Ga naar content
Open de hoofdnavigatie

Wat is hersenletsel

Als iemand in je omgeving te maken krijgt met hersenletsel is de meest gestelde vraag: Wat is hersenletsel eigenlijk precies? Hoe komt het dat iemand daarna zo veranderd is? Wat houdt het in? Wat zijn de kenmerken van NAH (niet aangeboren hersenletsel)? Er is vaak behoefte aan informatie over de (onzichtbare) gevolgen van het letsel. Dat benadrukt ook Wilma Mensink, individueel begeleider bij InteraktContour.

Omgaan met hersenletsel

Omgaan met hersenletsel


InteraktContour biedt onder meer behandeling én individuele begeleiding voor mensen met NAH en hun partner in Midden- en Oost-Nederland. “Weten wat de kenmerken zijn van niet-aangeboren hersenletsel leidt vaak al tot erkenning en herkenning”, aldus Wilma. “Door inzicht in de gevolgen leer je er beter mee omgaan en dat geldt ook voor de naasten. Hersenletsel overkomt je en het verandert veel in je leven; we zeggen vaak: er is een leven voor én na hersenletsel. Werken is misschien niet vanzelfsprekend meer of boodschappen doen en koken is al teveel gevraagd, omdat plannen of iets onthouden niet meer gaat.

Hersenletsel heb je samen

Hoe ga je er ermee om als je partner of één van je ouders ineens afhankelijk is van jou? Hersenletsel kan emoties veranderen en gedrag beïnvloeden. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van boosheid of agressie, lusteloosheid of chronische vermoeidheid. Als je elkaar beter begrijpt en je je realiseert dat er bij de ander geen sprake is van onwil, maar dat het een kwestie is van niet kunnen, opent dit deuren om verder met elkaar in gesprek te gaan. En de verstandhouding te verbeteren.

Dit vind je misschien ook interessant

Hulp bij hersenletsel

Hulp bij hersenletsel


Wilma: “Mensen met hersenletsel en hun naasten komen bij InteraktContour terecht via professionele verwijzers, zoals een revalidatiearts of een huisarts. Maar ook via de WMO of sociale wijkteams van de gemeente. NAH-cafés of mantelzorgbijeenkomsten in de buurt bieden vaak een gevarieerd programma en kunnen leiden tot het advies om contact op te nemen met een organisatie gespecialiseerd in niet aangeboren hersenletsel.

Woon je in Overijssel? Dan vind je dit misschien ook interessant:

Hersenletselnet Overijssel

Behandeling hersenletsel

InteraktContour biedt behandeling van Hersenz voor zowel de getroffene als de naaste. Er moet wel een indicatie zijn voor degene met hersenletsel. Als die er is, dan mag de partner bij een hulpvraag ook vaak in de lotgenotengroep starten.

Loyaal en zorgzaam

Loyaal en zorgzaam


Partners zijn vaak loyaal en zorgzaam. Soms is het beter om de ander te steunen in plaats van dingen over te nemen. Dit is één van de punten die besproken worden tijdens de partnermodule van Hersenz behandeling. De partnermodule bestaat uit zes bijeenkomsten in een groep. Deelnemers ervaren hoe waardevol het is om van andere partners te horen hoe zij omgaan met de veranderingen. Dat leidt tot kracht en inzicht. Het besef dat je niet de enige bent doet goed. Maar de module biedt meer dan alleen lotgenotencontact. Er is aandacht voor het verwerken van het verlies van je oude leven, maar ook hoe je voor jezelf kan blijven zorgen en je eigen kwaliteiten goed kan benutten. Binnen de relatie kan je niet meer teruggevallen op vertrouwde patronen. Ook blijkt vaak na verloop van tijd dat er toch meer gevolgen zijn van het letsel dan in eerste instantie gedacht werd.

Ervaringsverhalen

Aanvaarding

Accepteren dat je leven verandert is is een belangrijke stap. Niet meer verlangen naar wat was, maar aanvaarden wat jij en je partner nog hebben. Dat heeft tijd nodig.

Meer lezen over mantelzorg bij hersenletsel

Heb je hulp nodig om te ontdekken wat voor jou echt belangrijk is en hoe je om kunt gaan met de veranderingen?

InteraktContour biedt samen met nog 11 zorgorganisaties in Nederland Hersenz Behandeling. Alle zorgorganisaties zijn gespecialiseerd in het begeleiden en behandelen van mensen met hersenletsel. De opzet van de behandeling is overal in Nederland hetzelfde. Met de behandeling van Hersenz leren getroffenen en naasten omgaan met de ingrijpende veranderingen in hun leven. Woon je in Gelderland, Overijssel, Flevoland of Utrecht dan kun je terecht bij InteraktContour.

Ik ben mantelzorger en wil contact met InteraktContour

Meer over:

Gevolgen van CVA Mantelzorg Liefde & relaties Ouders met NAH Rouw en verlies Zorgprofessionals Kenmerken hersenletsel

Reageren

Meer relevante artikelen

Stel hier je vraag