Ga naar content
Open de hoofdnavigatie

Bij weinig spierkracht toch zelf eten met eetrobot

Emine Bozali eet regelmatig met een eetrobot. Ze heeft een spierziekte die maakt dat haar spierkracht achteruitgaat. ‘Mijn spieren zijn los’, zegt ze zelf. Daarom zit ze nu in een rolstoel en bestuurt ze die met hoofdbewegingen. De eetrobot geeft haar de mogelijkheid om zelf te eten en ook zelf het tempo te bepalen, wel zo fijn.

50 jaar geleden werd Emine Bozali in het dorp Akçaabat in Turkije geboren. Toen ze drie jaar oud was, ging ze met haar ouders, vijf broers en twee zussen naar Nederland. Emine vertelt: ‘Vroeger heb ik van alles gedaan, zoals zwemmen. Daar hou ik van. Vanaf mijn 12e heb ik de spierziekte. Nu moeten mensen me met van alles helpen, ook met aankleden. Vanaf 2000 woonde ik in de bossen in de Vijverhof in Epe, nu al jaren in de Weemekamp aan de rand van het dorp. Dat voelt veiliger voor mij.’

Twee dagen per week is ze te vinden in de dagbesteding, waar ze tekent, batikt (Indonesische kunstvorm om stof te verven) en schildert. Tegenwoordig schildert Emine met een kwast in haar mond; het levert prachtige kaarten op.

Nieuwsgierig naar de schilderingen van Emine en anderen?

Op de dagbesteding Epe worden de kaarten en ook tassen en andere gemaakte spullen verkocht. Ook op een braderie kun je de spullen tegenkomen.

Waarom de eetrobot?
‘Mijn spieren hebben ondersteuning nodig’, legt Emine uit. ‘De bediening van de rolstoel doe ik met mijn hoofd. Met mijn linkerhand bedien ik de knoppen van het kastje (dat het schema voor de hoofdknoppen laat zien).’ Begeleider Natascha Moes, die al meer dan 13 jaar bij InteraktContour werkt, vertelt: ‘Een collega en Emine deden mee met een pilot rond e-healthproducten. De eetrobot Obi beviel zo goed dat er een aanvraag is gedaan voor aanschaf van de eetrobot voor Emine.

Natascha en Emine

Hoe werkt de eetrobot?


Natascha en Emine laten zien hoe de Obi werkt. Er zit een draaiarm vast aan een plateau en die arm schept met een lepel het eten uit een van de vier bakjes in het bord. Met een druk op de knop kun je wisselen van bakje, door het bord te laten draaien. Emine doet dat niet zelf, want dat wordt voor haar handen teveel. Mogelijk dat daarvoor nog twee knoppen op de hoofdbesturing geplaatst kunnen worden, zo bespreken ze.

Wat vindt Emine van de eetrobot? Emine: ‘Goed. Maar ik heb ook wel chagrijn, als-ie niet wil.’ Soms reageert de eetrobot niet meer als er een tijdje geen actie is geweest. In dat geval moet de eetrobot opnieuw aangezet worden. Emine vervolgt: ‘En soms gooit-ie het brood ernaast’. Natascha licht toe: ‘Als het bakje voor het eten te vol is of als er te grote brokken eten in zitten, gaat de eetrobot protesteren. Het moeten dobbelsteentjes zijn. Ook mag er niet te veel boter en jam op het brood gesmeerd worden, want dan gaat het allemaal aan elkaar plakken.’ 

uitsnede van P1130948 (klein).jpg

In een handige koffer
Door de eetrobot kan Emine zelf eten, zonder steeds eten aangereikt te krijgen. ‘Fijn dat ik het zelf kan doen’, vertelt ze. 

Ze neemt haar eetrobot mee naar de dagbesteding, in een speciale koffer met schuim dat door een begeleider op maat gesneden is. In de woning wordt de eetrobot niet altijd gebruikt, omdat niet alle medewerkers weten hoe deze werkt. Emine: ‘Ik vergeet ‘m soms zelf. De eetrobot blijft dan in de koffer in de gang staan.’ 

Aanrader
Is het iets voor anderen in een soortgelijke situatie? Emine: ‘Ja, ik raad het wel aan.’
‘Neem wel de tijd om dat ding te snappen’, zegt Natascha. ‘Als je één keer doorhebt hoe het werkt, gaat het op een gegeven moment wennen en heb je er steeds gemak van. Als cliënt heb je met de eetrobot meer eigen regie en hoef je tijdens het eten niet te wachten tot er weer wat wordt aangeboden.’

Geïnteresseerd in de eetrobot of andere e-health hulpmiddelen?

Als cliënt van InteraktContour kun je bij de uitleenservice terecht. Je kunt de Obi eetrobot eventueel een paar weken lenen. De uitleg wordt er vanzelfsprekend bij gegeven.

Meer over:

E-health Wonen

Reageren

Meer relevante artikelen

Stel hier je vraag