Ga naar content
Open de hoofdnavigatie

Hersenz behandeling, de juiste beslissing

"Ze noemen me Lis, nu ben ik ondertussen Lis met niet aangeboren hersenletsel (NAH). Door een scooterongeluk heb ik een hersenkneuzing opgelopen en leef ik nu verder met de gevolgen", schrijft ze op Lis Leeft, een plek voor persoonlijke adviezen, herkenbare verhalen en veel lotgenoten. Om te inspireren en te motiveren. "Want een leven met NAH is zeker niet makkelijk. Maar je leeft! Dus geniet, van iedere dag. Want elke dag kan de laatste zijn!"

Behandeling niet aangeboren hersenletsel

Behandeling niet aangeboren hersenletsel


En toen was het duimen en wachten op goedkeuring. Toch altijd wel spannend, ook al wordt er gezegd dat je een geschikte kandidaat bent, dat dit traject zeker wat kan opleveren voor mijn situatie, voel je de spanning en onzekerheid voor de goedkeuring toch echt nog wel.

Hersenz behandeling: de juiste beslissing

Gek eigenlijk: je weet wat je mankeert, je weet wat je nodig hebt, maar toch bij nieuwe instanties aanvragen doen brengt wat onzekerheid met zich mee. Weer het gevoel van de verantwoording en je hele dossier wat weer opgestuurd wordt, het gevoel van anders zijn dan anderen en opnieuw de bevestiging dat je dingen nodig hebt die anderen (vooral op mijn leeftijd) zeker niet nodig hebben of überhaupt bij nadenken dat het bestaat, wat heel logisch is. Maar het verlossende woord was daar, de aanvraag was goedgekeurd en ik kon in het nieuwe jaar beginnen aan het traject Hersenz! Opgelucht, blij en toch een beetje vreemd voelde ik mij op dit moment. Ook omdat ik nu weet dat ik naar iets nieuws moet toe werken, gelukkig had ik nog een paar weken om mij voor te bereiden.

Kwetsbaar, ongelooflijk kwetsbaar

Kwetsbaar, ongelooflijk kwetsbaar


Ik kan zeker niet tegen onverwachte dingen, moet goed weten waar ik aan toe ben. Maar nieuwe dingen vind ik net zo erg. Mijn gewoontes veranderen of nieuwe plekken en mensen leren kennen vind ik ónwijs lastig. Ik voel me onveilig, niet "gewoon" en heb het gevoel dat, nu ik mijn letsel en beperkingen heb, ik mij telkens bij nieuwe mensen moet verantwoorden. Moet uitleggen wat ik kan, en zeker allemaal niet kan. Wat ik vervelend vind en hoe ik soms kan reageren. Kwetsbaar, ongelofelijk kwetsbaar voel ik me op deze momenten. Maar ik wist waar ik het voor deed. Ik begon al wat eerder met mijn groepje tijdens de kennismakingsweken. Het is bij Hersenz zo dat je cognitieve training (praten over je letsel) en fysieke training (beweging) doet. Als kennismaking begonnen wij alvast een paar weken eerder met het fysieke gedeelte en sporten we samen om elkaar te leren kennen en ons plekje te creëren in de groep.

Jongste deelnemer in mijn groepje tijdens behandeling hersenletsel

Ik wist waar ik me op voor kon bereiden. Er werd duidelijk aan mij verteld dat ik de jongste was van alle Hersenz groepen. En dat er veel ouderen waren en ik dus geen leeftijdgenoten zal tegenkomen. Maakt mij niks uit. Ik kan het makkelijk vinden met iedereen, praat makkelijk en weet waar ik het voor doe. Ik zit er voor mezelf, om aan mezelf te werken. En voor lotgenoten kwam ik niet zo zeer. Ik heb een paar mede-leeftijdgenoten met NAH die ondertussen mijn vriendinnen zijn geworden. Hierdoor ben ik dus niet meer op zoek naar leeftijds-nah-lotgenoten, want voor die ervaringsverhalen ga ik al naar hen toe.

Gerelateerd artikel van Lis Leeft - De gevolgen van een hersenkneuzing na een ongeluk

Lis volgde behandeling bij Hersenz om te leren omgaan met de gevolgen van niet aangeboren hersenletsel

Een beroerte, ongeluk, hartstilstand of hersenaandoening kan leiden tot blijvend hersenletsel. Ben je als gevolg daarvan vaak moe, vergeetachtig, snel boos of kun je je niet goed meer concentreren? Met de behandeling van Hersenz leren jij en je naasten om te gaan met de ingrijpende veranderingen in je leven. InteraktContour biedt Hersenz behandeling in Overijssel, Gelderland, Flevoland en Utrecht. Woon je buiten deze provincies, dan kun je terecht bij Hersenz voor een locatie bij jou in de buurt.

Verder met hersenletsel

Verder met hersenletsel


Deze weg die veel mensen volgen na hun hersenletsel is visueel weergegeven: van het ziekenhuis naar de revalidatie en dan weer naar huis. Eenmaal thuis kunnen de behandelaren je verder helpen op je pad. Hersenz biedt behandelingen aan waarbij je leert omgaan met de gevolgen van hersenletsel, zoals motorische beperkingen, vermoeidheid, concentratieproblemen en psychische problemen. Er is ook aandacht voor verliesverwerking. Tijdens de intake bespreekt de professional met je waar je behoefte aan hebt en aan welke doelen je wilt werken. De behandeling is op maat, aangepast aan je wensen en persoonlijke mogelijkheden. Er zijn groepsbehandelingen, er is een bewegingsprogramma en er komt altijd een behandelaar bij je thuis.

Verder met Hersenletsel

Meer ervaringsverhalen lezen van mensen met hersenletsel

Meer ervaringsverhalen lezen van mensen met hersenletsel


Siemon Vroom kreeg in 2007 een beroerte. Sindsdien is hij half-gehandicapt en heeft hij last van afasie. Als ervaringsdeskundige blogt hij over de wereld van niet-aangeboren hersenletsel. Lees één van zijn blogs op dit platform:

Jong en hersenletsel
Hier vind je een aantal jonge lotgenoten met NAH

Meer over:

Behandeling Blog

Reageren

Meer relevante artikelen

Stel hier je vraag