Ga naar content
Open de hoofdnavigatie

Hersenletsel en sporten, Lizanne bewijst dat het kan!

Lizanne heeft niet-aangeboren hersenletsel, en moest daardoor haar sportleven drastisch aanpassen. Na een paar jaar zoeken naar wat werkt (en vooral ook wat niet) ontdekte ze de sportschool. Krachttraining is wat Lizanne doet, en binnenkort verwacht ze zelfs haar eerste kindje!

De website www.stoerevrouwensporten.nl is opgericht door een clubje sportvriendinnen. Een sportieve site voor vrouwen met interviews, training, voeding, tips, blogs en leuke dingen. Soms technisch, maar niet altijd. Af en toe een beetje mutserig en andere keren weer ronduit stoer. En vooral niet over afvallen, diëten en calorieën. Wel over afzien, doorzetten, beleven, plezier, de menselijke ervaring en hun eigen verhaal.

Verbazing over de ongekende kracht van mijn lijf

Lizanne
Hersenletsel, zwanger én sporten

Hersenletsel, zwanger én sporten


Lizanne blogt met regelmaat op de site van deze Stoere Vrouwen en vraagt zich in haar nieuwste blog af of ze niet een tikje overmoedig is. Zwanger, hersenletsel en toch zo intensief sporten. Toch geeft ze aan dat het zo goed met haar gaat. Wat de boventoon voert is de verbazing over de ongekende kracht in haar lijf. Zelfs een zwangerschap blijkt maar weinig roet in het eten te gooien, terwijl het fabriceren van zo’n minimensje toch echt de nodige inspanning moet kosten. Ze schrijft "Eigenlijk kan ik niet anders dan ontzettend trots zijn op mijn lijf. Ik blijf toch maar mooi overeind ondanks de nodige breuken en kneuzingen van eigenlijk al mijn ledematen in mijn jeugd, een behoorlijk heftig verkeersongeluk bijna zeven jaar geleden en nu deze zwangerschap. Mijn lijf doorstaat het allemaal maar mooi en daar ben ik blij mee."

Lees hier de verhalen van Lizanne?

Sporten is gezond. Voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) is beweging noodzakelijk. Beweging zorgt voor verbetering van hersenfuncties en geeft positieve energie. Bovendien kan beweging de kans op een terugval verkleinen. Uit onderzoek blijkt dat mensen met hersenletsel veel minder sporten dan mensen zonder beperking. De grootste beperkende factor voor deelname is dat mensen niet goed raad weten met hun aandoening en/of reguliere sporters niet tot last willen zijn. Ook de mobiliteit en toegankelijkheid kunnen struikelblokken zijn. Werken aan je conditie, motoriek en balans zijn van groot belang om in het dagelijkse leven zoveel mogelijk zelfredzaam te blijven. Er zijn ook verschillende behandelingen waarbij beweging centraal staat. Meer weten over de mogelijkheden op het gebied van sporten en bewegen?

Meer lezen over bewegen en hersenletsel?

Lees het verhaal over hoe belangrijk het is om te bewegen voor het doorbreken van een depressie.

Weten hoe jij kunt sporten met NAH?

Lizanne is een bewijs dat sporten en NAH prima kunnen samengaan. We begrijpen dat jouw situatie waarschijnlijk anders is dan die van Lizanne. Wil jij weten hoe jij je sport kunt beoefenen met niet aangeboren hersenletsel? Neem dan contact met ons op.

Stuur een mail naar InteraktContour

Meer over:

Bewegen Blog

Reageren

Meer relevante artikelen

Stel hier je vraag