Mijn vader kreeg een hersenbloeding.
Miranda (22 jaar) is nog een baby als haar vader Geurt getroffen wordt door een hersenbloeding. Hij is getrouwd en vader van twee dochters. Het verandert zijn leven voorgoed. De gevolgen van zijn CVA hebben impact. Voor hemzelf en voor zijn gezin. De zorg voor Geurt in combinatie met de kleine kinderen valt zijn vrouw zwaar. Het leidt tot een scheiding. Maar het verandert niet alleen zijn leven en dat van zijn toenmalige vrouw. Ook dat van zijn dochters. Miranda zegt hierover: “Ik vraag me wel eens af hoe ik was geweest als mijn vader geen hersenbloeding had gekregen op zijn 27e. Toen was ik vier weken oud. In mijn jeugd had ik logischerwijs weinig steun aan mijn vader en mijn moeder kon het niet goed aan. Ik puzzel daar nog steeds mee.”
Geurt (nu 50 jaar) is 27 jaar als hij een hersenbloeding krijgt en zijn leven voorgoed verandert. Hoe ziet zijn dag er nu uit? De dag van Geurt is vol afwisseling. Wat hij zelf kan, doet hij zelf. Hij krijgt twee uur per week begeleiding van InteraktContour en twee uur huishoudelijke hulp.
Miranda Ernsten”Mijn hoofd weet nu wat de gevolgen zijn van hersenletsel, welke veranderingen er op treden, maar mijn hart mist mijn vader. Die strijd maakt het zo complex."

Niet alleen mijn vader moest leren leven met de gevolgen van zijn hersenbloeding
Miranda: “Ik weet nog van vroeger dat een vriendinnetje niet graag bij me thuis kwam, omdat ze bang was voor mijn vader. Dat kwetste me. Ze begreep het niet en ik kon het niet uitleggen. Nu kan ik dat beter, zeker omdat ik SPH (Sociaal Pedagogische Hulpverlening) heb gestudeerd en nu zelfs als begeleider bij InteraktContour werk. Mijn vader reageert anders dan de meeste vaders. Het blijft moeilijk om je goed te verplaatsen in iemand met hersenletsel. En als kind ligt dat nog helemaal niet in je vermogen. Ook op wat oudere leeftijd vond ik het moeilijk. Ik weet nog dat ik de diploma-uitreiking had van de HAVO op dinsdagavond, destijds mijn vaders kaartavondje. Hij moest en zou kaarten. Zo zit dat in zijn structuur en dat hoort bij zijn hersenletsel. Hij is uiteindelijk wel geweest hoor. Maar het vervelende gevoel dat ik daarbij heb blijft, ook al kan ik het nu uitleggen.
Geen onbezorgde kindertijd door hersenbloeding ouder
Wat ik ook lastig vond toen ik klein was en op voetbal zat was dat ik geen balletje kon trappen met mijn vader. En dat hij mijn band niet kon plakken en meer van dat soort praktische dingen. Je hebt door het hersenletsel van één van je ouders een andere jeugd dan andere kinderen. Ik heb niet echt een onbezorgde kindertijd gehad. Dat vind ik lastig om een plek te geven. Mijn vader heeft zijn situatie denk ik vanaf het begin al veel meer geaccepteerd dan ik de mijne toen. Ook als dochter ervaar je dus de gevolgen van hersenletsel.”Mijn hoofd weet nu wat de gevolgen zijn van hersenletsel, welke veranderingen er op treden, maar mijn hart mist mijn vader. Die strijd maakt het zo complex."

Geurt Ernsten, vader van Miranda‘Ik denk wel dat haar ervaringen met mij Miranda helpen bij het uitoefenen van haar vak als begeleider voor mensen met hersenletsel’
Als je vader of moeder een beroerte krijgt...
Een beroerte komt bijna altijd onverwachts. Plotseling ligt je vader of moeder in het ziekenhuis. Het is spannend en de vraag of papa of mama het wel overleefd. Gelukkig, het gaat beter. Maar wat betekent dat? Ook de revalidatieperiode is spannend, want dan blijkt welke blijvende beschadigingen de beroerte heeft veroorzaakt. Kan je vader of moeder weer lopen of moet er een rolstoel komen? En hoe zit het met praten en lezen? Ondertussen probeer je er thuis het beste van te maken. Je gaat naar school, doet misschien meer dan normaal in het huishouden en helpt elkaar door moeilijke momenten heen. Als je vader of moeder thuis komt merk je pas wat er nu anders is dan vroeger. Dat vraagt veel van allemaal.
Lees ook: de Impact van hersenletsel op de opvoeding van de kids.

Magazine Verder met Hersenletsel
Dit artikel stond eveneens in het Magazine Verder met Hersenletsel. Het magazine biedt informatie voor iedereen die te maken heeft met hersenletsel en is een gratis gedrukte uitgave van InteraktContour.
- voor mensen met niet aangeboren hersenletsel, mantelzorgers en verwijzers
- vol met ervaringsverhalen en informatie van professionals
- over behandeling, wonen en dagbesteding
- over signalen en mogelijkheden
- verschijnt 2 x per jaar
- gratis abonneren
Hersenz thuisbehandeling voor partner en kinderen na hersenletsel
Hersenletsel krijg je nooit alleen. Ook voor de partner en de kinderen verandert er veel. Ze hebben opeens te maken met een partner of ouder die door het hersenletsel minder kan. Hersenz betrekt daarom ook de naasten bij de behandeling. Er is altijd een behandelaar die ook bij je thuis komt en gesprekken kan voeren met het hele gezin. Tijdens een intake wordt met je besproken waar je behoefte aan hebt en aan welke persoonlijke doelen je wilt werken. De behandeling is aangepast aan je wensen en mogelijkheden. Er zijn groepsbehandelingen, er is een bewegingsprogramma en er komt altijd een behandelaar bij je thuis. Neem contact op met Hersenz en informeer naar de mogelijkheden bij jou in de buurt. Woon je in Gelderland, Utrecht, Overijssel of Flevoland? Neem direct contact op InteraktContour.
Reageren