Ga naar content
Open de hoofdnavigatie

Persevereren als gevolg van hersenletsel

Persevereren houdt in dat je niet meer kan stoppen met een bepaalde handeling of dat je continu hetzelfde woord of opmerking blijft herhalen en/of dat je in een gesprek blijft hangen of zelfs in een bepaald gevoel. Perseveratie noem je ook wel breedsprakigheid. Als er sprake is van persevereren is er in het overgrote deel van de gevallen sprake van een psychische stoornis. Een andere oorzaak is hersenletsel, zowel aangeboren als niet-aangeboren. Het komt voor in combinatie met epilepsie.

ik moet mijn handen wassen.jpg

Verschillende vormen van dwangmatig herhalen na hersenbeschadiging


Er zijn verschillende uitingsvormen van persevereren te benoemen:

  1. Kleverigheid, vaak in combinatie met epilepsie; hierbij kleef je als het ware als een soort sticker aan de ander
  2. Breedsprakigheid; je hebt veel woorden nodig om iets duidelijk te maken. Dit komt vaak voor bij mensen met een hersenbeschadiging.
  3. Echolalie of Echolalia; je herhaalt  woorden of zinnen dwangmatig van een gesprekspartner of een andere bron (zoals de tv of de radio). Soms doe je ook de bewegingen van een ander na. Echolalie komt het meest voor bij personen met autisme, maar komt ook voor bij mensen met een verstandelijke beperking, schizofrenie en het syndroom van Gilles de la Tourette en de Ziekte van Pick, een soort degeneratieve dementiestoornis. Zie Wikipedia voor meer info.

 

 

kenmerken nah.jpg

Klachten als gevolg van hersenletsel


Er komt gelukkig steeds meer aandacht voor de gevolgen van hersenletsel. Deze zijn verstrekkend. Niet aangeboren hersenletsel kan leiden tot beperkingen in het dagelijks functioneren en verminderd de zelfredzaamheid. Bij een groot deel van de mensen is er sprake van blijvende stoornissen en beperkingen. Als gevolg van hersenletsel kan er sprake zijn van:

Meer informatie? Kenmerken hersenletsel

Zoekt u hulp en ondersteuning voor iemand met hersenletsel? InteraktContour is er voor mensen die de gevolgen van niet-aangeboren hersenletsel ervaren. Welke vorm van ondersteuning dan ook, in overleg is er altijd iets mogelijk.

Meer over:

Gevolgen van CVA Gevolgen NAH Kenmerken hersenletsel

Reageren

Meer relevante artikelen

Stel hier je vraag