Ga naar content
Open de hoofdnavigatie

Omgaan met afasie: praten met je handen na hersenletsel

In 2016 werd het promotieonderzoek: Praten met je handen afgerond door Karin Nispen. Zij is docent aan de Universiteit van Tilburg. Karin heeft gekeken naar het gebruik van gebaren door mensen met afasie. Het doel was te bepalen hoe gebaren kunnen helpen bij communicatie. Er is gekeken naar de begrijpelijkheid van gebaren en de factoren die daarop van invloed zijn. Het focust vooral op pantomime: het gebruik van gebaren zonder spraak.

De meeste mensen met afasie kunnen gebaren gebruiken

Het onderzoek laat zien dat de meeste mensen met afasie gebaren kunnen gebruiken. Sommigen tekenen bijvoorbeeld alleen de omtrek van een iets in de lucht. Anderen laten zien wat je ermee doet. Dat laatste is het beste te begrijpen voor een gesprekspartner. Maar, als iemand alleen een vorm tekent, is dat ook goed.

Bijna alle mensen met afasie kunnen begrijpelijke gebaren maken voor een aantal woorden die ze niet kunnen zeggen. Het is belangrijk dat gesprekspartners goed opletten. De betekenis van een gebaar is niet altijd meteen duidelijk. Daarom moet je als gesprekspartner goede vragen stellen om te begrijpen wat er bedoeld wordt. Lees het hele artikel over het onderzoek hier.

Verschillende soorten gebaren

Verschillende soorten gebaren


Mensen die praten, bewegen ook vaak hun handen, dit zijn gebaren. Er zijn verschillende soorten gebaren:

- Wijzen

- Cijfers weergeven met je vingers

- Ritmische gebaren, die de spraak benadrukken

- Gebaren met een vaste betekenis, zoals je duim opsteken

- Iconische gebaren, het uitbeelden van iets (Je kunt bijvoorbeeld iets nadoen: net doen alsof je belt, of net doen alsof je je haren kamt. Je kunt ook de vorm van iets laten zien: een cirkel in de lucht tekenen.)

Toekomstverwachting afasie

Taal is onder te verdelen in: praten, lezen, schrijven en begrijpen. Als een groot deel van de hersenen beschadigd is, heeft een afasiepatiënt meer moeite met taal. Is een kleiner deel beschadigd, dan is het taalprobleem kleiner. Ook is de plaats van de beschadiging in de hersenen van belang voor de omvang van het taalprobleem. Het kan zijn dat de afasiepatiënt niet met alle vier de taalonderdelen moeite heeft, maar slechts met één of twee. Intellectueel is er meestal niets aan de hand. Niet het denken zelf is aangetast, maar het verwoorden van gedachten.

Kortom, er zijn verschillende vormen van afasie en de manier waarop dat zich in de toekomst ontwikkelt, de toekomstverwachting, is afhankelijk van de vorm. Meer lezen: Toekomstverwachting afasie

Heb je afasie en wil je contact met een professional?

Afasie is een taalstoornis en hoe dat zich uit kan per persoon verschillen. De ernst en omvang van de afasie zijn onder meer afhankelijk van de plaats en de ernst van het hersenletsel, het vroegere taalvermogen en iemands persoonlijkheid. Sommige mensen met afasie begrijpen taal goed, maar hebben moeite met het vinden van de juiste woorden of met de zinsopbouw. Anderen spreken juist veel, maar wat zij zeggen is voor een ander niet of moeilijk te begrijpen. Na de revalidatiefase is er nog veel mogelijk om de communicatie te verbeteren. Hiervoor bestaan verschillende behandelingen.

Ik wil contact met InteraktContour

Meer over:

Afasie Gevolgen van CVA

Reageren

Meer relevante artikelen

Stel hier je vraag