Ga naar content
Open de hoofdnavigatie

Partners onderdeel behandeling

In Raalte en omgeving is er een partnergroep voor mensen met hersenletsel.

Jeanette Walraven

“Hulp vragen doe ik niet zo gemakkelijk. Dat leer ik in de partnergroep. En dat moet, anders is mijn batterij veel te snel leeg.”

Jeanette Walraven

Hersenletsel heb je niet alleen
Groepsgerichte psycho-educatie van InteraktContour is onderdeel van het Hersenz-behandelprogramma. Uitgangspunt is dat niet alleen cliënten, maar ook hun naasten deelnemen aan de behandeling. Jeannette haar man Peter kreeg zo’n drie jaar geleden op 47-jarige leeftijd een herseninfarct. Jeannette: “Hij is nu stabiel. Mensen in onze omgeving vinden dat het goed gaat. Zij zien niet altijd hoe we nog elke dag knokken. Ik ben degene die op een verjaardagsfeestje zegt dat we weggaan, ook als mijn man nog een biertje wil drinken. Ik kan het effect overzien als het een latertje wordt. Voor mensen met hersenletsel is het zien van hun eigen grens lastig.”

Hulp vragen

Ze heeft, net zoals haar man, zo haar eigen uitdagingen: “Hulp vragen doe ik niet zo gemakkelijk. Dat leer ik in de partnergroep. En dat moet, anders is mijn batterij veel te snel leeg.” Mensen met hersenletsel hebben vaak ook last van te veel prikkels. Ook op dat vlak bewaakt Jeanette de grens: “Als mijn man in de keuken bezig is en mijn puberdochters zijn lawaaiig en druk, dan is een gebaar genoeg om ze tot stilte te manen. Ik scherm hem op die manier af voor prikkels, anders lukt het hem niet om zelf te koken. Waar ik dan zelf precies sta, welke keuzes ik maak en hoe ik dat ga doen, daar ben ik op dit moment mee bezig. De partnergroep is daarbij erg belangrijk voor mij. Die herkenning omdat je hetzelfde meemaakt en daarmee de erkenning van mijn rol heb ik heel hard nodig in het proces dat ik doormaak. De handvatten die je in de groep krijgt, daar kan en doe ik wat mee.”

Relevante links:

"Het gaat in de partnergroep gelijk over de dingen waar het over moet gaan"

Jeannette Walraven

Meer weten over psycho-educatie met betrekking tot hersenletsel voor partners

Carla Merbis is hoofdbehandelaar en verantwoordelijk voor de cliëntenzorg bij het team van InteraktContour in Raalte. “Binnen de indicatie vanuit de Wet Langdurig Zorg zit nu gelukkig ook de behandeling van partners van mensen met hersenletsel." Psycho-educatie is een vorm van behandeling waarbij gedragskundigen en begeleiders informatie geven over wat niet aangeboren hersenletsel is, hoe dit zich uit en hoe je ermee om kunt gaan. Kortom, uitleg op begrijpelijk niveau aan de hand van onder meer concrete voorbeelden, informatie- en beeldmateriaal en video's over wat hersenletsel betekent en wat de gevolgen zijn. Interesse? Neem contact op met Hersenz.

Relevante links

Ik wil contact met Hersenz

Meer over:

Behandeling Mantelzorg Liefde & relaties Zorgprofessionals

Reageren

Meer relevante artikelen

Stel hier je vraag