Ga naar content
Open de hoofdnavigatie

In gesprek met iemand die afasie heeft?

Afasie is een taalstoornis die ontstaat door niet-aangeboren hersenletsel(NAH). Mensen met afasie kunnen moeite hebben met praten, lezen, schrijven en begrijpen. Hieronder vind je tips over hoe je toch een gesprek kunt voeren.

Belangrijkste tips bij het gesprek

  1. Praat rustig en duidelijk
  2. Stel gesloten vragen (ja/nee-vragen)
  3. Geef de persoon met afasie de tijd om het juiste woord te vinden
  4. Geef de persoon met afasie tijd om de boodschap op een andere manier duidelijk te maken. Bijvoorbeeld:
    • Aanwijzen
    • Uitbeelden
    • Tekenen
    • Schrijven
    • Inzetten van een hulpmiddel zoals een iPad
  5. Neem de tijd voor het gesprek
  6. Geef het eerlijk aan als je iemand met afasie niet begrijpt

Wat is afasie?

Afasie is een taalstoornis die ontstaat door niet-aangeboren hersenletsel(NAH). NAH kan bijvoorbeeld ontstaan door een beroerte. Afasie betekent letterlijk ‘niet (a) praten (fasie)'. Mensen met afasie kunnen moeite hebben met praten, lezen, schrijven en begrijpen. Geen enkele afasie is hetzelfde. De aard en ernst verschilt per persoon. Mensen met afasie hebben moeite met het verwoorden van hun gedachten. In de meeste gevallen is niet het denken zelf aangetast

Welke gevolgen heeft afasie?

Taal bestaat uit: praten, lezen, schrijven en begrijpen (van taal). Mensen met afasie kunnen problemen ervaren met één of meerdere van deze onderdelen. Welke problemen iemand ondervindt, verschilt per persoon. Dit hangt namelijk af van de plek en grootte van de beschadiging in de hersenen. Zo kan de ene persoon de juiste woorden niet meer vinden, en heeft de ander last met het begrijpen van taal.

Impact van afasie

Kun jij je voorstellen wat het met jou zou doen als je jezelf van de één op de andere dag niet meer duidelijk kunt maken? Niet meer kunt lezen, een gesprek niet meer begrijpt en/of je naam niet meer kunt schrijven?

Afasie heeft een grote negatieve impact op de kwaliteit van leven. Door de moeite met taal hebben mensen met afasie meer moeite met het voeren van gesprekken. Ongeveer 70% heeft het gevoel dat anderen het contact met hen vermijden vanwege de taalproblemen. Regelmatig leidt afasie tot een sociaal isolement.

“Ik ben twee jaar niet naar de tandarts geweest. Want als ik een afspraak wil maken, moet ik mijn geboortedatum zeggen en dat kan ik niet.”

Een cliënt met afasie

Wat is er mogelijk voor mensen met afasie?

Afasie gaat nooit meer over, doordat de beschadiging in de hersenen blijvend is. Maar mensen kunnen wel op andere manieren leren communiceren. Denk aan het gebruik van:

  • Uitbeelden, aanwijzen, tekenen en schrijven
  • Het omschrijven van woorden en het gebruiken van synoniemen wanneer je het juiste woord niet kunt vinden
  • Het inzetten van een (communicatie) hulpmiddel zoals een iPad om je boodschap te verduidelijken
  • Het trainen van naasten in het aanpassen van hun communicatie

Deze hulpmiddelen kunnen zij leren inzetten met behulp van gespecialiseerde afasietherapie. In Midden – en Oost-Nederland is deze behandeling te volgen bij InteraktContour. Lees hier meer over deze behandeling.

Meer over afasie

Sleutelhanger voor een beter gesprek

InteraktContour ontwikkelde een sleutelhanger waarmee je kunt laten weten dat je afasie hebt. Door de code op de sleutelhanger te scannen, komt de persoon waarmee jij wilt praten op deze pagina met tips over hoe jullie een gesprek kunnen voeren. Heb je afasie of ken je iemand die deze sleutelhanger goed kan gebruiken? Vraag hem dan nu aan.

Vraag de sleutelhanger aan
Stel hier je vraag