Ga naar content
Open de hoofdnavigatie

Gevolgen van CVA

“Mijn ogen zijn goed, maar ik zie de stoeprand niet”; Zomaar een signaal dat kan duiden op niet aangeboren hersenletsel (NAH). Signalen die, door onvoldoende bekendheid, nog makkelijk over het hoofd te zien zijn. En dat terwijl er in Nederland ruim 600.000 mensen leven die te maken hebben met de blijvende zichtbare en onzichtbare gevolgen van hersenletsel.

Zichtbare en onzichtbare gevolgen CVA

Zichtbare en onzichtbare gevolgen CVA


Van een CVA (beroerte) kan je ernstige zichtbare gevolgen overhouden zoals geheel of gedeeltelijke verlamming links of rechts van het lichaam, slecht of niet kunnen praten en verward praten (afasie). Maar ook onzichtbare gevolgen van hersenletsel die de buitenwereld niet ziet. Dit zijn onder meer karakterveranderingen, vermoeidheid, concentratieproblemen en problemen met zicht.

“Mijn ogen zijn goed, maar ik zie de stoeprand niet”.

Cliënt InteraktContour

Depressief, snel boos, vergeetachtig na hersenletsel
De gevolgen van niet aangeboren hersenletsel op het leven van getroffenen zijn zeer divers. Hoewel er overeenkomsten zijn, ervaart niet iedereen deze op dezelfde manier. Dit maakt het signaleren ingewikkeld. Waar kun je op letten?

  • Er is melding van een ongeluk, opname of beroerte waarna 'alles anders is'
  • vastlopen in bekende situaties
  • Geen inzicht in eigen grenzen, gebrek aan reële verwachtingen
  • Iets niet meer kunnen, wat vroeger wel kon
  • Veranderingen in de zintuigen
  • Passief, ongeïnteresseerd, gemakzuchtig, depressief
  • Ontwrichte thuissituatie, overspannen mantelzorger, mishandeling, huiselijk geweld

Kenmerken niet aangeboren hersenletsel

Je hebt een beroerte gehad, een hersenoperatie of een ongeluk. Je hebt hersenletsel. De gevolgen hiervan zetten je leven op zijn kop. En dat geldt vaak ook voor de mensen om je heen. Thuis is alles anders en terug naar werk of opleiding lukt vaak niet. Ruim één op de vier Nederlanders krijgt te maken met de gevolgen va hersenletsel. En ongeveer 600.000 mensen in Nederland hebben enige vorm van hersenletsel. Hier komen ieder jaar 135.000 mensen bij. En 11.000 mensen ervaren ernstige gevolgen. Lees verder: kenmerken van niet aangeboren hersenletsel of download de signalenkaart.


Hersenletsel? Doe de test!

Hersenletsel? Doe de test!


Wil je weten of de behandeling van Hersenz je verder kan helpen? Wil je leren omgaan met de gevolgen van je hersenletsel?

Doe hier de test van Hersenz

NAH: oorzaken, gevolgen, signalen en zorg met informatie over niet-aangeboren hersenletsel

NAH: oorzaken, gevolgen, signalen en zorg met informatie over niet-aangeboren hersenletsel


InteraktContour is er voor mensen die problemen ervaren ten gevolge van hersenletsel. Een beroerte, ongeluk of hersentumor verandert je leven en dat van je naasten. Toch is er altijd iets mogelijk. InteraktContour investeert in onder meer onderzoek zoals bij het Lectoraat ‘Klantenperspectief in ondersteuning en zorg’ van Hogeschool Windesheim Flevoland. Zij ontwikkelde het volledige boekje voor wijkprofessionals en studenten in zorg en dienstverlening. De lesbrief kreeg een nominatie voor de Gehandicaptenzorgprijs 2016 en eindigde op de tweede plaats.

Download de Lesbrief niet aangeboren hersenletsel.

Meer over:

Behandeling Gevolgen van CVA Gevolgen NAH Oorzaken NAH Zorgprofessionals

Reageren

Meer relevante artikelen

Stel hier je vraag