Kookboek recept: Herfstschotel met pompoen en gehakt
Met deze overheerlijke ovenschotel van pompoen en gehakt kom jij de herfstdagen wel door! Ideaal om samen te maken én van te genieten.
Aantal personen: 4 - Bereidingstijd: 60 minuten
Benodigd kookgerei
- Braadpan
- Steelpan
- Hapjespan of koekenpan
- Pan met deksel
- Ovenschaal
- Ovenhandschoenen
- Snijplank
- Weegschaal
- Maatbeker
- Knoflookpers
- Keukenmes
- Eetlepel
- Pollepel
- Boterkwastje
- Theelepel
Benodigde ingrediënten
- Pompoen - 800 gram - 1 kg
- Tomatenblokjes (blik) - 500 gram
- Gehakt - 400 gram
- Pasta - 200 gram
- Geraspte kaas - 100 gram
- Prei - 1
- Knoflook - 1 teentje
- Boter - 3 eetlepels
- Olie - 2 eetlepels
- Paneermeel - 1 eetlepel
- Kaneel - 1 eetlepel
- Zout en peper - naar smaak
Groenten en oven voorbereiden
- Zet de oven aan op 200 graden
- Halveer de pompoen
- Schil de pompoen
Opgelet! Pompoen heeft een harde schil, wees voorzichtig bij snijden - Schraap met een lepel de zaden en het dradig vruchtvlees uit de pompoen
- Snijd de pompoen in blokjes
- Was de prei en snijd in ringen
Groenten bakken en koken
- Verhit 1 eetlepel olie in de pan
- Bak de pompoenblokjes 10 minuten in de olie
- Bak de prei 5 minuten mee
- Breng eventueel op smaak met zout en/of peper
- Voeg 250 ml water toe
- Breng aan de kook
- Laat met een deksel op de pan 15 minuten koken op laag vuur
Gehakt bakken
- Verhit 1 eetlepel olie in de braadpan
- Bak het gehakt rul
- Pel het knoflookteentje
- Pers het knoflookteentje uit boven het gehakt
- Bak de knoflook kort mee
- Breng op smaak met peper
- Voeg de tomatenblokjes met vocht toe
- Voeg nog 125 ml water toe
- Laat met de deksel op de pan 10 minuten smoren op laag vuur
- Breng op smaak met zout, peper en kaneel
Ovenschotel bereiden
- Vet de ovenschaal in
- Doe het pompoenmengsel in de ovenschaal
- Giet de gehaktsaus over het pompoenmengsel
- Strooi de geraspte kaas hierover
- Bak de schotel in 25 minuten goudbruin in de oven
Pasta koken en serveren
- Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking
- Smelt 3 eetlepels boter in een steelpan
- Laat het paneermeel in de boter bruin worden
- Giet de pasta af als hij gaar is
- Bedruppel de pasta met de paneermeelboter
- Serveer de ovenschotel bij de pasta
- Controleer of de oven en het fornuis uit is
Meer van zulke recepten maken? Bestel dan ons kookboek!
Meer recepten en tips voor mensen met hersenletsel vind je in ons kookboek. Download het kookboek gratis of bestel een hardcopy.
Reageren