Ga naar content
Open de hoofdnavigatie

Neurogym; het belang van bewegen met hersenletsel

'Ik wil graag weer de trap op kunnen lopen om boven te kunnen slapen bij mijn partner. Als mijn kleinkind komt, wil ik haar vast kunnen houden en met haar naar de speeltuin fietsen. Ik wil zelfstandig naar de supermarkt kunnen lopen om mijn boodschappen te doen'. Dit zijn slechts een paar voorbeelden van vragen die we krijgen van mensen die door een beroerte of ongeval niet-aangeboren hersenletsel hebben. Neurogym is een methode die helpt om aan deze vragen tegemoet te komen of zelfs helemaal te beantwoorden”, zegt Tianda Walters, fysiotherapeut en medebehandelaar bewegen bij InteraktContour. “Mensen met neurologische aandoeningen kunnen bij ons terecht voor praktische groepstrainingen die de zelfstandigheid in het dagelijks leven bevorderen.” InteraktContour biedt Hersenz Behandeling. Neurogym is hier een onderdeel van.

"Als mijn kleinkind komt, wil ik haar vast kunnen houden en met haar naar de speeltuin fietsen."

window-932760_1920.jpg

Bewegen na een herseninfarct of hersenbloeding


Bewegen heeft een positief effect op de conditie van het brein. Beweging houdt de hersenen fit. Dat bepleit prof. Erik Scherder al enkele jaren. Bij mensen met hersenletsel, met name als er beschadiging is van de frontale lob, is er vaak sprake van inactiviteit ten gevolge van ofwel de motoriek ofwel de gevolgschade van het letsel, zoals vermoeidheid, initiatiefafname. Juist bij hen is het belangrijk dat zij van buitenaf gestimuleerd worden om te bewegen, wat vervolgens weer effect heeft op het functioneren van de hersenen. Beweging zorgt voor een betere doorbloeding in de hersenen, bevordert de aanmaak van nieuwe hersencellen, bevordert de mogelijkheid dat hersendelen functies van beschadigde hersenen overnemen, kan negatieve gevolgen van stress op de hersenen tegen gaan en zorgt voor aanmaak van stoffen in de hersenen die je een goed gevoel geven. Bewegen is van groot belang.

neurogym bewegen.jpg

Fysieke beperkingen na hersenletsel


Mensen met hersenletsel hebben vaker fysieke beperkingen, ze moeten opnieuw hun grenzen leren kennen, wennen aan het leven na het letsel, waarbij sprake kan zijn van angst, onzekerheid, overgevoeligheid voor prikkels, vermoeidheid en lusteloosheid. Bewegen is goed voor lichaam en geest.

Lees ook:

Tianda definitief.jpg

Neurogym voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel


Tianda Walters: "Neurogym is een unieke behandelmethode die speciaal is afgestemd op de hulpvragen van de deelnemers. Tijdens de behandeling combineer je fitnessoefeningen en functionele training om verloren vaardigheden opnieuw aan te leren. Neurogym is gebaseerd op drie bouwstenen: lichamelijke inspanning, geestelijke uitdaging en ontspanningsoefeningen.

Voor wie is neurogym geschikt?

Het maakt niet uit hoe oud je bent en hoe lang het geleden is dat je niet-aangeboren hersenletsel hebt opgelopen. Als je problemen hebt bij het dagelijks functioneren of als je problemen hebt met lopen, fietsen of staan. Kortom, als je je zelfstandigheid of mobiliteit nog wilt verbeteren."

Waarom neurogym werkt om je doelen te behalen

"Neurogym werkt, omdat de doelen waar je aan werkt haalbaar worden gemaakt en aan een bepaalde termijn gekoppeld zijn. Daarnaast is het contact met lotgenoten en het leren van elkaar een aanwinst voor de training. Droog oefenen op fitnessapparaten brengt je een eindje op weg, maar als je dit in de praktijk combineert met functioneel trainen door bijvoorbeeld trap te lopen, buiten te wandelen, balansoefeningen te doen en de activiteiten uit te voeren die je graag weer wilt doen is de succeservaring groter. Fitness, functioneel trainen en leren van lotgenoten blijkt een gouden combinatie voor het vergroten van zelfredzaamheid en fysiek functioneren. De manier waarop de behandeling is opgezet maar ook het feit dat het in groepsverband plaatst vindt, zorgen voor het succes van neurogym. Soms zijn deelnemers in het begin onzeker of angstig voor een groepstraining, maar het zijn kleine groepen van maximaal acht deelnemers. Bovendien stimuleren de deelnemers elkaar.", aldus Walters.

Dit vind je misschien ook interessant?

Tianda adviseerde al eerder over omgaan met hoofdpijn.

Lees het ervaringsverhaal van een cliënt uit Hardenberg over neurogym

Wil je ook mobieler zijn om te kunnen doen wat je graag wilt?

InteraktContour biedt samen met nog 11 zorgorganisaties in Nederland Hersenz Behandeling. Alle zorgorganisaties zijn gespecialiseerd in het begeleiden en behandelen van mensen met hersenletsel. De opzet van de behandeling is overal in Nederland hetzelfde. Met de behandeling van Hersenz leren getroffenen en naasten omgaan met de ingrijpende veranderingen in hun leven. Woon je in Gelderland, Overijssel, Flevoland of Utrecht dan kun je terecht bij InteraktContour. Aarzel niet om contact op te nemen en je mogelijkheden en doelen te bespreken.

Ik wil contact met InteraktContour

Meer over:

Bewegen

Reageren

Meer relevante artikelen

Stel hier je vraag