Ga naar content
Open de hoofdnavigatie

Hersenletsel na beroerte

Beroerte is een verzamelnaam voor TIA en CVA (herseninfarct en hersenbloeding). De oorzaak is een afsluiting van een bloedvat (bij een TIA of een herseninfarct) of een bloeding (bij een hersenbloeding) in de hersenen.

Hersenletsel na TIA of CVA

Hersenletsel na TIA of CVA


TIA
Een TIA (transient ischemc attack) is een tijdelijke of voorbijgaande beroerte. De verschijnselen van de beroerte houden kort aan: tussen de 20 minuten en 24 uur. De bloedprop lost weer op. Verlamming, duizeligheid, dubbelzien of blindheid aan één oog zijn veelvoorkomende verschijnselen. Meestal aan één kant, omdat de TIA meestal maar in één hersenhelft zit. Het is van belang dat je direct naar de huisarts gaat om onderzoek te laten doen naar de oorzaak. Het is soms goed te behandelen.

Wat is een CVA
CVA staat voor Cerebro Vasculair Accident. Dat betekent: een ongeluk (accident) in de bloedvaten (vasculair) van de hersenen (cerebro). Bij een CVA krijgt een deel van de hersenen opeens te weinig of geen zuurstof. Een beroerte wordt ook wel 'stroke' genoemd. Globaal zijn er twee vormen van een CVA (beroerte) te onderscheiden: een herseninfarct en een hersenbloeding. Een TIA is een kortstondig infarct. Beroertes zijn onder te verdelen in CVA’s waarbij bloed vrijkomt (bloedige beroerte ofwel bloeding) en CVA’s waarbij geen bloed vrijkomt (niet-bloedige beroerte ofwel infarct).

Gerelateerde onderwerpen:

Herseninfarct
Meestal gaat het bij een CVA om een herseninfarct. Bij ruim 80% van de patiënten is dat het geval. Bij een herseninfarct is een bloedvat afgesloten door een bloedstolsel, of zit er een hersenbloedvaatje dicht. Zoals bij slagaderverkalking. Het gevolg is dat de hersenen te weinig zuurstof krijgen en daardoor blijvend beschadigd kunnen raken. Bij sommige patiënten met een herseninfarct is een behandeling mogelijk om het stolsel op te lossen met medicijnen: trombolyse. Om voor deze behandeling in aanmerking te komen moet je zo snel mogelijk naar het ziekenhuis. Hoe eerder de behandeling start, hoe meer kans op herstel en hoe minder ernstig de gevolgen van een beroerte. Van een CVA (beroerte) kan je ernstige zichtbare gevolgen overhouden zoals geheel of gedeeltelijke verlamming links of rechts van het lichaam, slecht of niet kunnen praten en verward praten (afasie). Maar ook onzichtbare gevolgen van hersenletsel die de buitenwereld niet ziet. Dit zijn onder meer karakterveranderingen, vermoeidheid, concentratieproblemen en problemen met zicht. Lees hier meer over de gevolgen van CVA.

Hersenbloeding
Bij een hersenbloeding scheurt een bloedvat in de hersenen of knapt het open. Daardoor hoopt zich bloed op in de hersenen en raken hersencellen beschadigd. Een hersenbloeding komt veel minder vaak voor dan een herseninfarct (bij ongeveer 20% van de patiënten).

Herken jij de signalen van een beroerte?

Herken jij de signalen van een beroerte?


En weet je ook wat je moet doen? Kom erachter voor het te laat is!

  • Een scheve mond
  • Verwarde spraak
  • Lamme arm

Dat zijn de 3 signalen die het meest voorkomen bij een beroerte. Bel direct 112 als u iemand ziet met een of meerdere van deze signalen.

Overige signalen: krachtsverlies of verlamming van een been, ineens dubbelzien of maar één helft van het gezichtsveld zien of ineens blind zijn aan één van de ogen, hevige draaiduizeligheid of coördinatie- en evenwichtsstoornissen en plotseling zeer ernstige hoofdpijn zonder oorzaak (komt alleen bij een hersenbloeding voor).

Bel ook bij deze signalen direct 112.

Bron: de Hartstichting

Bron: Hartstichting
Bron: Hartstichting
Bron: Hartstichting
Bron: Hartstichting
BronL Hartstichting
BronL Hartstichting

Te maken met de gevolgen van hersenletsel na een beroerte?

Je hebt een beroerte gehad, een hersenoperatie of een ongeluk. Je hebt hersenletsel. De gevolgen hiervan zetten je leven op zijn kop. En dat geldt vaak ook voor de mensen om je heen. Thuis is alles anders en terug naar werk of opleiding lukt vaak niet. Bij InteraktContour begrijpen we dat. Woon je in de provincie Overijssel, Gelderland, Flevoland of Utrecht? Neem contact op met InteraktContour. Woon je elders? Zoek een organisatie bij jou in de buurt via Hersenz.

Ik wil contact met InteraktContour

Meer over:

Gevolgen van CVA Neurologie Dag van de Beroerte Oorzaken NAH

Reageren

Meer relevante artikelen

Stel hier je vraag