In Nederland hebben zo’n 2 miljoen mensen wel eens last van tinnitus, oftewel oorsuizen. Dat aantal neemt de laatste jaren toe, vooral onder jongeren. Tinnitus is een aandoening die niet alleen jou, maar ook je omgeving raakt. Lees over de relatie tussen tinnitus en hersenletsel en ontdek tips over hoe je ermee om kunt leren gaan.
Als je last hebt van tinnitus, hoor je geluiden in je oren of je hoofd die niet worden veroorzaakt door geluidsbronnen van buitenaf. Tinnitus wordt vaak beschreven als oorsuizen, maar het geluid hoeft niet altijd als een suis te klinken. Het kan bijvoorbeeld ook een pieptoon zijn, of klinken als een zoemend, brommend of rinkelend geluid.
Na het oplopen van hersenletsel hebben veel getroffenen last van tinnitus. Zo komt oorsuizen vrij vaak voor na een hersenschudding of ander traumatisch letsel aan het hoofd.
Het is verleidelijk om tinnitus en overgevoeligheid voor geluid als gevolg van hersenletsel toe te schrijven aan de klap en de schade aan het gehoorsysteem. De kans dat beschadiging de directe oorzaak is, is echter niet bijzonder groot. Vlak na het oplopen van het hersenletsel, merken mensen meestal nog niet op dat zij overgevoeliger zijn geworden voor geluid. Pas in de weken daarna ontstaat er een probleem. Dit kan erop wijzen dat na hersenletsel het gehoorsysteem langzaam steeds actiever wordt, wanneer de betrokkene rust neemt en zichzelf afschermt van geluidsprikkels.
De meeste mensen denken aan lawaai als voornaamste oorzaak van tinnitus. Toch is lawaai zeker niet de meest voorkomende reden waardoor mensen last krijgen van oorsuizen. Tinnitus komt vaker voor in combinatie met andere gehooraandoeningen zoals evenwichtsstoornissen, tumoren of oorontstekingen. Ook stress wordt vaak genoemd als oorzaak voor het ontstaan van oorsuizen. Bepaalde medicijnen kunnen als bijwerking tinnitus veroorzaken. Maar ook mislukte medische ingrepen worden gemeld als oorzaak. Bij de meeste mensen met tinnitus is de oorzaak echter niet duidelijk vast te stellen.
Mensen die een constante piep, suis of fluit horen, krijgen vaak van hun arts de boodschap ‘het is niet te genezen, leer er maar mee leven’. Dat laatste is makkelijker gezegd dan gedaan. Er zijn dingen die je kunt doen om beter om te gaan met tinnitus en/of de impact ervan op je leven te verminderen.
Aan oorsuizen is niet veel te doen. Daarom is het vooral van belang om de oorsuizing mentaal (gedeeltelijk) te overwinnen. Deze tips kunnen je helpen om met tinnitus om te gaan:
InteraktContour biedt gespecialiseerde ondersteuning en zorg aan mensen met hersenletsel, onder andere met het behandelprogramma Hersenz. Hierin leren jij en je omgeving omgaan met alle veranderingen na hersenletsel. Meer weten? Ontdek wat InteraktContour voor jou kan betekenen.