Ga naar content
Open de hoofdnavigatie

"Als ik snel praat, plakken de woorden verkeerd"

De letterlijke betekenis van afasie is ‘niet spreken’. Toen Willy ruim vier jaar geleden na een hersenoperatie getroffen werd door een hersenbloeding, kreeg zij afasie en kon ze niet meer praten. Stukje bij beetje vond ze de woorden terug. Maar haar leven werd totaal beheerst door angst en schaamte vanwege haar gebrekkige manier van communiceren.

“Als ik snel praat, plakken de woorden verkeerd”, vertelt Willy. Ze nam deel aan een behandelgroep voor mensen met afasie. Sinds 2015 heeft Hersenz een behandelprogramma speciaal voor mensen met afasie. Voor het eerst sinds jaren durft Willy weer naar buiten.

Afasie na een hersenbloeding

Zeventien jaar alweer is Willy weduwe. Met haar man runde ze een varkensbedrijf. De stallen achter hun woning worden nu verhuurd. Na zijn overlijden voedde Willy haar vier pubers alleen op. “Gewoon… en doorgaan,” zegt ze, terwijl ze met haar handen haar mouwen opstroopt. Maar na die hersenbloeding in september 2012 lukt dit niet meer. Willy trekt zich terug, komt het erf niet meer af, het huis niet meer uit en neemt de telefoon niet meer op. “Alleen kerk. Daar hoefde ik niets te zeggen.”

Willy

Als ik snel praat, plakken de woorden verkeerd.

Willy

Geschreven woorden en langzaam praten

Naast Willy zit Sietske van Leeuwe Kirsch, haar afasiebehandelaar. Tussen hen in ligt een vel papier. Af en toe schrijft Sietske het woord op dat Willy in haar hoofd zoekt. Soms is Willy ‘dol in het hoofd’, vertelt ze, maar als Sietske het woord 'evenwicht' opschrijft, kan ze uitleggen dat ook haar evenwicht door het hersenletsel verstoord is. “Een woord geschreven zien, helpt Willy om het juiste woord in haar hoofd te vinden. In het begin waren het vellen vol, maar nu schrijven we nog maar af en toe iets op”, vertel Sietske. Willy vertelt dat niet alleen geschreven woorden haar helpen, maar ook een gesprekspartner die in een rustig tempo praat. De stappen die ze afgelopen twee jaar gedurende de behandeling heeft gezet, zijn enorm, vertelt Sietske: “Winkelen, telefoneren, familie uitnodigen. Je vermeed alles waarbij je moest praten. Je raakte in paniek, ging huilen en vluchtte naar buiten. En nu? Je durft gewoon een interview te geven!” “Nog steeds bang hoor. Nieuwe meneer en mevrouw. Ik moet heel goed nadenken nu. Als ik snel praat, plakken de woorden verkeerd.” Lees het hele artikel op de site van Hersenz.

Hoe lang duurt afasie
Afasie is een taalstoornis, veroorzaakt door een hersenbeschadiging. Oorzaken van hersenletsel zijn bijvoorbeeld een beroerte (hersenbloeding of herseninfarct), een ongeluk, een hersentumor, ontsteking of zuurstoftekort. In deze gevallen ontstaat het hersenletsel plotseling. Door spontaan herstel van de beschadiging en door therapie is er vaak in mindere of meerdere mate herstel mogelijk van de taalvaardigheden (spreken, lezen, schrijven en begrijpen van taal). Kortom, er zijn verschillende vormen van afasie en de toekomstverwachting is afhankelijk van de vorm. Lees meer: Toekomstverwachting afasie

De ernst en omvang van de afasie zijn onder meer afhankelijk van de plaats en de ernst van het hersenletsel, het vroegere taalvermogen en iemands persoonlijkheid. Sommige mensen met afasie begrijpen taal goed, maar hebben moeite met het vinden van de juiste woorden of met de zinsopbouw. Anderen spreken juist veel, maar wat zij zeggen is voor een ander niet of moeilijk te begrijpen. Na de revalidatiefase is er nog veel mogelijk om de communicatie te verbeteren. Hier zijn verschillende behandelingen voor, zoals Hersenz behandeling (zie ook hieronder). 

Omgaan met afasie

Hersenz is een behandelprogramma voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel. Tijdens deze behandeling leren zij omgaan met de gevolgen van het hersenletsel. Hersenz heeft sinds 2015 speciale behandelgroepen voor mensen met afasie. Zij volgen dezelfde modules als mensen zonder afasie, maar het tempo en de werkvormen zijn afasie-vriendelijk. Daarnaast is er een aparte, doorlopende communicatiemodule. Daarin komt aan de orde: het oefenen van woorden, het aanleren van andere strategieën om te communiceren, het toepassen van technische hulpmiddelen zoals de iPad en het oefenen in het echte leven.

Meer ervaringen van mensen met afasie lezen? Lees ook het verhaal van Richard.

Meer weten over afasie?

Afasie is een taalstoornis en hoe dat zich uit kan per persoon verschillen. 

Ik wil contact met Hersenz

Meer over:

Afasie Gevolgen van CVA

Reageren

Meer relevante artikelen

Stel hier je vraag