Ga naar content
Open de hoofdnavigatie

Veel of constante hoofdpijn na een beroerte

De ene hoofdpijn is de andere niet. Er zijn verschillende soorten hoofdpijn: migraine, chronische hoofdpijn, spanningshoofdpijn, aangezichtspijn en clusterhoofdpijn. Ook de oorzaak is lang niet altijd duidelijk. Wat bij de één werkt hoeft bij de ander geen effect te hebben. Kortom, een oplossing ligt niet altijd voor de hand. Volgens ‘Hoofdpijnnet’ lijden ongeveer drieënhalf miljoen mensen in Nederland aan ernstige hoofdpijn. Hiervan hebben ruim twee miljoen mensen migraine. Acute hevige hoofdpijn kan ook duiden op een beroerte. Check hier de signalen die kunnen duiden op een beroerte en bel in geval van nood direct 112. Ieder jaar krijgen 41.000 mensen een beroerte. Na een beroerte kan hoofdpijn aanhouden. Het is één van de, vaak onderbelichte, kenmerken van niet aangeboren hersenletsel. Hoe ga je daarmee om?

Omgaan met hoofdpijn na een beroerte

Omgaan met hoofdpijn na een beroerte


Veel hoofdpijn is één van de minder bekende en vaak onderbelichte consequenties van een beroerte. Ongeveer 10 tot 15% van de mensen die een beroerte hebben gehad, krijgt opnieuw hoofdpijn kort na de beroerte. Deze zijn als volgt te onderscheiden:

  • Migraine

Mensen met migraine hebben vaak zware hoofdpijn en hebben last van misselijkheid, overgevoeligheid voor licht en geluid en soms auraverschijnselen of neurologische symptomen als het zien van lichtflitsen en een tintelend gevoel in handen of voeten.

  • Spanningshoofdpijn

Als stress en spanningen een rol spelen, is er vaak sprake van spanningshoofdpijn. Diverse factoren kunnen hieraan ten grondslag liggen. Denk aan overprikkeling, depressie, vermoeidheid of roken. Ook een verkeerde houding, een stijve nek, honger of vochttekort kan tot hoofdpijn leiden.

  • Hoofdpijn door een teveel aan medicatie

Pijnmedicatie geeft wel even verlichting, maar kan een boomerangeffect hebben. Een arts of apotheker kan helpen om een schema te maken waarbij de medicatie langzaam wordt afgebouwd.

  • Bijwerkingen van medicatie

Na een herseninfarct krijgen mensen een bloedverdunner: één keer per dag acetylsalicylzuur of carbasalaatcalcium. Daarnaast krijgen ze vaak ook een tweede medicijn: dipyridamol. Dit is een stollingsmiddel en gaat de vorming van bloedstolsels in de bloedvaten tegen. Dit geeft bijwerkingen als hoofdpijn, duizeligheid en maagklachten. Na een paar weken verdwijnen de bijwerkingen meestal. Overleg in het geval van aanhoudende klachten met een arts.

Bron: Very Well; Coping with headaches after a stroke

Behandeling hoofdpijn na hersenletsel bij InteraktContour

Behandeling hoofdpijn na hersenletsel bij InteraktContour


Tianda Walters, fysiotherapeut bij InteraktContour, legt uit waarom mensen na een beroerte vaak niet klagen over hoofdpijn. “Na een beroerte is vaak sprake van veel lichamelijke klachten en pijn in de gewrichten. Denk aan pijn in de rug, nek of heupen. Hoofdpijn is ‘maar’ één van de vele soorten pijn die mensen ervaren. Het is er wel, maar omdat andere klachten vaak zwaarder wegen, komt het vaak pas later tijdens de behandeling ter sprake. We bekijken wat de oorzaak is. Als het aan medicatie ligt, verwijzen we naar een arts.

Spanningshoofdpijn behandelen
Als de oorzaak van hoofdpijn spanning blijkt te zijn door stress of een verkeerde houding, passen we progressieve ontspanningstherapie van Jacobson toe. Jacobson ontwikkelde zijn Progressieve Relaxatie methode om systematisch je spieren te ontspannen. Hiermee oefen je in een liggende houding één voor één spiergroepen aanspannen en vervolgens ontspannen. Het doel is om te leren waarnemen hoe spanning in die spieren aanvoelt en hoe de afwezigheid van spanning aanvoelt. Vervolgens kun je die afwezigheid van spanning ook in je dagelijks leven oproepen. Op deze manier helpen we mensen weer in contact te komen met hun lichaam en helpen we ze ervaren waar hun eigen grenzen liggen. Dit is belangrijk. Een beroerte is toch een soort kortsluiting, waarbij je veel van wat eerst vanzelfsprekend was opnieuw moet aanleren. De VGZ app is een handig hulpmiddel om hier ook thuis mee te oefenen.”

Pijn zonder aanwijsbare oorzaak

Walters vertelt dat er vaak bij mensen met niet aangeboren hersenletsel ook sprake is van pijn zonder aanwijsbare oorzaak. "Door het letsel is de interpretatie en verwerking van prikkels verstoord. Om beter om te gaan met dit soort pijn wordt ACT (Acceptance and Commitment Therapy) door alle lagen van de behandeling geïmplementeerd. Binnen ACT leren cliënten om het gevecht met vervelende gedachten, emoties en lichamelijke sensaties zoals pijn, te staken. Hierdoor zijn zij beter in staat om hun aandacht te richten op de dingen die ze echt belangrijk vinden in hun leven.

De kern van ACT is de filosofie dat het vechten tegen onvermijdelijke omstandigheden uiteindelijk ten koste gaat van een vitaal en waardevol leven. De praktijk leert dat onze cliënten hier baat bij hebben en als het ware ‘om de pijn heen kunnen kijken’. Het is er wel, maar je kunt leren er anders mee om te gaan en de afweging te maken of je iets wat je belangrijk vindt ervoor laat of dat je het waard vindt om het toch te doen, omdat het je ook energie geeft en het dus iets oplevert."

Hoofdpijn is één van de kenmerken van niet aangeboren hersenletsel

Andere signalen die duiden op NAH zijn onder meer: vaak somber zijn, chronisch moe zijn, initiatiefloos of passief zijn, problemen hebben met plannen, slecht zien, ongeremd zijn, snel boos zijn, verdwalen of problemen hebben met oriënteren, vergeetachtigheid, problemen hebben met praten en begrijpen, problemen met concentreren en snel overprikkeld zijn.

Meer weten? Kenmerken niet aangeboren hersenletsel

Ook last van hoofdpijn als gevolg van niet aangeboren hersenletsel? Neem contact op!

Een beroerte, ongeluk, hartstilstand of hersenaandoening kan leiden tot blijvend hersenletsel. Ben je als gevolg daarvan vaak moe, vergeetachtig, snel boos of kun je je niet goed meer concentreren? Met de behandeling van Hersenz bij InteraktContour leren jij en je naasten om te gaan met de ingrijpende veranderingen in je leven. InteraktContour biedt Hersenz behandeling in Overijssel, Gelderland, Flevoland en Utrecht. Woon je buiten deze provincies, dan kun je terecht bij Hersenz voor een locatie bij jou in de buurt.

Ik wil graag contact met InteraktContour

Meer over:

Behandeling Gevolgen van CVA Neurologie Gevolgen NAH Kenmerken hersenletsel

Reageren

Meer relevante artikelen

Stel hier je vraag