Ga naar content
Open de hoofdnavigatie

Omgaan met verandering na hersenletsel

In 2016 maakt Lies Westera, cognitief trainer bij InteraktContour, kennis met Wim en Bea van Dijk tijdens de Hersenz behandeling. Lies: “Wim is een boom van een kerel. Een man aan wie je aan de buitenkant niets ziet van wat er aan de hand is. Dat zie je vaker bij mensen met hersenletsel, maar schijn bedriegt.”

Lies Westera.JPG

Groei


“Tijdens het behandeltraject werd Wim afgekeurd door het UWV. Dat “afkeuringsproces” is belastend, confronterend en vervelend, maar de keerzijde is dat het vaak ook een vorm van erkenning is voor de klachten die er zijn. Hij volgde de behandelmodules ‘Omgaan met Verandering’ en ‘Grip op je Energie’ . Nu is hij een jaar verder en hebben we hem gevraagd of hij als ervaringswerker wil deelnemen aan de groep die nu de module 'Grip op je Energie' volgt en hierop heeft Wim ja gezegd. Een ervaringswerker is een cliënt die het programma al eerder gevolgd heeft en de opgedane ervaringen en het doorlopen proces wil delen met de andere mensen in de groep. Zijn bijdrage is bijzonder waardevol. Ik zie daar duidelijk hoe groot de groei is die hij, in de tijd die hij bij ons is, heeft doorgemaakt. En hoe het hem gelukt is zijn leven aan te passen aan zijn mogelijkheden.”

Relevante links

"Tijdens de behandeling is er uitleg over de verschillende fases van rouw, omdat je je een ander mens voelt dan voorheen. Denk aan ontkenning, boosheid, verdriet en acceptie. Ook je partner moet wennen aan de nieuwe situatie en hiermee leren omgaan."

Omgaan met Verandering

“De meeste cliënten starten met de module ‘Omgaan met Verandering’. Gedurende een periode van drie maanden, tijdens veertien bijeenkomsten van twee uur, informeren we deelnemers over de gevolgen en impact van hersenletsel. Het gaat onder meer over je (veranderde) persoonlijkheid en emoties. En er is uitleg over de verschillende fases van rouw, omdat je je een ander mens voelt dan voorheen. Denk aan ontkenning, boosheid, verdriet en acceptie. Ook je partner moet wennen aan de nieuwe situatie en hiermee leren omgaan. Weten wat hersenletsel is en het hier met elkaar over hebben, geeft ook de partner handvatten en inzicht. Vragen als: ‘Waar loop je tegenaan?’, ‘Wat is anders dan voor het letsel?’ en ‘Waar liggen je grenzen?’ passeren de revue. Het is echt niet zo dat je na het volgen van de module klaar bent en je verder kunt met je leven. Het gaat met vallen en opstaan, maar het leidt wel tot inzicht. Je ziet bij Wim bijvoorbeeld dat hij op vrienden en kennissen afstapt en uitlegt wat er met hem aan de hand is en waar zijn grenzen liggen. Ook kan hij steeds vaker uit de situatie stappen als hem iets niet lukt. Hij kijkt vooruit en gaat op zoek naar oplossingen. Dat is ongelofelijk knap.”

Relevante link

biljart.jpg

Grip op je energie


“Tijdens de module ‘Grip op je energie’ heeft Wim geleerd wat hem energie kost en wat hem energie oplevert en hoe hij zijn dag zo goed mogelijk kan indelen. Voor het ongeluk vond hij het heerlijk om te lezen. En hij houdt van biljarten. Lezen lukt niet meer en voor biljarten moet je oplossingsgericht denken. Ook dat is nu een uitdaging. Hij heeft er open voor gestaan om te zoeken naar andere manieren van ontspanning. Zoals muziek luisteren. En het biljarten is hij blijven doen, maar daarin heeft hij zichzelf de tijd gegeven. Én hij heeft zijn medespelers persoonlijk op de hoogte gesteld van zijn situatie, zodat zij rekening met hem kunnen houden en helpen als hij daarom vraagt. Daar is moed voor nodig. We geven cliënten uitleg en handvatten, maar uiteindelijk moeten ze het zelf doen. Het is prachtig om te zien als het lukt. Wim heeft voor zichzelf een manier gevonden om met zijn letsel om te gaan."

Ondersteuning niet aangeboren hersenletsel

Je hebt een herseninfarct, hersenbloeding of ongeluk gehad en je bent ontslagen uit het ziekenhuis of revalidatiecentrum. En dan? Je wilt je leven weer opbouwen maar dat gaat niet zo gemakkelijk. Het kan zijn dat je snel moe bent of vergeetachtig, wakker wordt met hoofdpijn of aanhoudende hoofdpijn hebt. Ook kun je moeite hebben met praten of het begrijpen van taal. Dan is er sprake van afasie. Dit zijn zomaar wat kenmerken van niet aangeboren hersenletsel. Gelukkig is er nog veel mogelijk op het gebied van ondersteuning. InteraktContour biedt Hersenz behandeling. Hier krijg je tijdelijk intensieve therapie om nog zoveel mogelijk vooruitgang te boeken binnen je mogelijkheden. Met als doel weer grip te krijgen op je leven.

Meer informatie en ervaringsverhalen met betrekking tot behandeling lees je hier.

Heb je te maken met hersenletsel? En ben je op zoek naar ondersteuning?

InteraktContour biedt samen met nog 12 zorgorganisaties in Nederland Hersenz Behandeling. Alle zorgorganisaties zijn gespecialiseerd in het begeleiden en behandelen van mensen met hersenletsel. De opzet van de behandeling is overal in Nederland hetzelfde. Met de behandeling van Hersenz leren getroffenen en naasten omgaan met de ingrijpende veranderingen in hun leven. Voer je postcode in op de site van Hersenz en bekijk welke organisatie bij jou in de buurt zit. Woon je in Gelderland, Overijssel, Flevoland of Utrecht dan kun je terecht bij InteraktContour.

Ik wil contact met InteraktContour

Meer over:

Behandeling Mantelzorg Liefde & relaties Begeleiding Gevolgen NAH Rouw en verlies

Reageren

Meer relevante artikelen

Stel hier je vraag