Ga naar content
Open de hoofdnavigatie

Heb je dan nog steeds last van dat herseninfarct?

"Het verbaast me soms als mensen me deze vraag vol verwondering stellen….en tegelijkertijd verbaast het me ook weer niet. Ik wist eigenlijk niets van de gevolgen van een herseninfarct of hersenbloeding. Niets, helemaal niets. Dus je kunt het niemand kwalijk nemen dat ze echt geen idee hebben en soms de meest ‘stomme’ dingen zeggen, zoals: "ja, ik ben ook altijd moe, misschien moet je eerder naar bed gaan." Of zoiets als, "je bent er goed uit gekomen he, je ziet en merkt niets aan je." Allemaal goed bedoeld, maar niets is minder waar.

Kesty Love your life.png

Waar heb je twee jaar na je CVA dan nog last van?


Ketsy vertelt haar verhaal over haar leven met hersenletsel:

"Waar heb ik na twee en half jaar dan nog last van? Nou, van een heel scala aan onzichtbare restverschijnselen die ook wel overprikkelingsklachten genoemd worden. Door het infarct is er een gedeelte van mijn hersenen ‘out of order’. Door het infarct (wat een bloedpropje is), heeft een stukje van je hersenen een tijdje geen bloedtoevoer gehad. En dat stuk is dus beschadigd. Dit herstelt nooit meer. De functies die door dit gedeelte bestuurd werden, kunnen wel overgenomen worden door andere gedeeltes van je hersenen. Een vrij uniek werkend stel, die hersenen, niet waar? Voor de meest simpele handelingen gebruik ik dus veel meer gedeeltes van mijn hersenen dan iemand die geen hersenletsel heeft. Het kan dus lijken of er niets aan de hand is, maar van binnen word er hard gewerkt hiervoor."

Herseninfarct

Meestal gaat het bij een CVA (beroerte) om een herseninfarct. Bij ruim 80% van de patiënten is dat het geval. Bij een herseninfarct is een bloedvat afgesloten door een bloedstolsel, of zit er een hersenbloedvaatje dicht. Zoals bij slagaderverkalking. Het gevolg is dat de hersenen te weinig zuurstof krijgen en daardoor blijvend beschadigd kunnen raken. Bij sommige patiënten met een herseninfarct is een behandeling mogelijk om het stolsel op te lossen met medicijnen: trombolyse. Om voor deze behandeling in aanmerking te komen moet je zo snel mogelijk naar het ziekenhuis. Hoe eerder de behandeling start, hoe meer kans op herstel je hebt en hoe minder ernstig de gevolgen van een beroerte. Van een CVA (beroerte) kan je ernstige zichtbare gevolgen overhouden zoals geheel of gedeeltelijke verlamming links of rechts van het lichaam, slecht of niet kunnen praten en verward praten (afasie). Maar ook onzichtbare gevolgen van hersenletsel die de buitenwereld niet ziet. Dit zijn onder meer karakterveranderingen, vermoeidheid, concentratieproblemen en problemen met zicht.

Dit vind je misschien ook interessant?

Hersenletsel na beroerte

kenmerken hersenletsel kesty.png

Overprikkelingsklachten na herseninfarct


In deze afbeelding zie je een mooi overzicht van overprikkelingsklachten. Een mooier overzicht heb ik nog niet eerder gezien (sorry als kwaliteit niet helemaal top is, ik ga nog op zoek naar een scherpere variant). Gelukkig heb ik niet van alle klachten last…maar wel van de volgende:

 1. Vol hoofd (watterig gevoel, druk)
 2. Gedachten niet los kunnen laten
 3. Vermoeidheid
 4. Weinig energie
 5. Kort lontje
 6. Overgevoelig voor licht
 7. Overgevoelig voor geluid
 8. Niet weten of wat je gedroomd hebt, echt is of niet. Echt even bijkomen.
 9. Misselijk bij over grenzen gaan
 10. Moeilijk grenzen aan kunnen geven
 11. Overschatting van eigen kunnen

Lees ook:

Leven met hersenletsel is topsport

En wat als ik gewoon doorga, dit allemaal negeer? Voor zover mogelijk natuurlijk. Uiteindelijk raak ik dan overprikkeld en in het ergste geval fysiek hondsberoerd, duizelig, hoofdpijn, misselijk. En dat wil ik dus niet. Als ik binnen de grenzen blijf, kan ik hier goed mee leven. Ja, anders dan voorheen, maar nog steeds met plezier, genieten van de mooie en leuke dingen die het leven biedt. Het leven binnen die grenzen en weten waar mijn grenzen liggen, is nog een uitdaging. Soms ga ik er (bewust) overheen en is het dat ook waard. Ik denk en hoop dat ik mijn grenzen ook nog wat kan oprekken. Tot die tijd is leven met hersenletsel echt topsport! Elke dag weer! Ben ik toch nog sportief geworden. ;-)

Bron: Love your life.blog

Dit vind je misschien ook interessant?

love your life.jpg

Onzichtbare gevolgen van een herseninfarct


Kesty, 43 jaar en moeder van Isa van 5 jaar, woont samen in een dorpje 23 km. onder Amsterdam en is ervaringsdeskundige op het gebied van een CVA. In haar geval was dit een herseninfarct in 2015. Op haar blog: Love your life schrijft ze over haar nieuwe leven. De zoektocht naar een nieuwe balans. Maar ze wil ook meer bekendheid geven aan de onzichtbare restverschijnselen van NAH (niet-aangeboren hersenletsel) en het effect dat dit heeft op je leven.

InteraktContour biedt behandeling bij de gevolgen van een herseninfarct.

Meer over:

Gevolgen van CVA Gevolgen NAH Overprikkeling

Reageren

Meer relevante artikelen

Stel hier je vraag