Seksuele problemen na niet aangeboren hersenletsel
Je hersenen spelen een essentiële rol in de seksualiteit. Gaat er wat mis in de hersenen dan heeft dat vaak ook gevolgen voor de seksualiteit. Seksuele problemen door hersenletsel, na een beroerte, hartstilstand, ongeval of een hersenoperatie, kunnen zich op verschillende manieren uiten. Het komt vaak voor. Erover praten helpt. Ook al is dat soms moeilijk. Het is een emotioneel onderwerp. We onderscheiden een aantal problemen op het gebied van seksualiteit.

Verminderd seksueel verlangen na een beroerte
Minder zin in seks heeft vaak een psychische oorzaak. Voor sommige mensen betekent dit dat zij geen energie hebben om intiem met elkaar te zijn. Lees ook: Hoe hersenletsel seks en intimiteit kan veranderen.
Vergroot seksueel verlangen
Bij sommige mensen met hersenletsel komt seksuele ontremming voor. Dit kan zich op verschillende manieren uiten. Bijvoorbeeld een vergrote behoefte aan seksueel contact of ongepast seksueel gedrag. Dit vraagt niet alleen veel begrip van de partner, maar het is ook voor de persoon zelf lastig. Het kan de relatie onder grote druk zetten.
Erectieproblemen
Na bijvoorbeeld een beroerte kunnen zich erectieproblemen voordoen. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 7 weken na de beroerte de erectie bij de meeste mannen weer terugkomt. Bij gezonde mannen komen ook erectieproblemen voor. De kans hierop wordt groter naarmate iemand ouder is. In de leeftijd tussen 41 en 50 jaar hebben 1 à 2 op de 10 mannen last van erectieproblemen. En 4 op de 10 mannen tussen de 71 en de 80 jaar oud kunnen hiermee te maken krijgen.
Problemen met de zaadlozing of het orgasme (klaarkomen)
Bij mannen is er soms een te snelle zaadlozing na een beroerte. Dit kan ontstaan doordat de fijne afstemming die in de hersenen plaatsvindt, is verstoord. Een geremde zaadlozing is dikwijls het gevolg van verminderde hoge seksuele opwinding. Vrouwen hebben vaak moeite om tot een orgasme te komen.
Verminderde vochtafscheiding in de vagina
Bij vrouwen is een verminderde vochtafscheiding in de vagina een veelvoorkomend probleem. Door een drogere schede is penetratie moeilijker en kan het ook pijnlijk zijn. Een verminderde vochtafscheiding kan veroorzaakt zijn door de beroerte zelf, door al eerder ontstaan vaatlijden, maar het kan ook het gevolg zijn van afgenomen gevoelens van seksuele opwinding of door medicijngebruik.

Hoe hersenletsel seks en intimiteit kan veranderen
Seks is een heel gewoon aspect van leven. Met hersenletsel kan dat wat eerst zo gewoon was veranderen. Roel Westrik, cognitief behandelaar bij InterakContour: “Het belangrijkste hierbij is het kunnen aangaan van een intieme relatie. Dat is de basis voor seksualiteit. Seksualiteit en hoe je dat samen met je partner beleeft is heel persoonlijk. Het is een beladen onderwerp. Een veilige setting om erover te praten is een absolute voorwaarde. Wat voor mij voorop staat is dat er ‘ontschuldiging’ komt. Daarmee bedoel ik dat als je je realiseert dat er door je hersenletsel dingen zijn veranderd, je ook op een andere manier tegen die dingen aan kunt kijken. Een aantal voorbeelden: Je brein is ontregeld. Je lijf doet niet meer alles wat je wilt. Je doorbloeding is slechter. Je hebt door antidepressiva of andere medicijnen minder libido. En je hebt door zorgen minder zin in seks. Het is je overkomen. Je kunt er niets aan doen. Dat geeft ruimte om erover te praten, erover na te denken. Als je je dat realiseert kun je het ook hebben over praktische oplossingen.” Lees het hele artikel: Hoe hersenletsel seks en intimiteit kan veranderen.
Welke zorgverlener kan ondersteunen bij seksuele problemen
- huisarts, revalidatiearts, neuroloog: bij alle vragen over seksuele problemen en bij vragen over de werking en bijwerkingen van medicijnen. Een arts kan je doorverwijzen naar een andere behandelaar.
- ergotherapeut of fysiotherapeut: bij klachten door bijvoorbeeld een halfzijdige verlamming en bewegingsproblemen. Met de therapeut kun je oefeningen doen waardoor je makkelijker beweegt vanuit verschillende houdingen.
- psycholoog: bij klachten als gevolg van veranderingen in de relatie, vermoeidheid (die niet op te lossen is door conditietraining), somberheid, angsten of spanningen.
- seksuoloog: bij klachten door een combinatie van verschillende oorzaken, pijnklachten, erectiestoornissen, problemen met klaarkomen, seksuele (ont)remming, etc.
- maatschappelijk werker
Zorgverleners hebben beroepsgeheim. Dat betekent dat geen enkele zorgverlener met iemand anders mag praten over je vragen of problemen zonder jouw toestemming. Ook niet met je partner als je dat niet wilt.
NAH TV maakte een opname over seksualiteit en intimiteit na niet aangeboren hersenletsel. Je kunt het hieronder bekijken:

Ontvang gratis het Magazine Verder met Hersenletsel
Dit artikel stond eveneens in het Magazine Verder met Hersenletsel. Het magazine biedt informatie voor iedereen die te maken heeft met hersenletsel en is een gratis gedrukte uitgave van InteraktContour.
- voor mensen met niet aangeboren hersenletsel, mantelzorgers en verwijzers
- vol met ervaringsverhalen en informatie van professionals
- over behandeling, wonen en dagbesteding
- over signalen en mogelijkheden
- verschijnt 2 x per jaar
- gratis abonneren
In contact komen met een professional?
Hersenletsel krijg je nooit alleen. Ook voor de partner verandert er veel. Hersenz betrekt daarom ook de naasten bij de behandeling. Er is altijd een behandelaar die ook bij je thuis komt en gesprekken kan voeren. Tijdens een intake wordt met jou (en je partner_ besproken waar je behoefte aan hebt en aan welke persoonlijke doelen je wilt werken. De behandeling is aangepast aan je wensen en mogelijkheden. Neem contact op met Hersenz en informeer naar de mogelijkheden bij jou in de buurt. Woon je in Gelderland, Utrecht, Overijssel of Flevoland? Neem direct vrijblijvend contact op InteraktContour. InteraktContour biedt Hersenz behandeling.
Reageren