Ga naar content
Open de hoofdnavigatie

Concussion; film over gevolgen van een hersenschudding

'Concussion' (hersenschudding) vertelt het waargebeurde verhaal van Dr. Bennet Omalu, een forensische wetenschapper die als eerste een neurodegeneratieve ziekte, bekend als CTE (chronische traumatische encefalopathie), wist te ontdekken bij voormalige National Football League-spelers. Chronische traumatische encefalopathie is een neurodegeneratieve ziekte die veroorzaakt wordt door repetitieve hoofdletsels, zoals bij boksen en voetbal. Als Omalu dit naar buiten wil brengen en aantoonbaar wil maken, komt hij echter op gespannen voet te staan met de machtigste instellingen ter wereld. De film is gebaseerd op het boek Game Brain van schrijfster Jeanne Marie Laskas. Op 15 november 2017 organiseerde Brein in Beeld een filmavond. Tijdens het programma werd de film vertoond en beantwoorde neurotraumatoloog Joukje van der Naald vragen over de gevolgen van een hersenschudding.

Brein in Beeld organiseert filmprogramma inclusief presentatie

Brein in Beeld organiseert filmprogramma inclusief presentatie


Meer informatie: Brein in Beeld.

Hersenschade door sport

Hersenschade door sport


Als Mike Webster, een oud-speler van de Pittsburgh Steelers, in 2002 dood teruggevonden wordt in zijn auto voert Omalu een autopsie uit op het lichaam en ontdekt ernstige hersenschade bij de voormalige sportman. Hij besluit dat Webster is overleden als gevolg van herhaaldelijke klappen op zijn hoofd, een aandoening die hij omdoopt tot CTE. Samen met Julian Bailes, de gewezen teamdokter van Pittsburgh Steelers, neuroloog Steven T. DeKosky en lijkschouwer Cyril Wecht schrijft hij een paper over zijn bevindingen, maar het wordt in eerste instantie door de NFL genegeerd. In de jaren erna ontdekt Omalu dat drie andere spelers die overleden zijn soortgelijke symptomen hadden als Webster.

Sporters onderschatten licht hoofd- en hersenletsel

Uit onderzoek van de Hersenstichting blijkt dat sporters met name licht hoofd- en hersenletsel onderschatten. Als er niet snel, tijdig en op een juiste manier wordt gehandeld, kunnen sporters naast een langzaam herstelproces hun leven lang lichamelijke en psychische problemen houden. Voetbal, hockey, paardrijden, schaatsen, wielrennen, zeilen en zwemmen zijn de meest risicovolle sporten en de sporten waar de ernstigste hoofdletsels voorkomen. Meer info: Sportzorg.

Dit vind je misschien ook interessant?

Gevaar van hersenschuddingen

Hij overtuigt NFL-afgevaardigde Roger Goodell om zijn bevindingen over te maken aan een comité over spelersveiligheid. De NFL neemt Omalu niet serieus en hij staat onder druk en wordt gedwongen zijn strijd op te geven. Op een gegeven moment moet hij zelfs zijn huis verlaten en naar Californië verhuizen. Als oud-speler Dave Duerson vanwege toegenomen cognitieve problemen zelfmoord pleegt en in zijn afscheidsbrief schrijft dat Omalu gelijk heeft, krijgt hij eerherstel. HIj mag zijn visie over CTE aan de NFL presenteren. Onder druk van het Amerikaans Congres moet de NFL voortaan meer rekening houden met het gevaar van hersenschuddingen.

Film Concussion

Film Concussion


De film is te bestellen bij onder meer Bol.com.

Dit vind je misschien ook interessant?

Gevolgen CTE (Chronische traumatische encefalopathie)

CTE leidt tot allerlei neurologische symptomen. Het is een neurodegeneratieve ziekte met een progressieve daling van de hersenenfuncties. De oorzaak is herhaaldelijk hersenletsel. Het komt voor bij sporten zoals: boksen, American football, worstelen, rugby, hockey, voetbal en skiën. Kenmerken zijn: geheugenproblemen, aandacht- en concentratiestoornissen, geen rem meer hebben, een kort lontje, problemen met zien, verslechteren van cognitieve functies en gedragsveranderingen. Vergelijkbaar met de kenmerken van niet-aangeboren hersenletsel. Er is ook sprake van zwakzinnigheid, overprikkeling, stemmingswisselingen en zelfmoordneigingen. Bron: American Medical Association.

Dit vind je misschien ook interessant?

Meer over:

Boeken & Films

Reageren

Meer relevante artikelen

Stel hier je vraag