Omgaan met afasie. Afasietraining biedt mogelijkheden.
Afasie komt van A (= niet) fasie (= spreken). Het is een taalstoornis die het gevolg is van niet aangeboren hersenletsel. Het kan daardoor van de ene op de andere dag ontstaan en heeft niets te maken met iemands intellectuele capaciteiten. Afasie bemoeilijkt het maken van contact met anderen en belemmert in het dagelijks functioneren.
Relevante links

Omgaan met afasie
Stel je eens voor? Je moet zonder taal door het leven. Taal is een buitengewoon complex menselijk systeem. Praten, luisteren, begrijpen, lezen en schrijven. Iets dat vroeger automatisch ging, moet je opnieuw en op een andere manier leren. Bovendien kan je te maken krijgen met vooroordelen. Mensen begrijpen je niet goed. Je kunt je niet goed uitdrukken. Dat is moeilijk, verdrietig en kan tot somberheid en eenzaamheid leiden. Er zijn verschillende vormen van afasie. Tijdens de revalidatie is er één op één contact met concrete oefeningen.
Relevante links
Afasie in de chronische fase na hersenletsel
Als iemand weer thuis en in zijn sociale omgeving is, komen er nieuwe hulpvragen boven tafel. Daarvoor is de afasietraining van InteraktContour, die als doel heeft om de communicatieve zelfredzaamheid te bevorderen, de gevolgen van afasie te verminderen en hulpmiddelen en compensatiestrategieën in het dagelijks leven in te zetten. Alle deelnemers aan de groepstrainingen zitten in hetzelfde schuitje. Daarmee is de druk eraf die mensen in de maatschappij wel voelen. Tijdens de training bedenk je met behulp van professionals bijvoorbeeld compensatiestrategieën. Voor als je op een verjaardag bent, boodschappen gaat doen en afspraken maakt. Zoals kernwoorden bedenken voordat je iets gaat zeggen. Het is oefenen, oefenen, oefenen.
Lees het ervaringsverhaal van Richard: Ik heb mijn spraak weer terug.
Het is alsof er een ander mens in mijn lichaam woont
Een CVA (beroerte) verandert je leven ingrijpend. De gevolgen van het hersenletsel zijn voor de getroffene en hun naaste moeilijk te verwerken. De gevolgen van niet aangeboren hersenletsel door een herseninfarct, cva, hersenbloeding, ziekte of ongeluk op het leven van de getroffenen zijn erg verschillend. Hoewel er overeenkomsten zijn, ervaart niet iedereen deze op dezelfde manier. Zo zijn de gevolgen van een cva links heel anders dan de gevolgen van een cva rechts. Dit maakt het signaleren ingewikkeld. Gevolgen die veel voorkomen zijn: hoofdpijn, snel moe zijn, problemen met begrip en spraak (afasie) hebben, vergeetachtig zijn, passief zijn, een kort lontje hebben en geen inzicht hebben in eigen grenzen. Iets niet meer kunnen dat vroeger wel kon. Lees hier meer over de kenmerken van niet aangeboren hersenletsel.
Als de woorden niet meer komen
In de onderstaande documentaire vertellen patiënten hun ervaring over hun leven na een beroerte. Als mensen niet meer kunnen praten (afasie) kun je met muziek iets laten horen waar je geen woorden voor nodig hebt. Woorden kunnen op een eenvoudige melodische manier makkelijker aangeleerd worden. Het samen zijn en het samen communiceren is al een bijdrage in het welbevinden van de betrokkenen. Bekijk onderstaande documentaire.
Heb je te maken met afasie en op zoek naar advies en begeleiding?
InteraktContour heeft één centraal Afasiecentrum. Van daaruit werken gespecialiseerde afasietherapeuten én begeleiders op diverse locaties in Overijssel, Gelderland, Flevoland en Utrecht. Ook als je niet in deze provincies woont, kun je contact opnemen voor meer informatie.
Reageren