Ga naar content
Open de hoofdnavigatie

Toekomstverwachting afasie

Afasie is een taalstoornis, veroorzaakt door een hersenbeschadiging. Hoe dat zich uit kan per persoon verschillen. De oorzaak van het hersenletsel is vaak een beroerte (hersenbloeding of herseninfarct), een ongeluk met hersenletsel, een hersentumor, ontsteking of vergiftiging. In deze gevallen ontstaat het hersenletsel plotseling. Door spontaan herstel van de beschadiging en door therapie is er vaak in mindere of meerdere mate herstel mogelijk van de taalvaardigheden (spreken, lezen,begrijpen en schrijven). Kortom, er zijn verschillende vormen van afasie en de toekomstverwachting is afhankelijk van de vorm.

Praten, lezen, schrijven en begrijpen
Taal is onder te verdelen in: praten, lezen, schrijven en begrijpen. Als een groot deel van de hersenen beschadigd is, heeft een afasiepatiënt meer moeite met de taal. Is een kleiner deel beschadigd dan is het taalprobleem kleiner. Ook is de plaats van de beschadiging in de hersenen van belang voor de omvang van het taalprobleem. Het kan zijn dat de afasiepatiënt niet met alle vier de taalonderdelen moeite heeft, maar slechts met één of twee. Intellectueel is er met een afasiepatiënt meestal niets aan de hand. Niet het denken zelf is aangetast, maar het verwoorden van gedachten is niet goed meer mogelijk.

Het onderstaande korte filmpje van Rijndam Revalidatie vertelt over de mogelijkheden op herstel van afasie.

Hoe lang duurt afasie

Hoe lang duurt afasie


Afasie uit zich op verschillende manieren:

  • Er zijn mensen die moeite hebben met het vinden van de juiste woorden
  • Mensen die heel veel en snel praten. Maar wat ze zeggen is vaak niet te begrijpen
  • Mensen die veel moeite hebben om iets te zeggen.
  • Mensen die niet goed kunnen praten, maar ook niet begrijpen wat anderen zeggen.

Sommige beschadigingen herstellen beter dan anderen. Ongeveer 50% van het aantal afasiepatiënten na een hersenbloeding herstelt helemaal, ook al is taal nooit meer een automatisme. De andere helft herstelt niet goed meer. Al is herstel nog wel mogelijk. Het grootste herstel vindt plaats in de eerste drie maanden.

Primair progressieve afasie
Dit is een vorm van afasie die geleidelijk ontstaat. Het is een zeldzame neurologische aandoening die het taalvermogen steeds meer aantast. PPA wordt ook wel de ziekte van Mesulam genoemd, naar de wetenschapper die de symptomen in 1982 voor het eerst definieerde. Bij mensen met PPA is sprake van een afasie die geleidelijk aan steeds ernstiger vormen aanneemt. Vooral het zelf voortbrengen van taal wordt ernstig bemoeilijkt. In mindere mate gaat ook het vermogen tot het begrijpen van taal achteruit. Misschien was het al langere tijd duidelijk dat er ‘iets’ aan de hand was. De diagnose ‘PPA’ is niet zo gemakkelijk te stellen. Door de grote gevolgen voor de communicatie en het progressieve karakter van de aandoening is deze diagnose zeer ingrijpend. Er zijn twee vormen te onderscheiden: progressieve niet-vloeiende afasie (PA) en progressieve vloeiende afasie. Ook wel semantische dementie (SD) genoemd. De kenmerken van deze twee vormen van PPA en de bijkomende problemen zijn beschreven in de folder van de afasie vereniging. Ga naar de pagina over Progressieve Afasie voor meer informatie.

Meer weten over afasie? Neem contact op met het Afasiecentrum van InteraktContour

InteraktContour werkt vanuit één centraal Afasiecentrum. Mensen met afasie uit het oosten en midden van het land, (Overijssel, Gelderland, Flevoland, Utrecht) kunnen er terecht. Het programma van het Afasiecentrum ondersteunt mensen met hersenletsel in de chronische fase, dus ná hun revalidatie. Het programma van de modules die mensen met hersenletsel kunnen volgen, sluit heel nauw aan bij landelijke ontwikkelingen op het gebied van afasie. Het Afasiecentrum werkt samen met Hersenz, met de andere afasiecentra in Nederland en patiëntenvereniging Hersenletsel.nl. Er zijn directe banden met revalidatiecentra. Woon je buiten één van de genoemde provincies dan kan je navragen waar je terecht kunt via onderstaand mailadres. Of bel 0341 - 255 777.

Ik wil graag contact met het Afasiecentrum van InteraktContour

Meer over:

Afasie

Reageren

Meer relevante artikelen

Stel hier je vraag