Ga naar content
Open de hoofdnavigatie

Omgaan met onzichtbare gevolgen van hersenletsel

Jaarlijks krijgen 140.000 mensen hersenletsel en in Nederland leven 650.000 mensen die als gevolg hiervan beperkingen ervaren. Klachten na hersenletsel lijken op klachten bij andere aandoeningen, zoals burn-out of een depressie. Bijvoorbeeld chronische vermoeidheid, somberheid, passiviteit, impulsiviteit of prikkelbaarheid, maar ook cognitieve klachten, zoals geheugenproblemen en verhoogde prikkelgevoeligheid. Net als bij psychische problemen kan er bij hersenletsel sprake zijn van relatieproblemen, schulden, verwaarlozing of verlies van sociale contacten. Het is van groot belang dat huisartsen, praktijkondersteuners en maatschappelijk werkers de signalen herkennen en kunnen doorverwijzen voor onderzoek, advies of behandeling.

Vastlopen in bekende situaties na een trauma, beroerte, zuurstoftekort of hersenziekte

Vastlopen in bekende situaties na een trauma, beroerte, zuurstoftekort of hersenziekte


Typisch voor hersenletsel is vastlopen in bekende situaties of taken. Denk aan het organiseren van de administratie, het huishouden of werk. Vaak ontkennen of bagatelliseren getroffenen hun beperkingen, terwijl de omgeving dat anders ziet. Mantelzorgers voelen zich vaak overbelast of zijn overspannen.

Dit vind je misschien ook interessant?

"Je ziet er goed uit! Je hebt geluk gehad!"

Aannames over de onzichtbare gevolgen van hersenletsel ontkracht

Aannames over de onzichtbare gevolgen van hersenletsel ontkracht


Dat iemand er goed uitziet, wil niet zeggen dat er niets aan de hand is. De onzichtbare beperkingen kunnen net zo moeilijk zijn om mee te leven als de zichtbare gevolgen, zoals niet kunnen lopen, moeilijk praten (afasie) of een arm niet meer kunnen gebruiken. "Je ziet er goed uit! Je hebt geluk gehad" kan een vervelende opmerking zijn voor zowel de getroffenen en/of diens partner. En terwijl je chronisch moe bent te horen krijgen: 'Ik ben ook wel eens moe.' helpt ook niet echt mee. Hier vind je de meest voorkomende kenmerken van niet-aangeboren hersenletsel op een rij.

Dit vind je misschien ook interessant?

Verder met hersenletsel; Hersenz behandeling

Verder met hersenletsel; Hersenz behandeling


Hersenz biedt behandeling aan mensen met niet-aangeboren hersenletsel die willen leren omgaan met de vaak ingrijpende gevolgen van hun letsel. Aanbieder van Hersenz in Midden- en Oost-Nederland is InteraktContour. Hersenz werkt aan klachten op het gebied van emoties en gedrag, denken en doen, bewegen en communicatie. Er is een kortdurend traject (15 weken) bij lichter letsel en er zijn langere trajecten tot ongeveer anderhalf jaar bij zwaarder letsel. Hersenz is er ook voor naasten, zoals partner en kinderen. Meer lezen? Verder met hersenletsel

Te maken met hersenletsel?

De gevolgen van hersenletsel zetten een leven op zijn kop. Bij InteraktContour (te vinden in Midden- en Oost Nederland) begrijpen we dat. Neem vrijblijvend contact op en ontdek welke mogelijkheden er zijn om te leren omgaan met hersenletsel.

Ik wil contact met InteraktContour

Meer over:

Behandeling Gevolgen van CVA Begeleiding Gevolgen NAH Kenmerken hersenletsel

Reageren

Meer relevante artikelen

Stel hier je vraag