprikkelen’.  Denk aan de Somnox Slaaprobot of de Moonbird die je helpt te kalmeren. Het zorgt voor ademhalingsregulering en rustgevende muziek. Of meditatie-apps om weer even tot rust te komen.

Ondersteuning bij structuur van de dag

Er zijn verschillende apps en hulpmiddelen beschikbaar om te ondersteunen bij de structuur van de dag. 

Mijn Eigen Plan App

Deze app helpt bij het herinneren aan afspraken. Daarnaast kun je ook taken opdelen in eenvoudige stappen, die je vervolgens per stap afvinkt. Dit zorgt voor overzicht en structuur. Bijvoorbeeld bij de was doen of het koffiezetten. De stappenplannen komen tevoorschijn bij het scannen van een speciale QR-code, die ook in de app te maken is. Een fijne ondersteuning voor dagelijkse routines! Bekijk hier meer, met onder andere een informatief filmpje!

Pratende planstrook

Pratende planstrook

De Pratende planstrook is een eenvoudig te gebruiken hulpmiddel ter ondersteuning van de dagstructuur, planning en communicatie door middel van eigen foto`s of plaatjes met ingesproken tekst.

 

Clockaid 

Dit  is een digitale agendaklok met spraak- en fotofunctie. De Clockaid geeft duidelijk zicht op de tijd, dag(deel), datum, weer en seizoen. Maar geeft ook geheugensteuntjes voor de activiteiten van de dag. Hierdoor vergeet je minder. Je bepaalt zelf welke instellingen je zichtbaar maakt op de klok met de speciale app.

 

Cliënt bij InteraktContour?

 Alle bovenstaande producten leen je gratis via de Uitleenservice. Vraag je begeleider naar de mogelijkheden.

Meer over:

Gevolgen NAH Hulpmiddelen Overprikkeling

Reageren

Meer relevante artikelen

Stel hier je vraag