Ga naar content
Open de hoofdnavigatie

Omgaan met hersenletsel voor patiënt en partner

Psycho-educatie is een vorm van behandeling waarbij gedragskundigen en begeleiders informatie geven over wat niet aangeboren hersenletsel is, hoe dit zich uit en hoe je ermee om kunt gaan. Kortom, uitleg op begrijpelijk niveau aan de hand van onder meer concrete voorbeelden, informatie- en beeldmateriaal en video's over wat hersenletsel betekent en wat de gevolgen zijn.

Relevante links

 Zorg voor partner onderdeel van behandeling Hersenz

Zorg voor partner onderdeel van behandeling Hersenz


Carla Merbis is hoofdbehandelaar en verantwoordelijk voor de cliëntenzorg bij het team van InteraktContour in Raalte. “Binnen de indicatie vanuit de Wet Langdurige Zorg (WLZ) zit nu gelukkig ook de behandeling van partners van mensen met hersenletsel."

Hersenletsel heb je niet alleen

"Ik hoorde uit een andere partnergroep dat een vrouw van een man met hersenletsel nu eindelijk de stap had gezet om met een vriendin een weekendje weg te gaan. De groep heeft haar aangemoedigd om zelf de broodnodige rust en ontspanning te zoeken om de zorg voor haar man beter vol te kunnen houden. Ze had dat in geen dertig jaar gedaan, omdat ze zich dan schuldig zou voelen. Iemand als Jeannette was, met wat zij voor haar kiezen krijgt, een aantal jaar geleden waarschijnlijk met een diagnose ‘burn out’ naar de GGZ gegaan. Nu heeft zij de diagnose ‘partner van iemand met hersenletsel’ en krijgt ze passende behandeling en begeleiding, zodat zij haar rol als mantelzorger op een professionele en gezonde manier kan invullen.”

Relevante links

CVA rechts gevolgen

Een CVA in de rechter hersenhelft geeft uitval aan de linkerkant van het lichaam en andersom. Daarnaast geeft een CVA in de rechter hersenhelft andere klachten dan in de linker hersenhelft, omdat sommige functies links of rechts in de hersenen zitten. Over het algemeen geldt bij een CVA in de rechter hersenhelft:

  • verlamming van de linker lichaamshelft
  • uitval van het gezichtsveld aan de linkerkant van beide ogen;
  • onduidelijke spraak (afasie)
  • niet reageren op mensen of dingen aan de linkerkant van je lichaam of het verwaarlozen van de linkerkant (neglect)
  • problemen met ruimtelijke waarneming
  • moeite met waarnemen en denken. Hierdoor kunnen problemen ontstaan met begrijpen, zien, voelen, spreken, plannen maken, lezen, rekenen, puzzelen, emoties uiten en gedrag. Bron: Radboud UMC

Meer weten over behandeling van Hersenz?

InteraktContour biedt samen met nog 12 zorgorganisaties in Nederland Hersenz Behandeling. Alle zorgorganisaties zijn gespecialiseerd in het begeleiden en behandelen van mensen met hersenletsel. De opzet van de behandeling is overal in Nederland hetzelfde. Door de partnermodule leer je om te gaan met de ingrijpende veranderingen in je leven. Neem contact op met Hersenz voor een locatie bij jou in de buurt. Woon je in Gelderland, Overijssel, Flevoland of Utrecht dan kun je terecht bij InteraktContour. Meer weten?

Lees ook het ervaringsverhaal van Albert en Erna Sieljes: Omgaan met hersenletsel

Ik wil contact met InteraktContour

Meer over:

Afasie Behandeling Mantelzorg

Reageren

Meer relevante artikelen

Stel hier je vraag