Ga naar content
Open de hoofdnavigatie

Een aneurysma in de hersenen. Behandelen of niet?

Stel, artsen ontdekken een uitstulping in een slagader rond je hersenen. Wat kunnen ze jou dan het beste adviseren? Behandelen of juist niet? Annemijn Algra van het UMC Utrecht Hersencentrum gaat een beslismodel ontwikkelen dat artsen en patiënten helpt de beste keuze te maken. Dit staat op de site van het UMC Utrecht Hersencentrum.

In de bloedvaten rond de hersenen kan een ballonvormige uitstulping ontstaan: een aneurysma. Zo’n hersenaneurysma kan groeien en opeens openbarsten, waardoor er een subarachnoïdale bloeding ontstaat: een bloeding in de ruimte tussen de schedel en de hersenen. Patiënten met zo’n hersenbloeding zijn meestal vrij jong en de gevolgen zijn ernstig. Tweederde overlijdt aan de gevolgen of raakt blijvend gehandicapt.

Niet elk hersenaneurysma barst

Als artsen een hersenaneurysma ontdekken, kan dit behandeld worden om barsten in de toekomst te voorkomen. “Maar een groot deel van de hersenaneurysma’s barst nooit”, vertelt Annemijn Algra. “We kunnen dit risico steeds beter inschatten met kenmerken van zowel het aneurysma als de patiënt. Stoppen met roken en een hoge bloeddruk behandelen zijn ook heel belangrijk.”

Risico’s behandeling

Een behandeling aan een hersenaneurysma is niet zonder risico. Er kunnen complicaties ontstaan. Zo bestaat er tijdens zo’n behandeling een kans dat er een bloedpropje losschiet, dat in de hersenen een infarct veroorzaakt. Maar het aneurysma kan tijdens een ingreep ook per ongeluk doorgeprikt raken, waardoor er alsnog een hersenbloeding ontstaat. Daarnaast heeft een patiënt na een behandeling tijd nodig om te herstellen. Ook dit moet worden meegenomen in de afweging. Lees het hele artikel op het UMC Utrecht Hersencentrum.

Wetenschap en hersenletsel

Pas als we weten wat er mis gaat in de hersenen zijn er effectieve behandelingen te ontwikkelen. Er is veel onderzoek, bijvoorbeeld naar zowel bekende hersenaandoeningen, zoals dementie of beroerte, als zeldzame hersenaandoeningen. De gevolgen van een CVA of herstel na een beroerte kunnen er door nieuwe inzichten in de toekomst anders uitzien. Naast onderzoek van de hersenen van individuele patiënten met klachten vindt er ook fundamenteel-wetenschappelijk onderzoek plaats naar de hersenen. Meer weten over hersenonderzoek? Lees bijvoorbeeld de blog over hersenstimulatie van Marij Middag, onderzoeker bij Interaktcontour.

Meer over:

Neurologie Onderzoek

Reageren

Meer relevante artikelen

Stel hier je vraag