Ga naar content
Open de hoofdnavigatie

Omgaan met de gevolgen van een hersenbloeding

Geurt is 27 jaar als hij een hersenbloeding krijgt en zijn leven voorgoed verandert. Hoe ziet zijn dag er nu uit? De dag van Geurt is vol afwisseling. Wat hij zelf kan, doet hij zelf. Hij krijgt twee uur per week begeleiding van InteraktContour en twee uur huishoudelijke hulp. Geurt (50): “De manier waarop ik reageer of iets kan zeggen heeft zeker met mijn hersenletsel te maken. Daar denk ik dan daarna wel weer over na. En ik praat er met iemand over. Met mijn dochter of mijn begeleider. Dan vraag ik of ik niet te snel of te kort door de bocht heb gereageerd. Dat hoort nu bij mij, dat gaat niet meer over.”

Geurt heeft hersenletsel; een dag uit zijn leven

Geurt heeft hersenletsel; een dag uit zijn leven


06:30
vroege vogel
“Ik sta op tijd op; dat heb ik altijd al gedaan. Douchen, aankleden en dan eerst de hond uitlaten. Die zorgt ervoor dat ik buiten kom, dat ik in beweging ben. Ik vind het vroeg in de ochtend heerlijk om buiten te zijn. Lekker fris en het is nog zo rustig op straat.”

07:15
nieuwsgierig
“Ik ontbijt en kijk altijd even het journaal. Net na mijn hersenbloeding kon ik alleen nog maar met mijn ogen knipperen. Na zo’n twee maanden in het ziekenhuis te hebben doorgebracht heb ik een aantal maanden gerevalideerd. Miranda, mijn dochter, woonde in die periode een tijdje bij een oom en tante. Haar moeder had het zwaar met de zorg voor mij. We zijn uiteindelijk ook gescheiden.” Hersenletsel verandert de relatie met je partner.

“De manier waarop ik reageer of iets kan zeggen heeft zeker met mijn hersenletsel te maken."

Geurt Ernsten

08:30 - op tijd op school
“Ik rij met de auto naar de basisschool waar ik sinds een jaar of zes conciërge ben. Een plek die ik kreeg via InteraktContour. Het is vrijwilligerswerk, een dagdeel in de week. Ik houd onder meer de boeken in de bibliotheek bij en doe kopieerwerk. Voor mijn hersenbloeding was ik gasfitter. Ik maakte lange weken. Ik vind het heerlijk op school, die kinderen zijn nog zo lekker onbevangen. Het gevoel om er weer bij te horen, om iets zinnigs te doen, doet me goed.”

14:00 - autorijden
“Op het activiteitendagcentrum in Harderwijk help ik bijvoorbeeld mee met het klaarzetten van de materialen voor de activiteiten. Ik neem ook regelmatig iemand mee in de auto die bij mij in de buurt woont en er zelf niet heen kan rijden. Mijn auto heeft een automaat en het gaspedaal zit links omdat ik rechts halfzijdig verlamd ben. Zo heet dat, maar mijn hand en arm functioneren nog voor een deel. Ook leg ik daar zo’n drie keer per week een kaartje. Klaverjassen. En lekker kletsen en plezier met elkaar hebben. Dat geeft me veel ontspanning.”

18:00 - eten bij mijn moeder
“Ik eet elke week wel één of twee keer bij mijn moeder, meestal in het weekend. Ik lust alles, dus wat dat betreft ben ik een gemakkelijke eter. Ze woont ook in Putten, maar ik ga meestal wel met de auto. Fietsen heb ik wel geprobeerd, maar dat was geen succes. Ik verloor mijn evenwicht en reed zo de struiken in. Ik wil alles wel geprobeerd hebben. Als het dan niet kan, heb ik daar vrede mee. Ik had mijn situatie denk ik ook al wel vrij snel na de revalidatie geaccepteerd, zo zit ik in elkaar.”

"Een hersenbloeding, wat nu?"


20:00 - klaveren troef
“Ik ga elke week op maandag een avondje kaarten in het buurtcentrum hier in Putten. De kaartclub heeft wel veertig tafels of zo.”

22:00 - filmpje
“Als ik thuis ben kijk ik graag tv of zit ik achter de computer. Ik heb toen ik halverwege de veertig was zelf een filmpje gemaakt en gemonteerd over de gevolgen van hersenletsel. Dat vind je op YouTube als je zoekt op hersenbloeding, wat nu?” Hieronder vind je het filmpje van Geurt.

Lees ook: Jacco heeft hersenletsel door zuurstofgebrek.

Miranda, de dochter van Geurt, vertelt over de gevolgen van de hersenbloeding op haar leven

Miranda, de dochter van Geurt, vertelt over de gevolgen van de hersenbloeding op haar leven


Miranda (22 jaar), dochter van Geurt: “Ik vraag me wel eens af hoe ik was geweest als mijn vader geen hersenbloeding had gekregen op zijn 27e. Toen was ik vier weken oud. In mijn jeugd had ik logischerwijs weinig steun aan mijn vader en mijn moeder kon het niet goed aan. Ik puzzel daar nog steeds mee.” Lees haar verhaal: Mijn vader heeft hersenletsel door een hersenbloeding.

Gerelateerd artikel: De gevolgen voor de kinderen als een ouder NAH heeft.

Magazine Verder met Hersenletsel

Magazine Verder met Hersenletsel


Dit artikel stond eveneens in het Magazine Verder met Hersenletsel. Het magazine biedt informatie voor iedereen die te maken heeft met hersenletsel en is een gratis gedrukte uitgave van InteraktContour.

  • voor mensen met niet aangeboren hersenletsel, mantelzorgers en verwijzers
  • vol met ervaringsverhalen en informatie van professionals
  • over behandeling, wonen en dagbesteding
  • over signalen en mogelijkheden
  • verschijnt 2 x per jaar
  • gratis abonneren

Benieuwd welke mogelijkheden er op gebied van dagbesteding bij jou passen?

Via dagbesteding komen mensen met hersenletsel, bijvoorbeeld als gevolg van een beroerte, ongeluk of hersentumor. De activiteiten zijn gericht op het aanleren, trainen en onderhouden van vaardigheden. Je werkt aan je eigen doelen. Individueel en ook samen met andere deelnemers. InteraktContour biedt dagbesteding in de provincies Overijssel, Flevoland, Utrecht en een deel van Gelderland.
Interesse? Neem contact op met de dichtstbijzijnde locatie en bespreek de mogelijkheden.

Ik wil contact met InteraktContour

Meer over:

Dagbesteding Gevolgen van CVA Mantelzorg Liefde & relaties Ouders met NAH

Reageren

Meer relevante artikelen

Stel hier je vraag