Hersenletsel door migraine
Prof. dr. Michel Ferrari, hoogleraar Neurologie in het LUMC legt uit tijdens zijn inaugurele rede dat er verschillende soorten hoofdpijn zijn waaronder spanningshoofdpijn, chronische hoofdpijn en migraine. De migraine manifesteert zich in aanvallen van één tot drie aaneengesloten dagen. In Nederland heeft meer dan 12 procent van de bevolking minimaal één migraineaanval per jaar. De helft hiervan heeft meer dan achttien aanvallen per jaar, en tweehonderdduizend Nederlanders hebben wekelijks aanvallen. Leidse onderzoekers hebben een tijdje geleden ontdekt dat migraine kan leiden tot blijvende hersenschade, vooral bij frequente aanvallen. De behandeling moet zich dus niet alleen op pijnbestrijding richten, maar ook op het voorkomen van aanvallen en daarmee het optreden van hersenletsel.

Onderzoekt toont aan: Migraine leidt tot hersenschade
In 2012 verscheen het onderzoek in het Journal of the American Medical Association (JAMA). Bij 24 van de 295 migrainepatiënten vonden de onderzoekers infarctjes: door zuurstofgebrek afgestorven hersengebiedjes. Dat wijkt niet veel af van de mensen zonder migraine. In de kleine hersenen komen infarctjes bij migrainepatiënten echter zeven keer zo vaak voor. Conclusie: migraine leidt wel degelijk tot hersenschade. De ontdekking van blijvende schade betekent dat migraine meer is dan een vervelend, maar voorbijgaand verschijnsel. Die vaststelling kan leiden tot een verschuiving in het doel van de behandeling. De therapie is dan niet alleen gericht op pijnbestrijding, maar ook op het voorkomen van schade. Mensen die meer dan één aanval per maand hebben en die onvoldoende reageren op aanvalsmedicatie, willen de artsen adviseren contact op te nemen met hun behandelend arts. Zij kunnen dan bespreken of zij niet betere aanvalsmedicatie kunnen krijgen en ook migraineprofylactica moeten gaan gebruiken, dus middelen die een aanval moeten voorkomen.
Bron: NEMO Kennislink
Misvattingen over oorzaak migraine
Neuroloog Ferrari stelt dat het onderzoek naar welke factoren een rol spelen in het opwekken van de migraine niet eenvoudig is. Omdat er ook sprake is van veel vooroordelen. Zo denken vrouwen vaak dat migraine samenhangt met hun menstruatiecyclus. Uit studies en blijkt echter dat dit zelden de oorzaak is van de hoofdpijn. Ook de relatie tussen voedselallergie en migraine is niet aannemelijk. Volgens de hoogleraar kunnen chocolade, kaas, of ander voedsel migraineachtige verschijnselen geven, maar slechts in zeer uitzonderlijke gevallen. De migraine-aanval lokt het eten van chocolade uit en niet omgekeerd. Naast voedsel en wijn noemen mensen vaak stress als mogelijke oorzaak van migraine. Volgens Ferrari ook een misverstand. Volgen hem suggereert klinisch onderzoek eerder een beschermende werking van stress, terwijl juist het wegvallen van stress juist aanvallen geeft.

Wat veroorzaakt migraine
Bekend is dat bepaalde chemische stoffen aanvallen kunnen uitlokken. Uit recent onderzoek is gebleken dat de stof sildenafil, aanleiding kan geven tot migraineaanvallen, zonder verwijding van bloedvaten in de hersenen. Dit is een interessant gegeven, omdat het verwijden van bloedvaten een rol speelt bij hoofdpijn. Het FHM ( Familiaire Hemiplegische Migraine) calciumkanaal blijkt ook een rol te spelen bij gewone migraine. Hoe het precies zit, wordt onderzocht in een groot Europees onderzoek. Naast FHM genen is er nog een aantal andere genen waarvan de rol bij migraine bestudeerd wordt. Meer info? Zie NEMO Kennislink
Reageren