Ga naar content
Open de hoofdnavigatie

Oorzaken hersenletsel

Niet aangeboren hersenletsel is onder te verdelen in traumatisch en niet-traumatisch letsel. Traumatisch letsel is een vorm van letsel dat is ontstaan door 'geweld' van buitenaf. En bij niet-traumatisch letsel is er een oorzaak die van binnenuit komt, door processen die zich in het lichaam afspelen.

Hersenletsel na beroerte

Er zijn allerlei oorzaken waardoor je hersenletsel kunt oplopen. Een botsing met een hard oppervlak, bijvoorbeeld door een verkeersongeval of val op je hoofd, waardoor de hersenen beschadigen. Vergiftiging of gebruik van alcohol of drugs. Maar ook hersenletsel door een beroerte of hersenbloeding. Hieronder vind je de oorzaken op een rij.

Vijf oorzaken van hersenletsel

Vijf oorzaken van hersenletsel


  • Een probleem met de bloedvaten in je hersenen, bijvoorbeeld een beroerte of in medische termen een cerebraal vasculair accident (CVA). Het kan gaan om een hersenbloeding, een herseninfarct of een aneurysma.
  • Een botsing met een hard oppervlak, bijvoorbeeld door een verkeersongeval of val op je hoofd, waardoor de hersenen beschadigen. Ook een ongeluk met de fiets, brommer of motor kan hersenletsel tot gevolg hebben.
  • Zuurstoftekort, bijvoorbeeld door een hartstilstand of door bijna verdrinking. Ook een lawine kan voor zuurstofgebrek zorgen.
  • Een hersenziekte of hersenaandoening, zoals een hersentumor of hersenvliesontsteking (meningitis), maar ook neurologische aandoeningen zoals Multiple Sclerose (MS) Parkinson en epilepsie. Na een hersenvliesontsteking is de beschadiging stabiel. MS en Parkinson zijn progressieve ziekten, waarbij de patiënt langzaam achteruit gaat. Epileptische aanvallen kunnen op den duur ook hersenbeschadiging veroorzaken. Bij een hersentumor vindt soms een hersenoperatie plaats, waardoor ook hersenletsel kan ontstaan.
  • Vergiftiging of gebruik van alcohol of drugs.
  • Kenmerken niet aangeboren hersenletsel

    Je hebt een beroerte gehad, een hersenoperatie of een ongeluk. Je hebt hersenletsel. De gevolgen hiervan zetten je leven op zijn kop. En dat geldt vaak ook voor de mensen om je heen. Thuis is alles anders en terug naar werk of opleiding lukt vaak niet. Ruim één op de vier Nederlanders krijgt te maken met de gevolgen va hersenletsel. En ongeveer 600.000 mensen in Nederland hebben enige vorm van hersenletsel. Hier komen ieder jaar 135.000 mensen bij. En 11.000 mensen ervaren ernstige gevolgen.

    Herken je bijvoorbeeld één van de gedragingen? Snel moe, geheugenproblemen, initiatiefloos, snel boos? Ga naar alle kenmerken van niet aangeboren hersenletsel.

    Alles is anders nu ik hersenletsel heb

    "Alles is anders. Eerst dacht ik nog: het valt mee. Ik ben er weer na mijn ongeluk. Dat klopt ook wel. En toch is het anders. Ik doe anders. Ik voel anders. Ik praat anders. Ik ben ik, maar dan anders. Dat is wel even wennen. Voor mezelf en ook voor mijn gezin, mijn collega's en mijn vrienden. InteraktContour helpt me. Om te begrijpen wat hersenletsel is en wat het met me doet. Om weer zelfstandig te functioneren. En ze helpen me te verwerken dat sommige dingen niet meer hetzelfde worden." Dit of iets vergelijkbaars horen we vaak van mensen met hersenletsel. Wil je meer weten? Neem dan contact op.

    Ik wil contact met InterakContour

    Meer over:

    Neurologie Onderzoek Oorzaken NAH

    Reageren

    Meer relevante artikelen

    Stel hier je vraag