Evenwichtsklachten en duizeligheid na hersenletsel
Dat je zonder botsen door een drukke straat kunt lopen, komt door de samenwerking tussen je ogen, evenwichtsorganen en je hersenen. Maar wat nu als je evenwichtsorgaan beschadigd is? Door hersenletsel bijvoorbeeld, als gevolg van een val of een beroerte. En hoe werkt het orgaan precies? Het evenwichtsorgaan ligt in het binnenoor. Het is een fragiel orgaan en ligt achter het rotsbeen. Samen met het gehoororgaan vormt het een anatomische eenheid. Dat is ook de reden dat gehoorklachten en evenwichtsklachten tegelijkertijd voorkomen. Mensen met een evenwichtsstoornis hebben vaak te maken met klachten zoals duizeligheid, geeuwen, misselijkheid, zweten, overgeven, oorsuizen en een draaierig gevoel in het hoofd. En naarmate mensen ouder worden neemt de spierkracht af waardoor het opvangen van de evenwichtstoornis moeilijker is.
Relevante link

Hoe werkt het evenwichtsorgaan
Het evenwichtsorgaan bestaat globaal uit twee delen:
- halfcirkelvormige kanalen
- het statolietorgaan
De informatie vanuit de halfcircelvormige kanalen en statolietorgaan bereikt de hersenen. Ze leveren een belangrijke bijdrage aan het in stand houden van het evenwicht bij stilstand en beweging en zorgen voor een stabiele blik tijdens hoofdbewegingen.
De rol van de hersenstam
Al de informatie uit de evenwichtsorganen, ogen en spieren wordt verwerkt in de hersenstam en het cerebellum (kleine hersenen). En vormen zo een beeld van het lichaam ten opzichte van de ruimte. Vanuit de hersenstam en het cerebellum gaan prikkels naar de spieren zodat je spieren het evenwicht kunnen behouden. Ook gaan er signalen met informatie naar de grote hersenen. In de grote hersenen zit namelijk het bewustzijn. Als deze signalen niet bekend zijn of verkeerd zijn ontstaat het gevoel van duizeligheid. Bron: Hoe werkt mijn lichaam
In onderstaand filmpje wordt uitgelegd hoe het evenwichtsorgaan werkt, wat een evenwichtsstoornis is en wat je er aan kunt doen.
Gevolgen evenwichtsproblemen na hersenletsel
Struikelen, licht in het hoofd, duizelig en vallen zijn gevolgen van problemen met het evenwichtsorgaan. Een evenwichtsprobleem ontstaat als je moeite hebt om een stabiele en rechte houding aan te houden. Je kunt grofweg twee soorten onderscheiden:
- statisch evenwicht: het vermogen om in evenwicht te blijven als je niet in beweging bent
- dynamisch evenwicht: het vermogen om in evenwicht te blijven terwijl je je verplaatst of als je meerdere dingen tegelijk doet. Zoals; wandelen en je hoofd draaien om met iemand te praten of je voortbewegen als er weinig licht is.
Evenwichtsproblemen kunnen je ervan weerhouden om simpele dagelijkse dingen te doen uit angst om te vallen of te struikelen. Daardoor kan je spierkracht afnemen en ben je kwetsbaar, juist omdat je bewegen vermijdt. Dit kan leiden tot frustratie en gevoelens van somberheid of zelfs een depressie.
Relevante links
Traumatisch hersenletsel en beroerte als oorzaak van evenwichtsstoornis
Je hersenen coördineren de impulsen van het oog, binnenoor en besef van lichaamspositie en zenden signalen naar het spierstelsel om te bewegen of aanpassingen te doen om het evenwicht te bewaren. Als één of meer van de zintuigen niet de juiste signalen naar het brein stuurt of als het spierstelsel de noodzakelijke bewegingen niet kan uitvoeren, is iemand misschien niet in staat om het evenwicht te bewaren of te corrigeren. Hier zijn verschillende oorzaken voor: Een deel van de patiënten lijdt aan BPPD of Beningne Paroxysmale Positieduizeligheid en bij een ander deel van de mensen zijn otologische aandoeningen de oorzaak, zoals de ziekte van Menière. Ook traumatisch hersenletsel of een beroerte kunnen de reden van een beschadigd evenwichtsorgaan zijn. Traumatisch hersenletsel ontstaat als er letsel is ontstaan aan de manier waarop de hersenen functioneren. De meest voorkomende oorzaken van traumatisch hersenletsel zijn vallen, auto-ongelukken en klappen tegen het hoofd.
Naast klachten van het evenwichtsorgaan kunt u ook last hebben van verminderd gehoor of oorsuizen. Dit komt omdat het evenwichtsorgaan dicht bij het gehoororgaan (slakkenhuis) ligt.
Relevante links
Behandeling ter verbetering evenwichtsklachten
Fysiotherapie biedt diverse mogelijkheden om evenwichtsproblemen te behandelen. Afhankelijk van de individuele behoefte. Fysiotherapeuten zijn experts in het voorschrijven van actieve bewegingstechnieken en lichamelijke oefeningen om deze systemen te verbeteren, inclusief, versterking, strekken, proprioceptie-oefeningen, visueel volgen en binnenoor hertraining. Met oefeningen kun je je evenwicht en kracht trainen en weer vertrouwen ontwikkelen in je eigen stabiliteit. Vallen kun je bijvoorbeeld voorkomen door rustig te bewegen, rechtop te lopen en niet onverwachts om te draaien. Ook neurogym kan uitkomst bieden.
Relevante links
Tips bij evenwichtsklachten
- Zorg voor voldoende beweging
- Houd medicijngebruik in de gaten en raadpleeg bij twijfel een arts
- Let op je brilsterkte en vermijd rondlopen met je leesbril op
- Maak gebruik van hulpmiddelen, zoals: een tillift, verhoogd toilet, douchestoel, rollator, scootmobiel of wandelstok
- Pas je woning aan om je dagelijks leven gemakkelijker te maken
- Vraag om hulp als je bang bent om te vallen
Relevante links
Verder na hersenletsel
InteraktContour helpt je graag verder om om te gaan met alle veranderingen in je leven, grip te krijgen op je energie, fitter en sterker te worden en je hoofd meer op orde te krijgen. Ook de naasten zijn hierbij betrokken. Zij hebben immers ineens een andere partner, ouder of kind gekregen. Interesse? Neem vrijblijvend contact op met InteraktContour, werkzaam in Midden- en Oost Nederland. Woon je elders? Neem contact op via Hersenz. Hier kun je je postcode invoeren en zien welke organisatie, gespecialiseerd in hersenletsel, bij jou in de buurt zit.
Reageren