Ga naar content
Open de hoofdnavigatie

Toekomstverwachting afasie

Afasie is een taalstoornis, veroorzaakt door een hersenbeschadiging. Hoe dat zich uit kan per persoon verschillen. Oorzaken van hersenletsel zijn een beroerte (hersenbloeding of herseninfarct), een ongeluk, een hersentumor, ontsteking of vergiftiging. In deze gevallen ontstaat het hersenletsel plotseling. Door spontaan herstel van de beschadiging en door therapie is er vaak in mindere of meerdere mate herstel mogelijk van de taalvaardigheden (spreken, lezen, schrijven en begrijpen van taal). Kortom, er zijn verschillende vormen van afasie en de toekomstverwachting is afhankelijk van de vorm.

Praten, lezen, schrijven en begrijpen
Taal is onder te verdelen in: praten, lezen, schrijven en begrijpen. Als het taalcentrum in de hersenen beschadigd is, kan afasie ontstaan. De ernst van de afasie hangt onder andere samen met de grootte van het beschadigde gebied. Hoe groter de beschadiging, hoe meer moeite iemand heeft met taal. Ook is de plaats van de beschadiging in de hersenen van belang voor de omvang van het taalprobleem. Het kan zijn dat de afasiepatiënt niet met alle vier de taalonderdelen moeite heeft, maar slechts met één of twee. Intellectueel is er met een afasiepatiënt meestal niets aan de hand. Niet het denken zelf is aangetast, maar het verwoorden van gedachten is niet goed meer mogelijk.

Het onderstaande korte filmpje van Rijndam Revalidatie vertelt over de mogelijkheden op herstel van afasie.

Hoe lang duurt afasie

Hoe lang duurt afasie


Afasie uit zich op verschillende manieren:

  • Moeite hebben met het vinden van de juiste woorden
  • Veel en snel praten, maar wat ze gezegd wordt vaak niet te begrijpen
  • Moeite hebben om woorden te zeggen
  • Mensen die niet goed kunnen praten, maar ook niet begrijpen wat anderen zeggen

Sommige beschadigingen herstellen beter dan andere. Ongeveer 50% van de afasiepatiënten herstelt na een hersenbloeding vrijwel helemaal, ook al is taal nooit meer een automatisme. De andere helft herstelt niet goed meer. Al is herstel nog wel mogelijk. Het grootste herstel vindt plaats in de eerste drie maanden nadat het hersenletsel ontstaan is.

Primair progressieve afasie
Dit is een vorm van afasie die geleidelijk ontstaat. Het is een zeldzame neurologische aandoening die het taalvermogen steeds meer aantast. Primair progressieve afasie, ook wel PPA, wordt ook wel de 'ziekte van Mesulam' genoemd, naar de wetenschapper die de symptomen in 1982 voor het eerst definieerde. Bij mensen met PPA is sprake van afasie dat geleidelijk aan steeds ernstiger vormen aanneemt. Vooral het zelf voortbrengen van taal wordt ernstig bemoeilijkt. In mindere mate gaat ook het vermogen tot het begrijpen van taal achteruit. Misschien was het al langere tijd duidelijk dat er ‘iets’ aan de hand was.

De diagnose ‘PPA’ is niet zo gemakkelijk te stellen. Door de grote gevolgen voor de communicatie en het progressieve karakter van de aandoening is deze diagnose zeer ingrijpend. Er zijn twee vormen te onderscheiden: progressieve niet-vloeiende afasie (PA) en progressieve vloeiende afasie. Deze laatste wordt ook wel semantische dementie (SD) genoemd. De kenmerken van deze twee vormen van PPA en de bijkomende problemen zijn beschreven in de folder van de afasievereniging. Ga naar de pagina over Progressieve Afasie voor meer informatie.

Meer weten over afasie? Neem contact op met het Afasiecentrum van InteraktContour

InteraktContour werkt vanuit één centraal Afasiecentrum. Mensen met afasie uit het oosten en midden van het land (Overijssel, Gelderland, Flevoland, Utrecht), kunnen er terecht. Het programma van het Afasiecentrum ondersteunt mensen met hersenletsel in de chronische fase, dus ná hun revalidatie. Het programma van de modules die mensen met hersenletsel kunnen volgen, sluit nauw aan bij landelijke ontwikkelingen op het gebied van afasie.

Het Afasiecentrum werkt samen met Hersenz behandeling, met de andere afasiecentra in Nederland en patiëntenvereniging Hersenletsel.nl. Er zijn directe banden met revalidatiecentra. Woon je buiten één van de genoemde provincies? Dan kan je navragen waar je terecht kunt via onderstaand mailadres. Of bel 0341 - 255 777.

Neem via onderstaande button contact op met het Afasiecentrum, via Behandeling van InteraktContour.

Ik wil contact met het Afasiecentrum

Meer over:

Afasie

Reageren

Meer relevante artikelen

Stel hier je vraag