Ga naar content
Open de hoofdnavigatie

Klachten en signalen hersenletsel: vermoeidheid

Hersenz besteedt aandacht aan de klachten en signalen als gevolg van hersenletsel. Deze keer is het thema: vermoeidheid. Vermoeidheid na hersenletsel is één van de meest voorkomende klachten. Maar liefst 57 procent van de mensen die getroffen is door een hersenbloeding of herseninfarct kampt drie jaar na het letsel nog steeds met vermoeidheidsklachten (Scheepers, 2006).

Mensen met hersenletsel zeggen vaak: ‘Ik ben zo moe’. ‘Er komt niet veel uit mijn handen’. ‘De ene dag kan ik veel, de andere dag ben ik uitgeput’. ‘Vroeger kon ik makkelijk hele dagen werken en nog energie overhouden. Nu haal ik net twee uur per dag en daar moet ik nog van bijkomen.’

"Vroeger was ik zo energiek, nu komt er bijna niets uit mijn handen."

Vermoeidheid na hersenletsel is een ‘dubbele handicap’: mensen zijn sneller vermoeid dan voorheen én het kost meer tijd om te herstellen van deze vermoeidheid. Vermoeidheid is ‘abnormaal’ of ‘pathologisch’ als de moeheid de dagelijkse bezigheden in de weg zit. Als iemand de gewone dingen niet meer in hetzelfde tempo als voorheen kan doen. Er bestaan trainingen om beter te leren omgaan met de gevolgen van vermoeidheid. Hersenz is één van de behandelmogelijkheden.

Els Visser werd getroffen door een herseninfarct waardoor haar linkerkant verlamd raakte.

Op oudejaarsdag 2013 waarschuwde Els Visser ’s ochtends haar zoon: "Kijk uit met vuurwerk afsteken want ik heb geen zin om vandaag met je naar de eerstehulppost te moeten." Een paar uur later kwam haar zoon thuis en trof Els liggend op de vloer aan. "Toen mocht hij met zijn moeder naar de eerste hulp." Els was getroffen door een herseninfarct. Met een nieuwe techniek werd diezelfde dag nog het propje in het bloedvat in haar hersenen weggezogen, waarna de aderen met medicatie werden doorgespoeld. Ze kon snel het ziekenhuis verlaten, de verlamming was goeddeels weg. In eerste instantie leek Els snel en goed te herstellen. Maar na enkele maanden kwam ze erachter dat haar herstel stokte. "Al bij het aankleden werd ik hartstikke moe. Op mijn werk maakte ik gekke fouten. Ik stuurde rare facturen naar klanten met rekenfouten erin." Els werd voor honderd procent afgekeurd, vermoeidheid bepaalde haar leven. Benieuwd naar het hele verhaal van Els?

Eén van de tips die Hersenz geeft is: De PRET-strategie (vaak gebruikt voor mensen die door hersenletsel vermoeidheidsklachten hebben)

PRET staat daarbij voor:

P: Pauzeren
Op tijd inzien wanneer je moet stoppen. Je grenzen leren kennen. Spanning en ontspanning in balans brengen.

R: Rustige omgeving
In verband met snelle afleidbaarheid muziek, radio en tv uit tijdens het lezen of een gesprek voeren. Zorg ook voor een rustige inrichting van de kamer.

E: Eén ding tegelijk
Concentreer je op elke handeling. Zet bewust koffie en voer niet ondertussen een gesprek.

T: Tempo aanpassen
Pas je tempo aan de nieuwe situatie aan. Het heeft geen zin om je oude tempo na te streven, dat is niet realistische en werkt juist vaak averechts.

De PRET-strategie is onderdeel van de module ‘Grip op je energie’ van Hersenz.

Ben je ook zo vermoeid? Herken je je in het verhaal van Els? Neem contact op met Hersenz

Een beroerte, ongeluk, hartstilstand of hersenaandoening kan leiden tot blijvend hersenletsel. Ben je als gevolg daarvan vaak moe, vergeetachtig, snel boos of kun je je niet goed meer concentreren? Met de behandeling van Hersenz leren jij en je naasten om te gaan met de ingrijpende veranderingen in je leven. Neem contact op met een locatie bij jou in de buurt.

Ik wil graag contact met Hersenz

Meer over:

Behandeling Gevolgen van CVA Gevolgen NAH Kenmerken hersenletsel

Reageren

Meer relevante artikelen

Stel hier je vraag