Er bestaan verschillende soorten hoofdpijn, zoals bijvoorbeeld spanningshoofdpijn, clusterhoofdpijn, chronische hoofdpijn en migraine. Migraine is een aandoening die intense hoofdpijn, misselijkheid en overgevoeligheid voor licht en geluid veroorzaakt. Maar daar blijft het niet bij. Onderzoek toont aan dat herhaalde migraineaanvallen kunnen leiden tot niet-aangeboren hersenletsel (NAH).

Migraine treedt meestal op in aanvallen van 1 tot 3 aaneengesloten dagen. Elke dag hebben ongeveer 70.000 Nederlanders een migraineaanval. Als je last hebt van migraineaanvallen, kan dat je leven behoorlijk ontregelen. En tot blijvende schade leiden.

Onderzoek toont aan: migraine leidt tot hersenletsel

Leidse onderzoekers ontdekten het al in 2012: migraine kan leiden tot blijvende schade aan de hersenen, vooral als aanvallen vaker voorkomen. Bij 24 van de 295 migrainepatiënten vonden de onderzoekers door zuurstofgebrek afgestorven hersengebiedjes (infarctjes). Dat wijkt niet veel af van de mensen zonder migraine. In de kleine hersenen komen infarctjes bij migrainepatiënten echter 7 keer zo vaak voor.
Conclusie: migraine leidt tot schade aan de hersenen.

Deze ontdekking van blijvende schade aan de hersenen betekent dat migraine meer is dan een vervelend maar voorbijgaand verschijnsel. Dit inzicht kan leiden tot een verandering in het doel van de behandeling. Want de behandeling van migraine moet zich dus niet alleen op pijnbestrijding richten, maar ook op het verminderen en voorkomen van aanvallen en daarmee het optreden van hersenletsel.

Symptomen migraine en hersenletsel

Langdurige migraines kunnen leiden tot ontstekingen, veranderingen in de bloedstroom en verstoringen in de activiteit van de zenuwen. Deze effecten kunnen zich opstapelen en schade aan de hersenweefsels veroorzaken, met cognitieve problemen, stemmingswisselingen en andere symptomen van NAH tot gevolg. Het vermogen van de hersenen om te herstellen na elke migraineaanval kan na verloop van tijd afnemen, waardoor de kans op blijvende gevolgen ook groter wordt.

Migraine.jpg

Oorzaken en misverstanden migraine

Het is belangrijk om migraine serieus te nemen en zoveel mogelijk te voorkomen. Want door migraineaanvallen te voorkomen, verminder je het risico op hersenletsel. Een gezonde levensstijl, stressmanagement, regelmatige lichaamsbeweging en het volgen van medisch advies kunnen allemaal helpen om migraineaanvallen te verminderen.

Er zijn overigens veel ideeën over het ontstaan van migraine die niet kloppen. Zo denken vrouwen vaak dat migraine samenhangt met hun menstruatiecyclus. Uit studies blijkt echter dat dit zelden de oorzaak is van de hoofdpijn.

Ook een relatie tussen voedselallergie en migraine is niet aannemelijk. Volgens onderzoek kunnen chocolade, kaas, of ander voedsel migraineachtige verschijnselen geven, maar slechts bij hoge uitzondering.

Naast voedsel en wijn noemen mensen ook vaak stress als mogelijke oorzaak van migraine. Klinisch onderzoek wijst uit dat het wegvallen van stress inderdaad een oorzaak van een migraineaanval kan zijn. De aanwezigheid van stress lijkt een soort beschermende werking te hebben.

Bekend is wel dat bepaalde chemische stoffen aanvallen kunnen uitlokken. Het is dus altijd belangrijk om op te letten met medicijnen. Als je hier vragen over hebt, kun je het beste bij je arts terecht.

Behandeling van migraine om hersenletsel te voorkomen

Het verband tussen migraine en hersenletsel is belangrijk in de behandeling van migrainepatiënten. Als men zich hiervan bewust is, kan dit helpen bij het nemen van stappen om migraineaanvallen te beheersen en mogelijk hersenletsel te voorkomen.

Een gezonde levensstijl is hierbij van belang. Maar ook het voorkomen en verlichten van klachten, onder andere door de juiste medicijnen. Mensen die toch nog meer dan 1 aanval per maand hebben en onvoldoende reageren op medicijnen, kunnen het beste contact opnemen met hun arts. Zij kunnen dan bespreken of zij niet beter andere medicijnen kunnen krijgen, en misschien ook middelen die een aanval kunnen voorkomen.