Somber en depressief door hersenletsel
Iedereen kan in het leven somber of depressief zijn. Zeker na een groot verlies zoals bij niet-aangeboren hersenletsel. Het is een fase in het rouwproces die normaal gesproken overgaat. Als het gevoel van somberheid ernstig is en lang aanhoudt, kan er sprake zijn van een (ernstige) depressie.
De diagnose depressie is niet altijd eenvoudig te stellen bij mensen met hersenletsel. Daarom is kennis van niet aangeboren hersenletsel noodzakelijk om tot een goede diagnose te komen. Als gevolg van het letsel kan iemand namelijk kenmerken van een depressie hebben terwijl het geen depressie is. Denk aan vermoeidheid of een verminderd initiatief. Het omgekeerde kan ook. Soms lijkt bepaald gedrag het gevolg van hersenletsel terwijl ook op een depressie kan duiden. Bijvoorbeeld (verbale) agressie, een kort lontje, onrust of angst. Meer informatie over somberheid en depressie vind je op de website van Hersenz.
Signalen somberheid en depressie na hersenletsel zijn:
- een constant sombere stemming
- nergens meer interesse of plezier in hebben
- moeheid en gebrek aan energie
- overal tegenop zien
- gevoelens van minderwaardigheid en onterechte schuldgevoelens
- verminderde of juist toegenomen eetlust
- slecht slapen of juist te veel slapen
- geen zin hebben in seks of intimiteit
- regelmatig denken aan de dood
Relevante links

Hans Schoonen overwon depressie na hersenletsel
Lees hier het verhaal van Hans en hoe hij met de behandeling van Hersenz zijn depressie overwint.
Somberheid is één van de kenmerken van niet aangeboren hersenletsel
Je hebt een beroerte gehad, een hersenoperatie of een ongeluk. Je hebt hersenletsel. De gevolgen hiervan zetten je leven op zijn kop. En dat geldt vaak ook voor de mensen om je heen. Thuis is alles anders en terug naar werk of opleiding lukt vaak niet. Wat is er aan de hand? Ontdek hier wat de kenmerken van niet aangeboren hersenletsel zijn.
Herken je je in het verhaal van Hans om worstel je ook met somberheid na hersenletsel?
Een beroerte, ongeluk, hartstilstand of hersenaandoening kan leiden tot blijvend hersenletsel. Ben je als gevolg daarvan vaak moe, vergeetachtig, snel boos of kun je je niet goed meer concentreren? Met de behandeling van Hersenz leren jij en je naasten om te gaan met de ingrijpende veranderingen in je leven. Wij kunnen je helpen als je meer informatie wilt hebben of als je direct een intakegesprek wilt. Ook verwijzers kunnen bij ons terecht voor meer achtergrondinformatie of advies.
Reageren