Vage klachten na een hersenschudding
Een hersenschudding is minder onschuldig dan je misschien denkt. Een lichte stoot of slag op het hoofd kan al genoeg zijn om je een hersenschudding te bezorgen. Je hersenen zijn voor korte tijd letterlijk door elkaar geschud. Als gevolg hiervan kan duizeligheid en soms kort bewustzijns- en/of geheugenverlies optreden. De gevolgen van licht traumatisch hersenletsel, want zo heet het officieel, kunnen groot zijn. En niet alleen voor hen, maar ook voor de directe omgeving. Joukje van der Naalt, traumaneuroloog bij het UMCG, wil hier meer bekendheid aan geven.

Licht traumatisch hersenletsel zie je niet
Ieder jaar lopen ongeveer 85.000 mensen in Nederland traumatisch hersenletsel op, ofwel hersenletsel door een ongeval. Bij 80 tot 85 procent van de mensen gaat het om licht traumatisch hersenletsel, een ‘hersenschudding’ in de volksmond. Jarenlang werd gedacht dat er met deze groep mensen niks aan de hand is. Je ziet immers niks aan ze en ook op een CT-scan is geen hersenschade te zien. Inmiddels komt men op deze bewering terug.

Hersenschudding na val of klap op het hoofd
Traumaneuroloog Van der Naalt vindt dat er meer aandacht moet zijn voor mensen met een hersenschudding. De gevolgen van het traumatisch hersenletsel moeten zichtbaar worden gemaakt en beter gesignaleerd worden. Als dat niet gebeurt, staat dat behandeling in de weg. Ze onderzoekt daarom welke mensen klachten ontwikkelen na een ongeval, en wat je eraan kunt doen. Het onderzoek toont enerzijds aan dat de hersenwerking minder goed is bij patiënten met klachten. Anderzijds laat het zien dat de manier waarop mensen omgaan met hun klachten, een rol speelt bij het herstel. “We hebben bijvoorbeeld gezien dat patiënten die in de vroege fase angstig of depressief zijn, het risico lopen om langdurig klachten te houden,” vertelt Van der Naalt. “We moeten daarom zo vroeg mogelijk kijken wie klachten ontwikkelt zodat ook zo vroeg mogelijk gestart kan worden met therapie.”

Vage klachten na een hersenschudding
Vaak lopen mensen na een hersenschudding rond met klachten, voordat de klachten worden (h)erkend als gevolg van het traumatisch letsel. Zelfs een arts legt niet altijd het verband tussen die hersenschudding en de ontstane klachten. Denk bijvoorbeeld aan moeite met concentreren, overgevoelig zijn voor lawaai of licht, maar ook het gedrag kan ontremd zijn: iemand is boos om iets kleins of kortaf tegen de kinderen. En wat vaak nog belangrijker is, is dat mensen moeite hebben om meerdere dingen tegelijk te doen. Dat betekent dat het een grote impact heeft op iemands leven. Voor je werk en voor de relatie met je partner of de opvoeding van je kinderen.
In de meeste gevallen gaan klachten vanzelf over
Ze benadrukt dat de klachten in de meeste gevallen vanzelf weer overgaan. “Iedereen heeft direct na een ongeval hoofdpijn en concentratiestoornissen. Dat beïnvloedt zeker je functioneren. De manier waarop je daarmee omgaat, is weer van invloed op het langdurig blijven bestaan van klachten. Ik vind dat er te weinig informatie is over klachten die kunnen ontstaan na een licht traumatisch hersenletsel voor patiënten zelf, hun werkgevers en artsen. De boodschap zou moeten luiden dat het normaal is om klachten te hebben en dat je desondanks toch moet proberen je activiteiten te hervatten, al dan niet onder begeleiding. Meestal gaan de klachten vanzelf weer over. Maar blijven ze aanhouden? Neem dan contact op met je huisarts." Bron: UMCG
Houdt u vragen naar aanleiding van uw klachten, dan kunnen de specialisten van Behandeling van InteraktContour mogelijk iets voor u betekenen.
Reageren