Oorzaken niet aangeboren hersenletsel
Niet aangeboren hersenletsel is onder te verdelen in traumatisch en niet-traumatisch letsel. Traumatisch letsel is een vorm van letsel dat is ontstaan door 'geweld' van buitenaf. En bij niet-traumatisch letsel is er een oorzaak die van binnenuit komt, door processen die zich in het lichaam afspelen. Er zijn allerlei oorzaken waardoor je hersenletsel kunt oplopen, zoals:
- Een probleem met de bloedvaten in je hersenen, bijvoorbeeld een beroerte of in medische termen een cerebraal vasculair accident (CVA). Het kan gaan om een hersenbloeding, een herseninfarct of een aneurysma.
- Een botsing met een hard oppervlak, bijvoorbeeld door een verkeersongeval of val op je hoofd, waardoor de hersenen beschadigen. Ook een ongeluk met de fiets, brommer of motor kan hersenletsel tot gevolg hebben.
- Zuurstoftekort, bijvoorbeeld door een hartstilstand of door bijna verdrinking. Ook een lawine kan voor zuurstofgebrek zorgen.
- Een hersenziekte of hersenaandoening, zoals een hersentumor of hersenvliesontsteking (meningitis), maar ook neurologische aandoeningen zoals Multiple Sclerose (MS) Parkinson en epilepsie. Bij een hersentumor vindt soms een hersenoperatie plaats, waardoor ook hersenletsel kan ontstaan.
- Vergiftiging of gebruik van alcohol of drugs.
Hieronder vind je allerlei artikelen met betrekking tot mogelijke oorzaken van hersenletsel.