Ga naar content
Open de hoofdnavigatie

Samen leven met de gevolgen van een hersenbloeding

Klaas Pieters (57) kreeg in 2010 een hersenbloeding (CVA): “Ik kreeg een hoestbui en werd helemaal licht in mijn hoofd. Ik voelde mijn mond en lichaam wegzakken.” De ambulance bracht hem naar het ziekenhuis. Hij revalideerde bij De Trappenberg in Huizen.

Gevolgen van CVA

Gevolgen van CVA


Pas een aantal jaar na zijn CVA volgen hij en zijn vrouw Cisca begin 2016 een behandeltraject van Hersenz bij InteraktContour. “Dat heeft ons huwelijk gered”, zegt zij. Vooral het feit dat ze samen leren hoe ze met de gevolgen van het hersenletsel van Klaas om kunnen gaan, heeft hen weer bij elkaar gebracht.

'Door behandeling Hersenz nog steeds getrouwd'

Klaas en Cisca

Overprikkeling hersenletsel
Als het druk is, wordt Klaas erg stil. Dan is hij overprikkeld. Als je niet beter weet, kun je ook denken dat hij ongeïnteresseerd is. Van de behandelaar leert Klaas om dit voor te zijn door zich gewoon even terug te trekken. Cisca leert om hem te ondersteunen bij het herkennen van de signalen en dat ze zich niet hoeft te schamen voor wat anderen misschien denken van Klaas’ zijn gedrag. Allebei leren ze om hier open over te zijn naar anderen toe. Overprikkeling is één van de kenmerken van niet aangeboren hersenletsel.

Lees meer over psycho-educatie voor cliënt en partner

Psycho-educatie is een vorm van behandeling waarbij je kennis opdoet over wat niet-aangeboren hersenletsel inhoudt en hoe dit zich kan uiten in dagelijkse situaties. In de behandeling van Hersenz zit nu ook de behandeling van partners van mensen met hersenletsel.

Naar behandeling voor partners

Partnermodule Hersenz leidt tot wederzijds begrip
Cisca: “Ik begrijp nu veel beter waarom hij op een bepaalde manier reageert. En ik houd vooraf rekening met hem. Dat gaat nu als vanzelf, ik leg dat anderen ook niet meer uit.” Klaas: “ Ik zat op de bank als Cisca wegging en zat er nog als ze weer thuiskwam. Nu, na de behandeling, is dat heel anders. Ik doe andere dingen en zie andere mensen dan voor de CVA. Die contacten, bijvoorbeeld met lotgenoten, hebben vaak veel diepgang. Ik ben zelf ook veel opener geworden. Ook veel emotioneler, door de CVA. Zit ik bij een film op de bank te huilen. Maar het is goed zo.”

Energiebalans
Cisca mist haar winkelmaatje: “Samen winkelen vond hij altijd erg leuk. Van de behandelaar hebben we geleerd om dit nu anders aan te pakken. Laatst hadden we meubels nodig. Ik heb met mijn zus een soort voorselectie gemaakt en ben met Klaas op pad gegaan om alleen die te bekijken. Ook heb ik dat twee weken voordat we gingen al met hem ingepland. Zo kunnen we tegemoet komen aan zijn behoefte aan planning en raakt zijn energiebalans niet verstoord."

Lees meer over De Trappenberg

Revalidatiecentrum De Trappenberg biedt behandelingen medisch specialistische revalidatie met intensieve persoonlijke begeleiding. Tijdens het revalidatietraject leren patiënten weer het maximale uit het leven en zichzelf te halen, zo zelfstandig mogelijk te functioneren en zo goed mogelijk om te gaan met beperkingen.

Naar de webite van De Trappenberg

Meer over:

Behandeling Gevolgen van CVA Mantelzorg Liefde & relaties

Reageren

Meer relevante artikelen

Stel hier je vraag